Josefin drack som tonåring: ”Jag ville fly från mina känslor”

03 dec, 2018
AvErika Garmelius
I dag har Josefin Dahlberg hittat kärleken till sig själv.
Som tonåring överkonsumerade Josefin Dahlberg alkohol för att dämpa sin ångest. Men redan som 20-åring blev hon nykter och hittade tillbaka till sig själv, bland annat genom trenden meditation och yoga. I dag mår hon bra och vill hjälpa andra till ett välmående liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Josefin Dahlberg är 29 år och bor i Stockholm. Hon är utbildad journalist och driver i dag en blogg där hon bland annat skriver om mental hälsa och personlig utveckling. Hon har även podden Josefin och Vanja med Vanja Wikström. Detta år har hon givit ut två böcker, Livsstilsbibeln som hon har skrivit tillsammans med Vanja Wikström. I boken ger de deras bästa tips om hur man kan nå sina drömmar och bli lycklig. Den andra boken heter Idag är jag fri och handlar om hennes livshistoria där hon i många år kämpade med mental ohälsa.

Under en stor del av sin uppväxt mådde hon psykiskt dåligt. Hon drack alkohol för att dämpa sina känslor, men alkoholen gjorde att hon mådde ännu sämre. Till slut fick hon panikångestattacker som tvingade henne att förändra sitt liv.

Utvecklade ett bekräftelsebehov som barn

Josefin växte upp i skärgårdsidyllen Dalarö utanför Stockholm. I flera år under hennes barndom led hon av ångest och ett stort bekräftelsebehov. Som tvååring skilde sig hennes föräldrar och Josefin fick bo med med sin mamma. Hennes pappa drack för mycket alkohol vilket slet i deras relation där Josefin alltid fick tävla mot alkoholen. Det var en svår kamp att vinna. Samtidigt kämpade hennes mamma med två jobb för att kunna försörja sina tre barn. Josefins syster blev dessutom sjuk, vilket gjorde att hennes mamma lade all fokus på henne.

Annons

– Det gjorde att jag ganska tidigt utvecklade ett behov av att få uppmärksamhet och bekräftelse. Jag ville fly från mina känslor som var så jobbiga. Jag kände ju mig inte värd att älska i och med att min pappa inte prioriterade mig.

I skolan kände Josefin sig annorlunda, hon hade svårt att koncentrera sig och skämdes över sina resultat. Hon fann inte heller någon trygghet i någon kompis eller familjemedlem. Lösningen blev alkoholen – den gjorde att Josefin inte behövde känna sig betydelselös.

– När jag började testa att dricka så kände jag vilken skön känsla det var, jag blev bedövad och för en stund mådde jag bra. Det gjorde att jag jagade de här tillfällena och drack mer och mer.

Men med alkohol i kroppen gjorde Josefin saker hon inte ville och som hon annars aldrig skulle ha gjort. Hon började må ännu sämre vilket ledde till att hon drack ännu mer.

När Josefin fyllde 18 år tog hennes mamma med henne till alkohol- och drogmottagningen. Vissa dagar var hon beredd på att göra vad som helst för att må bättre. Andra dagar ville hon inte ha hjälp och avbokade avtalade möten. Kampen pågick i två år. När Josefin fyllde 20 år blev hon till slut nykter. Hon hade börjat få panikångestattacker som gjorde henne så pass rädd att hon kände att det enda alternativet var att sluta dricka. Det blev hennes räddning.

Annons

– Att vara full och vakna upp på olika ställen, att ha minnesluckor på fem till sex timmar var jag van vid så det var ingen stor grej för mig. Men panikångestattackerna var så obehagliga och gjorde att jag inte ville leva. Jag mådde så dåligt över det och kände att jag gör vad som helst för att få hjälp.

”Man kan bli nykter trots att man är 20 år”

Att bli nykter var starten på Josefins resa mot ett välmående liv och det var egentligen då det stora arbetet började.

– Då stod jag där med alla mina problem och kunde inte dricka för att fly utan behövde klara av att leva med de här känslorna, berättar hon.

En stor del i Josefins nykterhet var att träffa andra människor som hade alkoholproblem. Hon trodde inte att unga människor kunde lida av alkoholproblem. Att se andra unga bli nyktra gav henne inspiration.

Josefin Dahlberg blev nykter när hon var 20 år.
Josefin Dahlberg blev nykter när hon var 20 år.

Josefin började med att gå igenom hela sitt liv. Vilka behövde hon förlåta? Vad behövde hon förlåta sig själv för?

Annons

– Ibland måste vi våga se tillbaka på de mindre härliga stunderna.

Hon accepterade vad som hade hänt och förstod att hon hade gjort så gott hon kunde. Hon insåg att det inte hjälper att älta i vad som har hänt utan att istället fokusera på framtiden.Vad har jag nu? Vad kan jag lägga mitt fokus? En stor del i detta arbete var hennes mentor som guidade henne och gav rätt verktyg att använda för att må bättre.

I dag har hon hittat tillbaka till kärleken i sig själv. Josefin berättar att vi måste ta oss själva på allvar för att därefter kunna bygga upp en självkänsla och ett självförtroende. Vi måste tro på oss själva, det går inte att förvänta sig att alla andra ska stå och heja på utan vi måste hitta det inom oss. Många tar inte detta på allvar utan prioriterar annat. Genom att ändra vårt prioriteringsätt och sätta oss själva i fokus, kan vi hjälpa andra med att hitta ett hälsosamt liv.

– Vårt välmående måste komma i första hand, det speglar allt annat i våra liv, säger Josefin.

Annons

Josefin började med att avsätta en stund varje dag till att ägna sig åt sitt välmående. Det kunde vara allt från att skriva i en dagbok till att dela sina känslor med en mentor. Hjärnan är väldigt lättlurad, vilket gör att genom att vara snälla mot oss själva skickar hjärnan ut signaler till oss som säger att vi är värda alla fina handlingar. Detta gör i sin tur att vi mår bättre.

Det behöver inte heller ta lång tid eller vara något avancerat. Hennes råd till andra är att göra övningarna som finns i alla självhjälpsböcker och tidningar, de finns där av en anledning.

– Det finns ett motstånd till att göra dessa grejer, men jag är ett levande exempel på att det fungerar.

”Meditation är en paus från samhällets krav”

Yoga och meditation är två metoder som har hjälpt Josefin att må bra. Hon började med att lyssna på en kroppsscanning, då du lyssnar på en röst som säger åt dig att uppmärksamma en kroppsdel i taget och påminner dig om att koppla av. Josefin upplevde att känslan i kroppen var mycket skönare efteråt. Först var det korta klipp men med tiden började hon att meditera mer och mer.

Annons

Nu när hon har mediterat i flera år, upplever hon ett bättre sömnmönster, hon blir effektivare i vardagen och det har givit henne inspiration till att äta bättre och att ta hand om sig själv.

– Meditation är en paus mellan de här kritiska tankarna, samhällets påfrestningar och krav. En paus när vi bara får sitta med oss själva, precis som vi är utan att värdera våra tankar och känslor. Bara att pausa, berättar hon.

För dig som vill börja med meditation tipsar Josefin att börja smått. Ta det från din nivå och testa dig fram. Glöm inte att ta det på allvar och inse att du är värd det. När du känner att du inte vill eller är stressad, det är då du behöver det som mest. Framförallt om vi är självkritiska som många av oss är, framförallt kvinnor.

Yogan hjälper Josefin till ett mer hälsosammare liv men hon poängterar att det inte behöver vara för alla.

– Det viktiga är att vi är nyfikna inåt, när får jag den där sköna effekten att jag mår bra i stunden? Att jag duger som jag är.

Annons

”Dream big” är ett citat som Josefin använder sig mycket av. Det är en påminnelse att våga tro på sig själv. Hon berättar att det viktiga är att komma ihåg att vi drömmer om olika saker.

– Vi matas hela tiden av en bild på sociala medier om vad framgång är. Men vi måste komma ihåg att inte jämföra oss med andra.

Allt handlar om vad vi tror – tror du på dig själv ökar dina chanser att lyckas. Men kom ihåg: Min lycka behöver nödvändigtvis inte vara din lycka.

Psykisk ohälsa är en av våra största folksjukdomar. På cirka tio år har psykisk ohälsa ökat med 70 procent bland unga vuxna, 18-24 år. Alkoholmissbruk är även ett stort problem i vårt samhälle. 55 000 människor beräknas vara svårt beroende av alkohol. Om du eller någon annan i din närhet lider av psykisk ohälsa eller alkoholproblem är det viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få. Detta genom bland annat vårdcentralen eller en alkohol- eller psykiatrisk mottagning. Här kan du läsa mer: Här kan du få hjälp mot alkoholproblem och här kan du söka psykiatrisk vård.

Källor: Systembolaget , Socialstyrelsen Foto: Josefin Dahlberg

Läs mer:

9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Därför ska du sluta dricka alkohol- 10 anledningar

Olika sorters meditation tränar hjärnan på olika sätt

6 yogaövningar även nybörjare kan göra

Annons