Kristaller och stenar – så sägs de påverka vår hälsa

23 sep, 2022 UPPDATERAD 19 jan, 2023
Kristaller och Josefin Dahlberg
Blå kalcit sägs kunna förbättra sömnen, rosenkvarts stärka dina relationer. Varför vänder sig allt fler till kristaller när livet känns svårt? MåBra pratade med Philip Bäckmo, terapeut och Josefin Dahlberg, kristallentreprenör.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rosa, gröna, turkosa och blåa stenar ligger i prydliga rader. Antracit, rosenkvarts, grön kalcit… Den ena sägs kunna öppna upp ditt hjärta, en annan stärka din intuition. En tredje sägs manifestera dina innersta drömmar.

Intresset för stenar och kristaller har funnits sedan homo sapiens tog sina första steg på två ben, men sedan ett par år tillbaka har det skett något vi kan kalla vid en boom. I var och varannan yogastudio och inredningsbutik kan man numera köpa de små karamelliknande stenarna. Utbudet på nätet är oöverskådligt och i de trendiga delarna av stan ligger butikerna som tidigare ansågs ”flummiga” som ett givet inslag mellan jeanskedjan och hipsterkaféet.

Se 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
Se 6 tips för en mer harmonisk höst

Till kristallbutiken Oh la moon i Stockholm kommer kunder från alla delar av stan och i alla åldersgrupper, från barn till pensionärer. Här kan man plocka kristaller i stilrena små tygpåsar.

Annons

De olika kristallerna sägs alla ha sin unika förmåga och några av dem är särskilt eftertraktade.

– Vår mest sålda kristall genom tiderna är blå kalcit som har hjälpt många av våra kunder att sova bättre, men just nu dras många till kristaller som boostar med energier att uppnå våra drömmar som till exempel grön kalcit, berättar Lovisa som jobbar i butiken.

5 vanliga kristaller - och vad som sägs vara deras egenskaper

Rosenkvarts

Rosenkvarts sägs vara kärlekens och relationernas kristall. Oavsett om du vill stärka kärleken till dig själv, din partner eller någon annan du gillar så är rosenkvarts en sten att ha med sig eller ge bort som en kärleksfull gåva.

Amestist

Ametist sägs kunna hjälpa oss slappna av och komma ner i varv. Den kan med fördel användas vid meditation eller bara ha hemma för att sprida lugn energi.

Blå Kalcit

Denna sten sägs ge bättre sömn och kan hjälpa till om du behöver komma ner i varv när du ska gå och lägga dig. Lovisa tipsar om att ha den på sängbordet, under kudden eller på bröstbenet när du ska sova.

Sodalit

Sodaliten är en kristall som sägs boosta ditt självförtroende och peppar dig att vara ditt sanna jag. Den påminner dig om ditt självvärde, att du duger som du är och att du alltid ska våga uttrycka din sanning.

Aventurin

Den gröna aventurinen sägs kunna ge oss tur och framgång. Den står för kreativitet, motivation och kan hjälpa oss få nya idéer. Det sägs också att den förvandlar negativ energi till positiv.

Kristallerna hjälpte Josefin att stanna upp

Grundaren Josefin Dahlberg startade företaget för snart fem år sedan. Det hela började med hennes egna inre resa.

Annons

– Jag själv kände en dragning till kristaller då jag jobbade väldigt mycket, var stressad och kände mig pressad av samhällets alla krav. Jag drogs till kristaller och till att leva en mer närvarande livsstil. Jag började meditera med kristaller och kände ett inre lugn jag tidigare haft svårt att hitta till.

Hon fortsätter.

– Jag tror att många känner likadant, att de lever med mycket stress och press och behöver en paus, säger Josefin Dahlberg.

Det blev starskottet för inte bara en kritallbutik utan även en community med workshops och kurser på temat andlighet och mystik i vardagen.

blå kalcit
Med en blå kalcit på sängbordet eller under kudden kommer du sova bättre, menar Lovisa på kristallbutiken Oh la moon i Stockholm.

Även Philip Bäckmo är intresserad av människans behov av av spiritualitet. Han är legitimerad psykoterapeut inom den transpersonella psykologin, en gren inom psykologin som på en vetenskaplig psykologisk grund försöker förstå människan och hennes behov av andlighet.

Annons

Han bekräftar att människan alltid fascinerats av och samlat på stenar och kristaller.

– Kristaller är ju mineraler, och människan har antagligen samlat stenar sedan många tusen år tillbaka. Stenen har burit på en symbolik för många olika saker, och än idag har många av oss (inte bara barn) svårt att inte plocka upp och spara en sten med ovanlig eller vacker form.

Philip Bäckmo, terapeut
Psykoterapeuten Philip Bäckmo menar att det ökade intresset för kristaller bottnar i en längtan efter andlighet och mystik.

”En längtan efter det som kallas heligt”

Det ökade intresset som vi ser idag tror han kan hänga ihop med en andlig och själslig hunger. Det är något som vi uppenbarligen saknar i samhället så som det är uppbyggt.

– Vi lever i ett samhälle där den rådande, och högst ansedda, diskursen är en materialistiskt vetenskaplig sådan. Den lämnar inget utrymme för andlighet och religion som annat än illusion och vidskepelse. För många blir kristaller en typ av andlig symbol, en påminnelse och spegling av en inre längtan efter det som kan kallas heligt.

Annons

Philip Bäckmo tycker heller inte att vi ska förringa det rent estetiska värdet av kristaller.

– Kristaller bär på en regelbunden struktur som upprepar sig, vilket ger en symbolik för harmoni och ordning. Dessutom är de vackra, och jag är övertygad om att vi behöver det vackra för att vara psykologiskt hållbara och hälsosamma. Det vackra kan upplevas ha ett värde i sig.

10 mest sålda kristallerna 2022 – och dess betydelse
...

Ametist lila trumlad kristall
Lila ametist – trumlad kristall. Foto: Happyfeel.se

Enligt rapporten Kristallåret 2022 är följande tio stenar mest populära. De har sålts i flest exemplar på kristallsajten Happyfeel.se. Av dessa är den populäraste kristallformen den trumlade kristallen.

  1. Ametist – sägs ge balans, beskydd och lugn energi
  2. Rosenkvarts – sägs ha en kärleksfull och lugnande energi
  3. Grön Aventurin – sägs bringa tur, framgång och överflöd
  4. Bergskristall – sägs öka koncentration och minska negativ energi
  5. Citrin – sägs öka optimism och vårt fokus
  6. Jordgubbskvarts – sägs öka förmågan att ge och ta emot kärlek
  7. Rosa Agat – sägs öka ens medkänsla och självacceptans
  8. Rökkvarts – sägs avlägsna negativ energi och blockeringar
  9. Solsten – sägs ge energi, självförtroende och självkänsla
  10. Angel Aura – sägs ge livsglädje och kärlek

Foto: TT, Oh la moon

Annons