Glenda hittade en okänd syster på andra sidan jorden

24 aug, 2022 
Glenda med familj och systern Yvette
Glenda från Malmö fick genom DNA-teknik en fyra år äldre syster från Australien. Deras första möte var en omtumlande upplevelse som banade väg för en efterlängtad känsla av tillhörighet.
Annons

Glenda Montalva, 35, växte upp i Malmö. Yvette Denny, 39, i Sydney i Australien. Helt ovetandes om varandras existens. Glenda har chilenska föräldrar och en stor familj med fem syskon på sin pappas sida. Yvette som är adopterad visste inte mycket alls om sin bakgrund och sina biologiska föräldrar.

VIDEO: Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andraBrand logo
VIDEO: Här är 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andra

"Kände direkt en koppling"

I sena tjugoårsåldern började Yvette fundera över sitt ursprung och tog ett DNA- test. Fem år senare fick hon en match med en kusin, Aida, på andra sidan jorden, i Sverige. Aida som alltså även är Glendas kusin såg direkt likheten mellan Yvette och sin farbror Victor, Glendas pappa. Tillsammans började de nysta i hur allt hängde ihop.

— Det var ju tusen frågor om allt: hur är det möjligt, kan det verkligen stämma? Men från förta stund när jag såg bilden på henne så kände jag en koppling. Hon är ju väldigt lik pappa, berättar Glenda för MåBra.

Annons

Pappa Victor kände inte till dottern i Australien men tack vare DNA-tekniken avslöjades alltså den trettio år gamla hemligheten - en kort romans i Chile för snart fyrtio sedan.

De två systrarna fick kontakt och bestämde sig för att ses. Pandemin kom emellan men två år efter det första samtalet och sju år efter Yvettes DNA-test så kunde systrarna omfamna varandra på Köpenhamns flygplats.

Glenda och hennes familj välkomnade Yvette med öppen famn när hon besökte Sverige tidigare i år.

— Det är svårt att sätta ord på. Så starka känslor, sammanfattar Glenda det första mötet med systern.

Även för Yvette var mötet omvälvande. Hon delar Glendas upplevelse och uttrycker sin genuina tacksamhet över att ha fått en biologisk familj i Sverige.

På väg till Chile och sin biologiska mamma

—Jag kunde inte haft en bättre upplevelse och kommer alltid vara tacksam över att få ha dem i mitt liv, berättar Yvette på länk från Australien.

Annons

Om några veckor fortsätter Yvette att söka sina rötter och besöker då Chile för att för första gången träffa Victor. De har med Glendas hjälp och översättning bara setts på face-time, men även för att träffa sin biologiska mamma. Och de två systrarna har inte släppt taget om varandra. Tvärtom. De menar att de har trettio år att ta igen.

— Jag och Yvette har daglig kontakt, trots tidsskillnaden på åtta timmar, säger Glenda till MåBra.

Foto: Privat

SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons