Kroniskt sjuka Vera, 10, blev sämre av dolda möglet

15 okt, 2018 
AvLouise Andersson
Vera lider av cystisk fibros, och möglet i villan gjorde henne ännu sjukare.
Vera, 10 lider av cystisk fibros och är extremt infektionskänslig. Hemmet som ska vara hennes tryggaste plats har visat sig göra henne ännu sjukare. Med svartmögel i badrummet har hon drabbats av den ena infektionen efter den andra. Gänget från "Sofias Änglar" kommer till undsättning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vera i sofias Änglar
Vera genomgår ständiga behandlingar för att mobilisera slem. Foto: Kanal 5

När Vera bara var några timmar gammal märkte läkarna att någonting var fel och hon genomgick sin första operation. Problemet skulle visa sig vara cystisk fibros, en sjukdom som orsakar störning av kroppens körtelsystem. Sedan dess har hon dagligen fått träna och medicinera för att få lungorna slemfria.

Läs också: Sjuka Kian får ingen medicin – trots att den finns

– Hon ser hur frisk ut som helst, men det är hon inte, det sitter på insidan, säger pappa David.

I dag är Vera tio år gammal och hennes infektionskänslighet gör att hon känner sig allt mer isolerad från sina kompisar.

Behandlingarna tar tid

– Sjukdomen finns med oss varje dag, 365 dagar om året. När alla andra barnen går på sommarlov så tar inte hennes sjukdom sommarlov. Alla andra barn kan vara lediga och göra roliga saker, då sitter Vera med sina behandlingar, säger mamma Rebecka.

Annons

Tillsammans bor mamma Rebecka, pappa David och döttrarna Felicia och Vera tillsammans i sitt hem i Klippan i Skåne och en stor del av familjens vakna tid går åt till Veras behandlingar.

Familjen i Klippan i Sofias Änglar
Familjen var rörda till tårar av hjälpen de Sofias Änglar bidrog med. Foto: Kanal 5

Veras sjukdom gör henne trött och utmattad vilket gör att hon måste vara hemma i allt längre tidsperioder, något som visat sig göra henne sjukare och inte tvärtom.

När familjen renoverade och bytte ut sina fönstren till några som skulle vara mer energisnåla förlorade de sin ventilation. Fönstren stängde inne luften i huset vilket skapade fukt och i sin tur även mögel.

– Varför det är mest problem med badrummet är för att där är svartmögel och det är ju bakterier som jag får i lungorna, säger Vera.

Tvungna att renovera

Svartmöglet har i sin tur orsakat inte en utan flera omgångar av svampinfektionen Aspergillos i Veras lungor, vilket har gjort henne sjukare än hon redan var.

Annons

Det gick så långt att hennes läkare starkt rekommenderade familjen att sanera och renovera sitt hus.

huset i Klippan i Sofias Änglar
Bredvid familjens hus i Klippan står den fallfärdiga carporten. Foto: Kanal 5

Men familjens ekonomi satte käppar i hjulen för en så stor renovering och den onda cirkeln fortsatte. Tills ”Sofias änglar” knackade på dörren vill säga. Programledare Sofia Wistam frågar vad de kan göra för att göra tillvaron mer frisk än sjuk för familjen.

Veras största önskan är ett mögelfritt badrum. Mamma Rebecka vill ha ett nytt större badrum som slås ihop med tvättstugan. Även familjens förfallna carport skrek efter en uppgradering och huset i sin helhet var behov av sanering.

Badrummet med mögel i Sofias Änglar
I taket i badrummet kunde man skymta de svarta mögelsporerna. Foto: Kanal 5

Storasyster Felicia tar ett stort ansvar med sin lillasyster och har gjort sedan Vera föddes och Felicia var fem år gammal.

Annons

– Hon har alltid fått stå åt sidan, säger mamma Rebecka.

Men när Felicia får frågan om vad hon önskar sig så ger hon ett specifikt önskemål. Hon vill ha ett större rum. Där hon kan stänga in sig och vara sig själv en stund, utan sin systers behandlingar.

Storasyster Felicia hjälper Vera
Storasyster Felicia tar ett stort ansvar med sin lillasyster Vera. Foto: Kanal 5

Renoveringen får en bokstavlig rivstart när carporten rivs ner med hjälp av en grävskopa, som Vera får hjälpa till att styra.

– Det var roligt att riva carporten men samtidigt läskigt om den skulle ramla på något, säger Vera.

Tre dagar senare står den där, den vita och sprillans nya carporten, som blir familjens första överraskning. Den andra är det nya, mögelfria, förstorade och förbättrade badrummet. Familjens sämsta rum blev deras nya favoritrum med både dusch, badkar och tvättstuga i ett.

Annons

– Jag ska bada i kväll, säger Vera.

– Nu blir det slagsmål om vem som ska duscha först i dag, säger mamma Rebecka med ett skratt.

Luftfilter i varje rum

Den kanske viktigaste detaljen var den lilla lådan som är en minivärmeväxlare, som filtrerar luft och som de satt upp i varje rum i huset.

Både Vera och Felicia fick nya rum. Men störst förändring var det i Felicias som slogs ihop med gästrummet bredvid och blev dubbelt så stort.

– Den tiden skulle man ju tagit från barnen för att hinna allt det här, säger mamma Rebecka.

Familjens rörda reaktioner i Sofias Änglar
Familjen möttes av vänner och familj i sitt nya, förbättrade hem. Foto: Kanal 5

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Läs mer:

Sofias Änglar: Tvåbarnspappan Rickard dog plötsligt

Sofias Änglar: Ebba, 18, blev förlamad över en natt

Sofias Änglar: Kampen mot lilla Allies leukemi

 

Annons