QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Johannes skrev ett cv baserat på sina misslyckanden

21 feb, 2022 
Johannes Haushofer
Johannes Haushofer skrev ett cv över sina misslyckanden – och gjorde viral succé! Här är varför fler borde göra en rejäl analys av sina misslyckande – och dela dem öppet.
Annons
Hannah och Amanda om framgång och misslyckandenBrand logo
Hannah och Amanda om framgång och misslyckanden

Johannes Haushofer är doktor i ekonomi och neurobiologi och har bland annat undervisat vid Princetons universitet. Han har fått ett flertal akademiska utmärkelser som befäster hans framgång – men det han fått mest uppmärksamhet i karriären är hans CV of failures.

Nu är det ett tag sedan Johannes postade sitt cv, men ämnet, som nu lyfts i SvD känns mer aktuellt än någonsin.

Listade sina misslyckanden – gjorde succé

Historien börjar med att Johannes vän nyligen fått nej på en tjänst hen sökt. Johannes hade tidigare läst en artikel i tidskriften Nature, där en forskare i biomedicin vid University of Edinburgh uppmanade andra forskare just att oftare dela sina misslyckanden.

Inspirerad av detta detta samlade Johannes ihop alla de jobb han själv sökt men inte fått, forskningsartiklar som tidskrifter tackat nej till, stipendier han missat och så vidare för muntra upp och peppa vännen.

Annons

Det funkade – vännen kände sig stärkt och mindre ensam i sin situation När en annan vän några år senare hamnade i samma sits, uppdaterade Johannes sitt cv och skickade i väg det igen. Han lade också upp det online, och det minst sagt annorlunda cv:t blev snabbt vitalt.

Cv:s ger ofta förvriden bild av verkligheten

Johannes Haushofer tror att många uppskattar cv:t för att det påminner oss om att miss­lyckanden är något normalt, en del av livet. På sociala medier skildras oftast bara livets vackra sidor och i cv:n är det framgångarna som lyfts fram, vilket ger en förvriden bild av andras verklighet.

– När du själv då misslyckas känns det som att du är den enda som råkat ut för det här. Jag har märkt det hos mig själv. Att jag blir lite skamsen och känner mig ensam när jag inte klarar av någonting. Cv:t påminner oss om att det är något som händer alla, säger Johannes Haushofer i SvD.

De flesta framgångsrika entreprenörer har ett helt gäng misslyckandes i bagaget. För vågar man inget så vinner man heller inget, och därför behöver inte misslyckanden vara något negativt, även om många är rädda för det. Om vi får konkret feedback på vad vi bör göra annorlunda kan vi omvärdera och kanske byta riktning till något bättre.

Annons

En del människor undviker dock nästan helt att ta risker, just för att de är rädda för att få ett nej. Johannes Haushofer tycker ändå att det kan vara ett helt rimligt agerande.

– Ofta framställs det som fel, men jag tycker inte att det är fel. Om det psykologiska priset för att inte få något är väldigt högt, så är det kanske rätt beslut att avstå. Alla måste fundera över vad som fungerar för dem och hur många misslyckanden de kan stå ut med.

Att dessutom gå igenom och lista sina misslyckanden offentligt kräver en del. Framför allt i ett samhälle där perfektionismen och prestationshetsen bara ökar.

– Det var inget jag njöt av. Vissa av de här motgångarna gjorde verkligen ont, säger han.

Hjälpsamt för andra

Men, det är vårt sätt att möta motgångar som bestämmer hur de påverkar oss. Johannes Haushofer, säger att ett cv över misslyckanden också kan vara inspirerande. Man påminns om allt man faktiskt har försökt att göra, och det kan fungera som ett ”reningsbad” genom att man återupplever sina misslyckanden och sedan förmår sig att släppa dem.

Riktigt så var det dock inte för honom.

– Det jag framför allt lärde mig av att skriva det här, var hur hjälpsamt det kan vara för andra att få ta del av ens misslyckanden.

Källa: SvD

Foto: TT/ Markus Marcetic © Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse/Kungl. Vetenskapsakademien.

Annons