Josefin bröt ryggen i olyckan: "Ingen katastrof att sitta i rullstol"

10 nov, 2017 
Kärlek, barn och en ny karriär. Josefine Axefalls positiva attityd har hjälpt henne skapa ett bra liv efter olyckan som gjorde henne förlamad. "Livet blir inte alltid som man tänkt sig, men det gör inte så mycket", säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Josefine hade precis börjat ett nytt liv, flyttat och börjat studera dokumentärfilm, när olyckan hände. Hon var ute på en ridtur när något skrämde hennes häst – han sparkade bakut och stegrade sig. I samma sekund hörde Josefine ett knak från sin rygg. Där och då blev hon förlamad från midjan och neråt.

Läkarna konstaterade att hon brutit ryggen: två kotor var krossade och två andra var spräckta. Trots det hemska som hänt har hon fortsatt vara positiv.

Läs också: Frun dog i cancer – snart kan dottern dö: ”Till dess ska vi ha roligt”

– Folk har ofta undrat varför, men jag kan inte ge rakt ett rakt svar på den frågan. Kanske kan det låta märkligt i andras öron, men jag har ärligt talat inte tyckt att det varit en katastrof att bryta ryggen. Och jag har aldrig gett upp hoppet om att kunna gå igen, även om läkarna sa att rörligheten och känseln inte skulle komma tillbaka, säger Josefine 16 år senare.

Josefin Axefall bröt ryggen i en ridolycka. Den här bilden är från 2007.

– Jag tränade varje dag och det kändes som om jag rörde på tårna, men de var helt stilla. På kvällarna låg jag och tränade tårna under täcket. Så en kväll efter sex veckor såg jag ena tån röra sig!

Annons

Josefine fortsatte träna hela natten och på morgonen när hela sjukvårdsteamet var samlat hade hon även fått den andra stortån att vicka!

– Jag förklarade att går det med tårna så går det med resten. Och trots att de sa att det inte kommer att bli bättre sa jag att jag var långt ifrån mitt mål. Och den dag jag skrevs ut kunde jag gå tio steg med bara en rollator som hjälpmedel.

Läs också: Småbarnspappan Danny, 26, är sjuk i ALS: ”Det är en dödsdom”

Några år senare träffade hon Markus på en nätdejt. De blev blixtförälskade, gifte sig och började prata om barn. Men Josefine tog så mycket medicin, uppemot 27 tabletter per dag, och de var rädda att det kunde skada ett foster.

– Min längtan efter barn var så stor. Ända sedan jag var liten hade jag drömt om en stor familj. Jag började trappa ner på medicinerna under ett års tid. Den enda jag inte kunde vara utan var medicinen mot spasticitet i benen. Utan den skakar benen utom kontroll. Men läkarna fann på en lösning och opererade in medicinen i en pump i mig, så att gifterna inte skulle nå ett eventuellt foster.

Josefin Axefall med sonen Herman, 7.

2010 föddes efterlängtade Herman. Tiden som följde beskriver Josefine som fantastisk.

– Han är en frisk och pigg liten pojke som inte tycker att det är något konstigt alls att hans mamma sitter i rullstol. Herman vet ju inget annat, jag är hans mamma gående, sittande eller krypande …

Annons

Läs också: Sjukdomen fick Lilian att acceptera sig själv: ”Är samma person – med eller utan hår”

Det kan låta som om Josefine seglar fram i livet tack vare sin positiva attityd. Så är det förstås inte. Hon har kämpat och vet hur viktigt det är med motivation för att nå sina mål.

– När jag varit på väg att tappa hoppet har jag ställt mig frågan varför, och i svaret har jag hittat motivation igen. Inget blir bra av att deppa ihop.

– Livet blir inte alltid som man har tänkt sig men det gör inte så mycket. Man kan göra allt man vill om man verkligen vill.

Men man kan också omprioritera och hitta nya saker som ger en

styrka i livet.

Läs också: Ulrika sa upp sig från toppjobbet – för att starta ett nytt liv i Indonesien

I dag är Herman sju år och hans föräldrar har separerat.

– Vi växte ifrån varandra, men har en fin relation och har båda alltid

vår sons bästa i fokus. Jag jobbar som föreläsare, hälsoinspiratör och komiker. Snart hoppas jag även kunna titulera mig författare, säger Josefine som utsågs till årets roligaste komiker i Västerås 2016.

Text och foto: Frida Funemyr, Privat

Josefin Axefall hoppas kunna titulera sig själv som författare snart.

Här är Josefines bästa livsråd

  • Hitta energikällor och inspiration för att nå vidare. Ta reda på varför du vill nå ett visst mål. I svaret hittar du ofta motivationen till att fortsätta kämpa.
  • Jobba med det mentala. Det blir som du tänker. Därför har jag ständigt försökt att tänka positivt.
  • Fatta ett beslut! Det räcker inte att ta beslutet en gång, du måste göra det varje dag, ibland flera gånger om dagen.
  • Var egoist – det är viktigt att prioritera sig själv och sin hälsa.

 

Josefine Axefall

Ålder: 42.

Familj: Sonen

Herman, 7 år.

Bor i: Sala.

Yrke: Föreläsare, hälsoinspiratör och komiker.

Annons