Här är några av Sveriges viktigaste kvinnor – tilldelas Årets Feminista 2023
Bland vinnarna har vi en sepsisöverlevare som sprider både kunskap och inspiration, en sjuksköterska som kämpar för utsatta kvinnor – och en psykiatrisamordnare vars arbete lever vidare.
Här är några av Sveriges viktigaste kvinnor.
För andra året i rad hålls Feministagalan där vår systersajt Femina delar ut priset Årets Feminista – ett pris som tilldelas sju kvinnor som på olika sätt, och med olika livshistorier, imponerat med sitt stora engagemang och sin kompetens. Under det gångna året har de visat mod, briljans och inspiration.
Föreläsaren Elin Rantatalo drabbades av sepsis
En av de starka kvinnor som tilldelats det ärofyllda priser är 35-åriga Elin Rantatalo. Det var för drygt fyra år sedan som hon hamnade i septisk chock mitt under semestern med familjen på Gran Canaria. Elin flögs hem akut till Sverige där läkarna tvingades amputera båda hennes ben.
I dag delar Elin med sig av sina erfarenheter och sprider kunskap om funktionsvariationer och sepsis. Framför allt ”sprider hon livsglädje, positivitet och ett otroligt jävlaranamma”, lyder motiveringen när hon i år tilldelas priset Lindex Award 2023 på Feministagalan.
Redan när Elin låg på sjukhuset 2019 kände hon starkt att hon måste berätta sin historia – för att hjälpa andra.
– Egentligen tycker jag inte om att stå i centrum, men jag bestämde mig för att inte tänka på mig själv. Om jag kan göra något för andra, så måste jag synas och visa att livet inte är över. Visa att man är värd acceptans, säger Elin till Femina.
Vinnare Årets Feminsta 2023
Årets röst: Nilla Fischer, fotbollsspelare.
Årets mod: Louise Frank, sjuksköterska.
Hederspris (postumt): Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare.
Lindex Award: Elin Rantatalo, föreläsare.
Årets inspiration: Deqa Abukar, entreprenör.
Årets ikon: Suzanne Osten, regissör.
Årets systerskap: Camilla Läckberg, författare.
Feministagalan 2023 hålls den 12 juni i Stockholm.
Sjuksköterskan Louise Frank
Priset Årets mod tilldelas Louise Frank, sjuksköterska på gynakuten i Lund, för sitt brinnande engagemang och enorma vilja att hjälpa utsatta kvinnor.
Kvinnor i Region Skåne behöver inte längre betala för akutvården på gynakuten, och det är Louise Frank förtjänst.
”Att en kvinna som utsätts för sexuellt våld själv tvingas betala för gynundersökning, spårsäkring och hepatitvaccinering må låta bisarrt. Men det är så verkligheten ser ut i Sverige. Men inte längre i Skåne. Genom att ifrågasätta systemet och utmana politikerna såg sjuksköterskan Louise Frank till att patientavgifterna för våldtagna slopas”, lyder motiveringen.
– Jag blev så paff när jag fick reda på det, det är väldigt, väldigt stort. Mitt mål var att det skulle bli så här i hela Sverige, men jag trodde inte att det skulle spridas så snabbt som det gjorde. Jag har kämpat med det här rätt länge, säger Louise till Femina.
Ing-Marie Wieselgren prisas postumt
Snart har det gått ett år sedan psykiatrisamordnaren och psykiater Ing-Marie Wieselgren mördades mellan två seminarium under Almedalsveckan i Visby. Nu tilldelas hon postumt hedersutmärkelsen i Årets Feminista.
”Som kvinna är det inte självklart att våga vara modig och stå upp för andra människor, men för Ing-Marie Wieselgren var det självklart. Mordet i Almedalen skakade en hel nation men en kvinna kan eller får aldrig tystas och genom stiftelsen i hennes namn lever Ing-Marie Wieselgrens arbete för en bättre psykiatrivård vidare”, lyder motiveringen.
– Det är fruktansvärt tragiskt att den personen som kämpade som mest för att andra människor skulle få hjälp för psykisk ohälsa skulle få ett sådant slut, säger Ing-Marie Wieselgrens svärdotter Lovisa Wieselgren Björkegren till Femina.