Josefin blev alkoholist som 15-åring – stöttas av mamma Anki

08 jun, 2021 
Till vänster: En gammal bild på Josefin. Till höger: En bild på Josefin och hennes mamma.
Josefin Dahlberg drack alkohol första gången som 10-åring och redan som 15-åring blev hon alkoholiserad. Vid hennes sida stod alltid hennes mamma Anki. Idag är Josefin fri från missbruket och mor-dotter-relationen är starkare än någonsin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världenBrand logo
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen

Influencern Josefin Dahlberg, 31 lever ett glamoröst liv tillsammans med sin man Josef Fares och deras lilla son Mio. Hon syns på sin Instagram poserande i fina outfits eller i olika yogapositioner. Något annat som skymtar förbi på Josefins Instagram är hennes mamma och bästa vän Anki.

I ett reportage i Expressen berättar Josefin och Anki om sin relation.
– Ibland har vi utsatts för utmaningar. Vid några tillfällen upplevde jag att Josefin tappade greppet. Men jag tappade aldrig greppet om henne. Ibland är det så klart svårt att vara mamma, när ens barn mår dåligt eller har det tufft, att då stå bredvid och veta att man inte kan göra jobbet åt dem. Att de måste få göra sina misstag, och lära sig av dem men att jag finns här. Det tror jag de vet, berättar Anki.

Josefin växte upp med sin mamma och pappa på Dalarö utanför Stockholm. Då Josefin var bara två år gammal skiljdes hennes föräldrar, mycket berodde på hennes pappas alkoholism. Detta berättar Josefin bland annat om sin bok “Idag är jag fri”, som kom ut 2018.
– Efter skilsmässan var vi hos pappa ibland på helgerna. Men hans drickande gjorde att han ofta glömde bort oss och lämnade oss ensamma i det stora huset, berättar Josefin.

Annons

Josefins eget missbruk började tidigt. Som 10-åring drack hon alkohol för första gången och fem år senare hade hon utvecklat ett beroende. Som 17-åring flyttade hon hemifrån och när hon lättare kunde dölja för sin mamma hur mycket hon drack så eskalerade också hennes missbruk.
– Jag dolde hur mycket och ofta jag drack för mamma, berättar Josefin.

Veckorna fylldes med med alkohol och killar. Josefin drack sig redlös flera gånger i veckan och det var inte ovanligt att hon vaknade upp i någon killes säng och inte mindes vad som hade hänt.
– Jag var stammis på de flesta krogar och blev ofta utslängd för att jag var för full. Då kunde jag gå runt kvarteret och släppa ut håret så de inte skulle känna igen mig, men det funkade inte. På slutet fick jag blåsa i ett alkotest för att få komma in så jag började skippa förfesterna, har hon tidigare berättat för Allas.

Som 20 åring bestämde sig Josefin för att ta tag i sitt liv och när hon var 21 blev hon nykter alkoholist.
– Mitt liv gick ut på att festa och jobba. Ibland kom jag till jobbet utan att ens gå hemom. Tryckte i mig tuggummi för att inte stinka sprit och jobbade på tills det var dags att gå ut igen. Jag är glad över att jag blev nykter så ung. Annars hade min kropp slagits ut helt, säger hon.

Anki berättar hur tacksam och stolt hon är över Josefin som har styrt upp sitt liv. Hon menar dock att hon alltid trott på dottern. När hon får frågan om ifall hon var rädd att det inte skulle gå bra så svarar hon:
– Nej, egentligen inte, men så klart har jag varit orolig. Men innerst inne visste jag att hon skulle klara det.

Annons

Idag har Josefin verkligen gjort en helomvändning från sitt gamla liv och lägger mycket tid på yoga och meditation. Hon har även tagit fram ett koncept som heter Soul Work som är både en bok och en kurs om att navigera rätt i livet.
– Att jag blev nykter som 20-åring har förändrat och räddat mitt liv. Det finns inte ord hur tacksam jag är över att jag vid så tidig ålder insåg hur min sjukdomsbild såg ut.

Josefin och Anki planerar att i framtiden köpa hus tillsammans på Dalarö. Tanken är att de ska köpa hus tillsammans där Anki ska bo och Josefin kan komma och hälsa på när hon vill.
– Nu planerar vi vad jag ska jobba med som pensionär. Josefin får helt enkelt anställa mig. Det är dags för payback-time, säger en skrattande Anki.

Annons