Kronprinsessan om ångesten och ätstörningarna: "Har inte varit så lätt"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 40 år.

I en intervju med Claes Elfsberg i SVT med anledning av firandet, väljer kronprinsessan Victoria att även prata om de svåra perioderna i sitt liv och ätstörningarna.

Spekulationerna hade pågått ett tag, när den då 20-åriga kronprinsessan gjorde entré på en bal på Grand Hôtel i Stockholm 1997. Efteråt valde hovet att gå ut med att kronprinsessan var sjuk i anorexi.

Läs också: Kronprinsessan Victoria 40 år, om barnuppfostran

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

För att få hjälp att ta tag i sina ätstörningar valde kronprinsessan att åka till USA. I efterhand kan hon inte säga om ångesten var direkt kopplad till hennes roll och de krav som kom med den. Hon poängterar också att det var viktigt att få professionell hjälp för att komma tillrätta med problemen.

”Har kunnat lämna det bakom mig”

På frågan om man någonsin kan bli frisk från anorexi svarar kronprinsessan att hon tror att det är individuellt.

Läs också: Victoria om sjukdomen: ”Fick professionell hjälp”

– För min del känner jag att det är ett kapitel som jag, som tur är, har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, säger hon till SVT.

Kronprinsessan säger att hon använder sina erfarenheter som en styrka i sin roll, och att det hjälper henne att förstå andra som mår dåligt. Men att hon också försöker att alltid se livet från den ljusa sidan, även om att det ibland är svårt.

– Jag skulle vilja vara den som ser glaset som halvfullt men när jag blir stressad känner jag igen mig i det där att jag får mer negativa tankar. Däremot är min man den som alltid ser att glaset är halvfullt. Han är en bra påminnelse om att man kan tänka annorlunda.

Intervjun med Kronprinsessan Victoria sänds i SVT1 den 14 juli klockan 20.00.

 

Prins Daniel om familjelivet med kronprinsessan

Läs också: Prins Daniel om familjelivet med kronprinsessan

 

 

Redaktionens tips
Dela på: