Eva-Maria lurades av bedragare på dejtingsajten: "Viktigt att förlåta"

24 aug, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Eva-Maria Hedin träffade en öppen och trevlig man på nätet och trodde att de byggde upp en relation. I själva verket var han en bedragare som lurade henne på pengar. Nu har hon skrivit en bok om sina upplevelser – och hon vill få bort skamstämpeln från de kvinnor som drabbas av sol- och vårare. "Man ska inte skämmas för att man är tillitsfull, empatisk och har ett stort hjärta", säger hon.
Annons

2014 var ett tungt år för Eva-Maria Hedin i Uppsala. På kort tid förlorade hon sin bästa vän, och tvingades avsluta en lång relation. För att komma på andra tankar skapade hon ett konto på nätdejtingsajten Match.com. Snart fick hon kontakt med en man.

– Han var i samma ålder, hade samma intressen och var lätt att kommunicera med. Han var väldigt trevlig och vi byggde upp en relation, säger Eva-Maria.

Läs också: 8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat

Mannen berättade att han var ingenjör och jobbade som konsult på olika oljeriggar. Han kom ursprungligen från Irland, men hade nyligen flyttat till Stockholm.

– Det är tydligen så de ofta gör, säger att de har flyttat till samma land eller till och med samma stad som kvinnan bor i, säger Eva-Maria.

”Vi ringdes hela tiden”

Men det visste hon så klart inte då. Snart bytte de telefonnummer och inom kort pratade de minst en timme per dag.

Annons

Läs också: Pia blev kär i en psykopat: ”Glad jag överlevde”

– Vi pratade om livet, om erfarenheter, om tragiska och roliga händelser, om våra intressen. Det var som vilken relation som helst som man bygger upp på distans först. Han var jättelätt att prata med, sympatisk och väldigt tillmötesgående. Vi skrattade mycket. Jag antar att det var på det sättet han kunde kartlägga mig.

Även om hon inte direkt blev kär, tyckte Eva-Maria om att ha kontakt och såg fram emot att få träffa sin nya bekantskap på riktigt så småningom.

– Jag var fascinerad över att ha hittat en man som var lika öppen som jag. Han informerade mig hela tiden om vart han skulle och vad han gjorde. Vi skrev sms, mejlade och ringdes hela tiden.

När de hade haft kontakt i lite mer än en månad berättade mannen att han skulle bege sig ut till en oljerigg utanför Sri Lanka på ett uppdrag. Efter att han hade gett sig av fick Eva-Maria plötsligt ett nattligt samtal.

Annons

Mannen var djupt upprörd. Han berättade att något hade gått fel på oljeriggen och att han behövde beställa ny utrustning. Eftersom det inte fanns ett fungerande nätverk kom han inte åt sina bankuppgifter. Han försökte på flera sätt få fram pengar men inget fungerade. Då frågade han om Eva-Maria kunde låna honom pengar.

Läs också: Yrsa om svåra uppväxten: ”Min mamma var psykopat”

– Just då tänkte jag att det här är verkligen en chansning. Jag hade ju aldrig träffat honom, men samtidigt hade jag kommit honom så nära så jag kunde inte ljuga och säga att jag inte hade några pengar. Det var mitt fall.

Hittade hans bild på varningssidor

Hur mycket pengar hon förde över till mannen har hon aldrig berättat för någon. Hon tycker inte att det är viktigt, det centrala är att varna andra för den här typen av bedragare. Efter att hon hade fört över pengarna berättade hon om vad som hade hänt för en arbetskamrat, som genast hörde varningsklockor ringa.

Annons

Läs också: Lena minns alla pappans övergrepp

– Hon tipsade mig om att man kunde googla bilder, det hade jag ingen aning om då. Så jag googlade hans bilder och hamnade på hemsida där man varnar för så kallade ”romance scams”. Jag blev alldeles tom.

Eva-Maria konfronterade mannen, men när han förnekade att han skulle ha lurat henne valde hon att fortsätta hålla kontakten. Inte för att hon trodde på hans undanflykter, utan för att hon ville vända situationen till sin fördel.

– Jag var så sårad och arg att jag tänkte att nu ska jag utnyttja honom tillbaka. Jag ska bara spela med, jag ska stärka mina gränser och använda honom i det syftet. Jag ska lyssna på det han säger och samla in så mycket information som möjligt för att kunna ge vidare till polisen. Jag tänkte att det var dumt att bara klippa av kontakten, för då hade jag bara suttit där ensam med alla mina känslor.

Läs också: Elisabeth: ”Jag flydde sekten – rädslan finns kvar”

Annons

Skrev en bok med väninna

De två hade kontakt i ungefär ett halvår och under den tiden var Eva-Maria noga med att spara alla konversationer. Hon visade dem alla för sin väninna Eva Alderborn, som sa ”det här låter ju som en roman”, och tillsammans fick de då idén att skriva en bok om Eva-Marias upplevelser.

Romanen, ”Scam story”, bygger på lika delar fiktion och verkliga händelser. Boken avslöjar hur bedragarna går tillväga och vilka metoder de använder sig av.

– Det här var mitt sätt att göra upp med allt det som hade hänt. Jag tog chansen att utnyttja honom tillbaka för egen del. Nu när jag läser boken kan skratta åt det hela, vilket minne för livet! Men jag hade också tur, jag sitter inte med skulder upp över öronen som en del utsatta.

Läs också: Dagnys revansch: ”Kände mig alltid mindervärdig”

Den polisanmälan Eva-Maria gjorde ledde till slut ingenstans, och vem mannen egentligen är lär hon aldrig få reda på. Men hon känner sig inte bitter, säger hon. Tvärtom har hon tagit lärdomarna från sin upplevelse på allvar.

Annons

– Jag har aldrig varit så snäll och generös mot mig själv som nu. Det är ingen idé att vara bitter och släpa på en massa känslor som inte är så roliga. Man måste förstå hur det kunde hända, sedan förlåta, släppa och gå vidare.

”Man ska inte skämmas”

I och med boksläppet har hon kommit i kontakt med flera andra kvinnor med liknande erfarenheter. Vissa har fallit så djupt ner i fällan att de tagit lån för att kunna hjälpa bedragaren med pengar. Gemensamt för dem alla är att de bär på stora skam- och skuldkänslor över att de lät sig luras. Det vill Eva-Maria och Eva råda bot på med boken och med den Facebookgrupp de skapat.

Läs också: Peter Kondrups far var inte den han trodde

– Man ska inte skämmas för att man är tillitsfull, empatisk och har ett stort hjärta. Det är fina egenskaper, man ska inte tycka att man är en idiot som skickat pengar. Men jag vill gärna få fram att de som trillar dit måste lära sig att stärka sina gränser, man har faktiskt inte ansvar för andra vuxna.

Annons

Har förlåtit och gått vidare

För Eva-Maria har ”Scam story”, som innehåller en stor del av de meddelanden hon och bedragaren skickade till varandra, hjälpt henne att gå vidare i livet. Hon säger dessutom att hon har förlåtit mannen.

– Jag tror att det är viktigt att förlåta både sig själv och den andra personen. Jag vet ju ingenting om hans liv, men det kan knappast vara någon dans på rosor eftersom han sitter där han sitter. Hur har han hamnat där? Vad har han haft för liv? Jag har ingen aning, men jag känner ingen bitterhet över det som varit.

Läs också: Tommy Nilsson om nykterheten: ”Förändrade mitt liv”

 

7 tips och råd från Eva-Maria:

  • En varningssignal är att personen i fråga snabbt vill börja mejla privat istället för på dejtingsajten där allt finns sparat.
  • Ett annat tecken att vara uppmärksam på är att personen berättar att han är från ett annat land, men att han nu bor i eller nära just din stad.
  • Om han ber dig om pengar är det läge att bryta relationen direkt. Betala ALDRIG ut några pengar.
  • Om du känner dig osäker på en person du träffat via nätet är det läge att göra research. Googla namn, telefonnummer, mejladress och hans bilder. Har han ett Linkedin-konto som verkar trovärdigt? Det behöver inte betyda att han är pålitlig, det är lätt att fixa falska konton på diverse sociala medier.
  • Bedragarna spelar ofta på skuldkänslor när de försöker tillskansa sig pengar. De får dig att känna dig som en dålig och elak människa om du inte betalar. Fall inte för de påtryckningarna och kom ihåg att du inte är ansvarig för andra vuxna människor.
  • Kommer han med undanflykter och bortförklaringar varje gång ni har bestämt träff? Det är en tydlig varningssignal om att något är fel.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons