Bornebusch kämpade för succéserien i 10 år: ”Folk ser inte alla nej”

28 feb, 2022 
Josefine Bornebusch
Det är lätt att glömma bort att framgångsrika personer i de allra flesta fall också stött på många hinder på vägen. Så här beskriver Josephine Bornebusch sin karriär.
Annons

Multikompetenta Josephine Bornebusch, 40, är idag en erkänd skådespelare, regissör och manusförfattare. Men vägen dit har varit allt annat än spikrak, har hon tidigare berättat i en intervju med vår systersajt Femina.

Vi pratar karriär med högaktuella Josephine BornebuschBrand logo
Vi pratar karriär med högaktuella Josephine Bornebusch

– Det är ingen som ens kan föreställa sig hur många nej man får. Jag har varit på så många provfilmningar i mitt liv att det inte går att räkna, och plötsligt får man en roll och det är den alla ser och tänker ”Gud, hon får ju allt”. Men nej, det får jag inte, sa Bornebusch då till Femina.

Alla ser bara det lyckade

Josephine Bornebusch är aktuell med serien Harmonica som hon skapat tillsammans med skådespelarlegendaren Jonas Karlsson, 50. Serien hade premiär på Viaplay 19 februari och är Bornesbusch andra drama som streamingtjänsten lanserat inom loppet av två år. Först ut var Älska mig, vilken både utnämnts till tittarnas favoritprogram samt tilldelats pris inom kategorin Årets drama. Men det skulle ta tid innan serien fick ett erkännande.

Jonas Karlsson och Josephine Bornebusch
Jonas Karlsson och Josephine Bornebusch spelar huvudrollerna i den romantiska dramaserien Harmonica, skapad av de själva. Foto: TT.

– Det var inte så att jag som aldrig hade regisserat gick runt och försökte sälja in Älska mig och PANG så hände det, förklarar hon.

Annons

Den krassa sanningen är i stället att hon fått nej av olika produktionsbolag i 10 år innan till slut en enda kille sa ”vänta, jag tror på det här”.

– Det måste alltid finnas den personen annars går det inte.

”Är jag så jävla dålig?”

Bornebusch fortsätter berätta om andra tillfällen då hon ifrågasatt sig själv. Hon har exempelvis inte blivit antagen till Scenskolan, någon av de tre gånger hon sökt in.

– Det var tufft. Första gången tänkte jag att det var som en uppkörning, ”påt igen bara”. Andra gången bröt jag ihop och tredje gången sa min kompis: ”hur har du tänkt att du ska hinna gå utbildningen, du jobbar ju hela tiden?”. Hon fortsätter:

– Många går Scenskolan för att få ett jobb, jag hade redan jobb men ville ha grundtryggheten. Utbildning är en stämpel på att du har något och varje gång jag fick ett nej blev det istället ”är jag så jävla dålig?” Det är klart att det tar på ens ego.

Var viktigt att vara bäst

Det är inte först relativt nyligen som Bornebusch insett att hon faktiskt inte behöver veta och kunna allt, hela tiden.

– När jag var yngre hade jag en komplex idé om att jag fixade allt själv, det var mitt mitt mitt. Det var så viktigt att vara bäst att jag hellre sökte mig till mindre erfarna. I dag vet jag att jag kan backa ett steg, att det inte gör mig till en mindre människa att kredda andra.

Källa: Femina
Foto: TT

Annons