Maria hittade okända syskon med DNA-test – efter 37 år

01 nov, 2018 
AvHenrik Högström
Maria Johansson växte upp som enda barnet i en familj i skånska Staffanstorp. Nu, i vuxen ålder, har hon under ett år hittat två biologiska syskon och fått uppgifter som kan leda till deras biologiska mamma i Korea. ”Vi delar på glädjen vi tre, det är det som är det viktigaste”, säger Maria.
Annons

Maria Johansson funderade över sitt ursprung under uppväxten. 2011 besökte hon Seoul och Sydkorea för att få reda på mer men lyckades inte komma någon vart. Samtidigt var det konstigt att känna igen sig i landet och människorna där och ändå känna sig som en främling. På senare år, efter att Maria fått egna barn, har sökandet efter de biologiska rötterna blivit viktigare.

Maria kom till Sverige från Sydkorea som 2-åring men adoptionsdokumenten var inte till mycket vägledning. Hon vet om att det finns en koppling till Busan i sydöstra Sydkorea men inte mycket mer. Idén om att skicka in ett dna-prov till en nätbaserad släktforskningssajt fick hon av en slump. Det var en engelsk kvinna Maria mötte på en tågresa som tyckte att det kunde vara värt att testa. Maria tvekade lite eftersom det här med dna-matchning ändå var ganska nytt och skulle kosta en slant. Men våren 2017 föll hon till föga.

Annons

– Under den här tiden försökte jag få annan hjälp också genom organisationen som mina föräldrar adopterade mig igenom, säger Maria Johansson.

– Det fanns ju inte så mycket information i mina papper så jag tänkte att det här kanske är min sista chans.

Maria Johansson kom till Sverige som 2-åring
Maria hittades på trappan till ett barnhem i Seoul och adopterades av en familj i Staffanstorp. Bild: Privat
Henrik adopterades till Sverige som barn. Nu har han fått reda på att han har en biologisk syster i Skåne och en halvsyster i USA
Henrik fick reda på DNA-träffen när han åt middag på Ikea. Nu har han fått två systrar. Bild: Privat

Medan Maria allt mer uppgivet gick och väntade på någon slags dna-träff i Skåne hade även Henrik Erngren Othén i Gävle beslutat sig för att testa samma sak. Henrik, som vuxit upp med mamma, pappa och en fem år äldre syster utanför Uppsala, berättar även han om undermåliga adoptionspapper.

Annons

– Det enda korrekta är mitt födelsedatum, namnet är påhittat av socialarbetare, säger Henrik som har gjort intensiva efterforskningar i sitt ursprung under årens gång. Ett sökande som hamnat längre ner på prioriteringslistan när barn, jobb och familj krävt mer tid.

Men strax innan jul 2017 topsade Henrik i all fall sig själv och skickade in materialet för en eventuell matchning. Han kunde själv följa ”jakten” på sitt ursprung via en app i telefonen men där hände det inte mycket till en början. Genombrottet kom ett par månader efter att Henrik skickat in sin dna-profil. Henrik berättar att han var på Ikea och åt lunch med sin fru. Det var hon som kollade appen i hans mobil och upptäckte att hans dna hade matchats med en annan person.

– Jag höll ju på att sätta köttbullarna i halsen.

Fick en lillasyster

Enligt resultatet hade Henrik en biologisk syster. En syster som dessutom bodde i Sverige. Han skickade ett meddelande till henne för att berätta.

Annons

Maria Johansson fick meddelandet i mobilen när hon gjorde sig beredd att åka till förskolan och hämta barnen.

– Det var ett kort meddelande typ ”det ser ut som att vi är syskon”. Jag var inte alls förberedd på det och fick nog en liten chock, säger Maria om att få en storebror vid 37 års ålder.

Från den chockartade starten har deras relation fördjupats stadigt. Först med telefonsamtal och meddelanden. I mars träffades de öga mot öga, för första gången, i Stockholm. Under samtalens gång hade de förstått att de hade drag gemensamt. Nu blev det tydligt.

– Vi går liksom på samma sätt, vi har någon sorts lunkande gång. Det var otroligt coolt att se, säger Henrik.

De adopterades bort som barn. Nu har de hittat varandra genom dna-teknik
Syskonen Henrik och Marie växte upp utan att ha en aning om varandras existens. Nu har de återförenats. Här träffas de för första gången i Stockholm. Bild: Privat

Upptäckten innebär inte bara att Maria och Henrik har fått ett syskon. Deras barn har fått kusiner som de fått besöka. Men familjecirkeln hade inte slutits helt än. Under hösten fick Henrik ytterligare en dna-träff på en biologisk släkting i USA. En träff som, efter beräkningar, visade sig vara ännu en syster, Lindsey från Chicago.

Annons

– Det var hon som kontaktade oss, säger Henrik.

Kontakten med Lindsey innebar inte bara glädjen av att hitta ett syskon. Det innebär också att de svenska syskonen fått bättre uppgifter om sitt ursprung.

– Både jag och Maria har ju jättedåligt adoptionspapper men Lindseys är riktigt bra. Hon har till och med uppgifter om vilka som är hennes föräldrar.

Och eftersom dna-profilen visar att Henrik, Lindsey och Maria har samma biologiska mamma så är den uppgiften avgörande.

Lindsey Jordan hittade två halvsyskon i Sverige med hjälp av dna-teknik
Lillasyster Lindsey Jordan har vuxit upp i Chicago. Nu kommer hon till Sverige för att hälsa på sina halvsyskon. Bild: Privat

Kan bli jobbigt möte

Samtidigt som syskonen känner en enorm glädje över att ha hittat varandra vill de leta vidare. De är dock på det klara över att det kan bli jobbiga möten. Deras biologiska mamma var ung på 80-talet när hon lämnade bort dem för adoption.

Annons

– Det finns ju rätt stor sannolikhet att vår mor inte har det så bra, hon tillhörde en generation som hade det fattigt, säger Maria.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det. Nu när vi syskon har varandra blir det så mycket lättare.

Henrik är inne på samma spår.

– Jag har ingen romantisk bild av att vi kommer ”live happily ever after” om vi får träffa henne. Men jag tror att vi alla tre har någon sorts nyfikenhet. Jag tycker bara att det skulle vara kul att få ett ansikte och fråga vad hon tycker om att göra, äta, se på tv. Sådana saker som barn frågar om.

– Men ärligt talat. Nu när jag har hittat Maria och Lindsey så är behovet lite mättat. Jag kan ju inte hitta någonting bättre än det här. Två människor som jag verkligen kan skapa en relation till.

Ser likheterna

Sedan Maria och Henrik fick en syster håller de kontakt med videochattar till exempel. De kan konstatera att de, trots väldigt olika uppväxter, har mycket gemensamt. En kreativ estetisk ådra som får utlopp på olika sätt. Syskonen ritar och målar, sysslar med musik (åtminstone Henrik) och gillar att skriva.

Annons

I november kommer de tre att få träffas tillsammans för första gången i Stockholm. Återföreningen finansieras av ett amerikansk organisation som specialiserat sig på återförening av adopterade och deras koreanska familjer genom bland annat dna-teknik. Då ska Henrik, Maria och Lindsey bo tillsammans under flera dagar.

– Det jag ser fram emot är att få se dem och få krama om dem, säger Maria Johansson om återföreningen.

– Jag hade kunnat vara med dem i skogen i ett tält. Det hade räckt för mig.

Fakta/Syskonen

Henrik

Ålder: 39 år

Bor: Gävle

Familj: Fru Amelie, Sally, 7, och Ellis 4

Gör: Informationsstrateg

Maria

Ålder: 38

Bor: Rydebäck

Familj: Maken Mathias, Noah, 4, och Teo 2.

Gör: Biomedicinsk analytiker

Lindsey

Ålder: 36

Bor: Chicago

Familj: Maken Fernando, Oliver 4, Benjamin, 1.

Gör: Kommunikationschef

Henrik, Maria och Lindsey berättar om sin resa i egna bloggen Maria, Henrik och Lindsey – syskonen som hittade varandra igen efter 37 år.

 

Läs mer:

13 saker som adopterade är trötta på att höra

DNA-testet hjälpte Rebecca hitta sina släktingar

 

Annons