Eva Remaeus tragiska öde – efter Fem myror är fler än fyra elefanter

06 sep, 2021 
AvAino Oxblod
TT.
Med Fem myror är fler än fyra elefanter blev Eva Remaeus en ikon, tillsammans med kollegerna Magnus Härenstam och Brasse Brännström.
Men Eva fick ingen lång karriär efter det välkända barnprogrammet – bara 42 år gammal går hon tragiskt bort.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
3 skådisar som gått bort innan deras filmer haft premiärBrand logo
3 skådisar som gått bort innan deras filmer haft premiär

När den första säsongen av det pedagogiska barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter spelades in och sändes 1973 var Eva Remaeus bara 23 år gammal. Hon hade precis studerat dramatik på Lunds Universitet och kommit in på Statens scenskola i Malmö när hon tillsammans med kollegerna Magnus Härenstam, då 32, och Brasse Brännström, då 28, slog igenom stort inför svenska folket.

Fem myror är fler än fyra elefanter blev en ikonisk succé.

Det finurliga barnprogrammet som lärde barnen bokstäver och siffror på ett underhållande sätt blev en omedelbar hit, och de 30 avsnitten repriserades om och om igen. 1977 fick de också göra årets julkalender, där varje lucka representerades av en slumpmässig bokstav. För att alla bokstäver skulle hinnas med började julkalendern redan på första advent i slutet av november.

Annons

Även om Fem myror är fler än fyra elefanter är det som Eva Remaeus är överlägset mest känd för, så hann hon med att medverka i många andra produktioner också. Hon var med i musikteatergruppen Oktober och i samarbetsprojektet Tältprojektet. 1976 spelade Eva i den numera ikoniska Beckfilmen Mannen på taket, och under 80-talet fortsatte hon blanda film, tv och teater.

Eva med Magnus och Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter.

Blev sjuk i hjärntumör

Samtidigt hittade Eva kärleken i skådespelaren Jan Jönson, och paret gifte sig 1982. Samma år som bröllopet hölls föddes också dottern Jovanna Remaeus Jönson, som gått i sina föräldrars fotspår i underhållningsbranschen och bland annat jobbat som scenograf. Eva och Jan skilde sig 1991.

Annons
Eva Remaeus 1988.

Det hade kunnat bli en lång och framgångsrik karriär för Eva Remaeus, men det satte en elakartad hjärntumör stopp för. Bara 42 år gammal avled skådespelaren på Gran Canaria, till följd av hjärntumören. Hon är nu begravd på Lovö kyrkogård utanför Stockholm.

Efter Evas bortgång startades det en fond i hennes minne, som bland annat har stöttat skolbygge och byggandet av ett vattentorn i en by i Nicaragua.

Annons