Leif GW Persson om trohet: "Vill du ha någon att dö med tvingas du att välja"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Leif GW Persson är ständigt aktuell. Han skriver böcker, krönikerar och syns regelbundet i rutan. Just nu med det självbetitlade programmet ”GW:s mord” i TV4.

Premiärprogrammet hade en publik på över miljonen, enligt preliminära tittarsiffror från MMS.

– Jag tycker det är viktigt att folk är intresserade av brott. Har man dessutom en stark och tydlig historia så fungerar det uppenbarligen, säger han själv om succéstarten enligt ett pressmeddelande.

I en lång intervju med Expressen söndag titulerar sig den välkände polisprofessorn som en brottsnörd. För honom ligger tjusningen i kriminologi i att kartlägga något ner på detaljnivå.

Läs också: Felix Herngren om kärleken till frun Clara

Men hans besatthet för detaljer visar sig även på andra områden.

Många känner nog redan till Leif GW Persson livsregel anno 1988. Under det första halvåret varje år har han totalt alkoholstopp. Inte ens en droppe lättöl slinker ner. Någon gång i början av juni firar han sedan in fyllan med likasinnade.

Förr drack han varje dag under årets andra halva. Nu håller han sig nykter tre dagar varje vecka. En tilläggsregel som blivit en slags besatthet i sig och som han aldrig skulle tumma på, säger han.

Samtidigt är han noga med att påpeka att han absolut inte vill romantisera sitt drickande.

– Klart som fan att jag är alkoholist, säger han till Expressen.

Läs också: Helena Bergström: ”Skräck är att förlora Colin”

Under perioderna av nykterhet ser han också till att hålla sig upptagen med annat. Ett missbruk byts mot ett annat.

– Då missbrukar jag arbete. Och så tar jag lugnande vid behov, det blir kanske någon tablett i veckan. Mat missbrukar jag alla årets dagar.

Övergav livet som libertin

När det kommer till relationer påstår Leif GW Persson att han alltid varit bättre på att ge andra råd – än att följa sina egna. Av personlig erfarenhet säger han sig kunna ”alla de där manliga standardlögnerna”. Numera går troheten på autopilot och de senaste 21 åren har han också hållit ihop med frun Kim.

– Livet som libertin gick inte att kombinera med att ha en relation. Vill du ha någon att dö med tvingas du att välja. Så jag sa till mig själv ”Hur vore det om du försökte sköta dig den här gången?”, säger han till Expressen.

I dag består klanen av 21 personer när alla barn, barnbarn och sambos är inräknade. När han själv får räkna har han sex barn: en son han fick när han var 20, två döttrar från sitt första äktenskap, en dotter från sitt andra äktenskap och så Kims två barn.

”De är glada i sin morfar”

Av de tio barnbarnen bor fem utomlands, en har hunnit fylla 25. Enligt GW har han två tre barnbarn som han ”förfogar” över. Nu har han inte heller något emot att svänga förbi förskolan. När hans egna barn var i förskoleåldern var han dock för upptagen med sig själv för att ägna tid åt varken lämning eller hämtning, säger han.

– Jag åker och hämtar dem och frågar: ”Vad gör vi nu?” Då svarar de: ”Vi kan spela datorspel.” Och då säger jag: ”Vad tror ni om att åka till leksaksaffären?” Det tycker de är en lysande idé! De är glada i sin morfar, de tycker att han är en rolig morfar, säger Leif GW Persson till Expressen.

Sagoberättandet överlåter han dock till hustrun Kim. Även om han gärna sitter i rummet bredvid och bara lyssnar.

 

Sofia Helin: ”Inom mig fanns ett mörkt rum”

Sofia Helin.

Läs också: Sofia Helin: ”Inom mig fanns ett mörkt rum”

 

 

Redaktionens tips
Dela på: