Dagny Carlssons revansch: "Jag kände mig alltid mindervärdig"

10 jul, 2017 
Dagny Carlsson, 105, har blivit kändis på ålderns höst som "världens äldsta bloggare". I sitt sommarprogram i P1 berättar hon om framgångarna som en sen revansch i livet efter många motgångar. "Mitt liv har ju förändrats väldigt, väldigt mycket".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dagny Carlsson, 105, har ett långt liv att berätta om. I ”Sommar i P1” handlar det både om armod, svåra livsval och en högst oväntad status som ”kändis” på ålderns höst som världens äldsta bloggare.

– Det tror man ju inte att damer i min ålder håller på med, säger Dagny Carlsson i programmet.

– Nu har jag miljoner läsare. Det är jag faktiskt rätt så stolt över.

Läs också: Nu debuterar 104-åriga Dagny som författare!

Hon beskriver att uppmärksamheten efter bloggandet till viss del är en revansch för en barndom och ungdom som inte var som hon hade velat.

– Jag hade ju velat studera och bli något, som man sade på den tiden.

Mormor kramade

Men i Dagny Carlssons fall handlade det om att hjälpa till och försörja familjen istället för att plugga. Pappan dog när Dagny var 17 år och på den tiden fanns det inga sociala skyddsnät som kunde hjälpa familjen.

Dagny Carlsson beskriver också att självförtroendet var lågt. Att hon som ung upplevde att folk skrattade åt henne. Det dåliga självförtroendet späddes på av mamman som reserverade beröm och kramar för Dagnys syster.

Annons

Läs också: Bloggaren Dagny Carlsson, 104, om kärleken

– Jag kände mig alltid mindervärdig, säger Dagny Carlsson i programmet.

Men om mamman höll inne med kramarna var Dagnys mormor desto generösare. Här fick den unga flickan kramar och stöd.

Men någon utbildning blev det inte förrän senare. Istället fick Dagny söka jobb som sömmerska på en skjortfabrik.

– Och jag som hatade att sy. Men mina syskon måste ha ju mat och kläder. Det mesta av lönen gick till hushållet.

Rymde från maken

Dagny Carlsson berättar också om sitt första äktenskap som ett dåligt minne. Maken var alkoholiserad och fruktansvärt svartsjuk. En gång låste han in sin fru i garderoben när hon skulle gå på fest. Ett mörkt minne som skaver än i dag.

Ett äktenskap som Dagny rymde ifrån med hjälp av sina väninnor. Dagny Carlsson flyttade till Stockholm, läste kurser på Hermods och fick ett jobb som arbetsledare på konfektionsfabrik.

Annons

Fann kärleken i Stockholm

Här träffar hon också en ny man som hon beskriver med kärlek. En snickare från Småland som behandlar henne väl.

– En del i min familj var lite snobbiga och tyckte inte att han hade tillräckligt hög status men jag tyckte att han hade hög själslig status, säger Dagny Carlsson om sin stora kärlek.

I sitt sommarprogram berättar hon också om tiden när hennes man insjuknar i cancer och dör.  Då trodde Dagny att hon snart skulle följa efter och började förbereda sig för hädanfärden.

Läs också: Dagny, 105, är en av årets sommarpratare!

Men ödet ville annorlunda och Dagny Carlsson insåg att hon skulle vara kvar ännu ett tag. Hon var över 90 när hon ärvde en dator av en brorson och började skriva. Nu är hon, som hon konstaterade i början av programmet, världens äldsta kändis.

– När jag inte var död var jag tvungen att börja leva.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons