DNA-testet hjälpte Rebecca hitta sina släktingar

28 maj, 2018 
AvMikaela Råberg
DNA-testet hjälpte Rebecca hitta sina släktingar
Rebecca Palmer har alltid varit intresserad av sin släkthistoria, men det var inte förrän hon gjorde ett DNA-test som hon kunde ta intresset till en ny nivå. Och med sig fick hon sina föräldrar som – även dem – visade sig ha påbrå från länder de inte visste om.
Annons

Släktforskning har gått från något som bara vissa sysslade med, till att bli mer mainstream. Idag kan man nästan säga att släktforskning är lite trendigt.

Marknadschefen Rebecca Palmer har alltid intresserat sig för sin släkthistoria. Hon hade byggt delar av sitt släktträd, men ville också ta reda på sitt ursprung längre tillbaka i tiden och hitta släktingar. Så hon bestämde sig för att göra ett DNA-test, som med hjälp av ett salivprov, kunde ge fler svar om hennes bakgrund.

– Det var spännande att invänta svaret, man vet ju inte vad som kommer tillbaka, säger Rebecca.

DNA-testet gav ett oväntat resultat

Under veckorna hon väntade övertalade hon även sina föräldrar att göra testet. Och när resultatet kom visade det sig att Rebecca inte bara var skandinav, hon var även tio procent brittisk.

– Jag hade ingen aning om att jag var tio procent britt, det var väldigt kul för det hade jag nog inte ens kunnat gissa. Det har varit otroligt roligt och spännande att prata med familjen om det hela och vad resultaten betyder för dem.

Också hennes föräldrar hade brittiskt påbrå, men även annat ursprung.

DNA-testet hjälpte Rebecca hitta sina släktingar
Rebecca har fått kontakt med flera släktingar hon inte visste fanns. Foto: IBL / Privat

Förutom det nya gemensamma intresset inom familjen har släktforskningen gjort att Rebecca och hennes föräldrar kommit i kontakt med släktingar de inte ens visste att de hade.

Annons

– Det mest spännande har varit att ta kontakt med släktingar, säger Rebecca och berättar att hon har en ganska lång lista på släktingar i USA, som hon tagit kontakt med.

Varje gång en ny släkting gjort testet får Rebecca en notifikation om det.

– Släkten växer och det är jättekul att upptäcka nya släktingar.

Bland annat visade det sig att Rebeccas familj har släkt i Minnesota, dit många svenskar som bekant emigrerade under 1800-talet. Rebecca och hennes föräldrar har idag kontakt med flera av de tidigare okända släktingarna och det är prat om att hälsa på varandra.

Om man är osäker på om släktforskning verkligen är kul rekommenderar Rebecca DNA-testet som ett första steg.

– Det är så enkelt och sen kan man bestämma sig om man vill kasta sig in och göra ett stort släktträd eller inte. Testet är en bra start, som ett första steg för att se om man vill gå vidare. Det är ett väldigt enkelt sätt att få lära sig mer om sig själv, säger hon.

– Jag känner att jag har fått en djupare insikt om min historia, vem jag är och var jag kommer från. Det är ju sådant som inspirerar nästa steg man tar i livet.

 

Nu har du chans att vinna ett DNA-test!

Klicka här för att komma till tävlingsformuläret!

 

Annons