Ida Kjos om hälsa: "definitionen av välmående förändras genom livet"

Ida Kjos med sin familj

Idag implementerar Ida Kjos rörelse med familjeliv. Foto: Privat.

5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste
0:46

Efter reklamen: 5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste

(0:46)

Slå på ljud

Ida Kjos, 33, jobbar som chefsjurist, har två styrelseuppdrag, är flitigt aktiv i samhällsdebatten kring jämställdhet, har man, två småbarn och är med i processen kring byggnationen av deras nya arkitektritade hus.

På toppen av det ser hon till att röra mycket på sig och allmänt ta hand om sig själv och folk i sin omgivning. Vi på MåBra bestämde oss för att ”pick her brain” lite och fråga hur hon får ihop allt.

Hälsa idag – "mer lustfyllt och snällt"

I sin ungdom har Ida precis som sin tvillingsyster, träningsprofilen Elin Kjos, 33, tränat simning på elitnivå. En tid då det givetvis var viktigt att vara väldigt strikt med sin träning och kosthållning, berättar Ida.

Ida Kjos rakade huvudet för cancersjuka systern – möts av oväntade fördelar

– När jag var yngre tränade jag mycket och belastade kroppen väldigt hårt. Nu går jag hellre ut och joggar i en takt som jag kan prata i. Jag tror att träning blir mer lustfyllt om man gör det man känner för i stället för att ständigt försöka pusha sig själv hårt.

Hon menar också att perioder i livet då exempelvis karriär och familj tar mycket tid, så bör inte träningen vara något som känns betungande utan tvärtom en välförtjänt paus – och något man längtar efter och njuter av att få göra.

Ida Kjos ute och joggar med barnvagn

Ida Kjos ser till att få in rörelse i vardagen. Foto: Privat.

– Det är så mycket man ska hinna med, så jag tror i regel att vi behöver vara bättre på att vara snälla mot oss själva. I vissa perioder kanske det är framför allt sömn man saknar, då kanske man får börja där.

Se på livet ur sin helhet

Men visst är det så att tiden är knapp, det intygar också Ida. Men det hon tycker funkar för henne är att se livet ur ett större perspektiv, i stället för att fastna i detaljer och att ”allt måste göras varje dag”.

– Om jag exempelvis vet att det kommer en vecka på jobbet då det kommer krävas att jag jobbar mycket, då ser jag till att försöka klämma in så mycket träning och tid med familjen veckan innan det som det bara går. På så vis kan jag, om man ser till det stora hela, känna att jag lägger mitt hjärta i alla delar av livet som är viktiga för mig.

Tvillingarna Elin och Ida Kjos stöttar varandra genom cancern

"Man bör ställa sig frågan – vad vill jag?"

Men en förutsättning för det är ju att man säkerställer för sig själv vilka pusselbitar man vill att ens liv ska bestå av. Och ibland kan man behöva välja bort annat för att göra rum för de som man tycker är viktigt.

Ida Kjos, Lars Frölander och deras två barn

Ida Kjos med maken och olympiern Lars Frölander och deras två barn Lykke och Jack.

– Precis allt i livet handlar om prioriteringar. Så man bör ställa sig frågan – vad vill jag? Och vad är viktigast just nu? Då blir det så mycket tydligt, i alla fall för mig.

Hon fortsätter:

– Exempelvis grämer jag mig inte för att jag har hundratals obesvarade mejl och dm:s på Instagram. Jag hinner inte med dessa och det är ok, för jag vet att det är för att jag prioriterat viktigare saker. Ska vi må bra och leva i balans måste vi också kunna tillåta att allt inte är perfekt och alltid hinns med.

Detta är Ida Kjos

Ålder: 33
Yrke: Chefsjurist
Bor: Kungsängen
Familj: OS-simmaren Lars Frölander, 47, dottern Lykke, 5 och sonen Jack, 1. Tvillingsyrran Elin, 33 och småsyskonen Martin, 31 och Emma, 31 (som också är ett tvillingpar!). Mamma Liv och pappa Fredrik.

Utvald läsning