Anna är abortdoula: ”Fortfarande politiskt laddat”

02 mar, 2023 
Anna Tallwe ler och tittar in i kameran
Som doula är Anna Tallwe ofta ett stöd genom graviditeter och under födslar. Och sedan några år tillbaka stöttar hon även vid aborter.
– Det kräver en kompetens jag har, att vara där i tvivlet utan att påverka, berättar hon i en intervju med Allas.
Annons

46-åriga Anna Tallwe från Höör är som doula mest van att finnas där som stöd för blivande föräldrar innan, under och efter födseln. Men sedan några år tillbaka är hon även abortdoula, något som fortfarande är relativt ovanligt i Sverige.

Fakta om abortBrand logo
Fakta om abort

I en intervju med Allas berättar Anna om rollen som abortdoula, och hur allting började en dag för några år sedan. Hon blev tillfrågad av en kvinna hon tidigare hade stöttat:

– En mamma som jag följt när hon födde barn undrade om jag kunde tänka mig att vara med och stötta vid deras abort. Jag hade läst om abortdoulor, det är vanligare i USA, så det kändes inte helt främmande för mig. Jag sa så klart ja med en gång. Klart jag ville stötta dem, säger Anna Tallwe till Allas.

Anna Tallwe ler och tittar in i kameran
Beteendevetaren Anna Tallwe är doula vid födslar såväl som vid aborter.
Foto: Jakob Hydén.

I grunden är Anna beteendevetare och har jobbat med utsatta familjer på olika sätt. I ryggen har hon också en undersköterskeutbildning, och i dag stöttar hon kvinnor och familjer genom graviditeter likväl som aborter.

Annons

Själv har Anna aldrig gjort en abort, berättar hon för Allas, bara hört andras berättelser. Även om hon har en undersköterskeutbildning började hon läsa på om ämnet för att få en tydligare bild, och för att kunna vara ett så bra stöd som möjligt genom hela förloppet.

Finns med som stöd under hela processen

Och Annas roll som abortdoula kan se olika ut. Ibland har hon kommit in i bilden tidigt i processen, redan innan ett beslut har fattats.

– Det finns de som tvivlar: Ska jag behålla eller inte? De kanske behöver en vecka extra för att känna ett starkt ja eller nej, då kan vi prata om möjligheten att vänta. Det kräver en kompetens jag har, att vara där i tvivlet utan att påverka, säger hon till Allas.

Aborter i Sverige

  • 2021 genomfördes 34 600 aborter i Sverige, vilket var 1 500 färre än 2019.

  • I dag görs omkring 96 procent av alla aborter medicinskt, en majoritet (81 procent) sker i hemmet.

  • 85 procent av aborterna görs före graviditetsvecka 9, och 60 procent före vecka 7.

Källa: Socialstyrelsen.

Under aborten finns Anna ofta med som stöd på plats, oavsett om aborten sker i hemmet, på klinik eller på sjukhus. Med tiden kommer man varandra nära, berättar hon för Allas. Ibland pratar de om trassliga relationer, eller om själva situationen som pågår, om sorg och andra existensiella frågor. Eller så sitter de bara tysta bredvid varandra och läser, och ibland masserar Anna för att lugna.

Annons

Som abortdoula är Anna van vid att känslorna kan svänga snabbt, gråt kan lätt övergå till skratt, och tvärtom: ”allt är inte sorgligt och komplicerat”, säger Anna och berättar samtidigt att hon känner sig trygg i rutinen som doula.

”Väldigt många har gjort en abort”

Efter en abort är det viktigt att landa, säger Anna. Hon finns där som ett samtalsstöd dagar och ibland veckor efteråt. Och lika viktigt är det att samtala generellt i samhället om aborter som ”fortfarande är politiskt laddat”, säger hon.

– Väldigt många har gjort en abort, ofta utan att prata om det. För många tänker nog att det är något de måste gå igenom ensamma. Det kan vara åt andra hållet också; Jag gjorde det, det var inte så farligt. Då kan man ha skam för det; Borde jag ha känt någonting annat? Pratar vi om saker så avdramatiserar vi det, säger Anna Tallwe till Allas.

Så går en abort till

Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en operation.

Medicinsk abort
Den medicinska aborten påbörjas på abortmottagningen. Du får ett läkemedel som startar aborten, och sedan får du gå hem. Någon dag senare får du komma tillbaka till mottagningen där du får ett läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar. Efter aborten är det vanligt att blöda i cirka två veckor. Oftast får du med dig ett graviditetstest hem som kan göras efter 3 – 4 veckor.

Kirurgisk abort
Kirurgisk abort kan användas till graviditetsvecka 12 eller 13, oftast inte under tidig graviditet. Själva operationen, där du blir nersövd, brukar gå ganska fort. Efteråt får du stanna kvar på mottagningen i några timmar för att vila. Efter en kirurgisk abort blöder du vanligtvis mindre än efter en medicinsk abort.

Sen abort
Efter vecka 12 eller 13 görs aborter alltid med medicinsk metod, men då är aborten mer långdragen och du får stanna längre på mottagningen. Det är olika hur lång tid aborten tar, men de flesta får åka hem samma dag. Ibland måste läkaren avsluta med en skrapning av livmodern, ifall det finns kvar rester av moderkakan.

Källa: 1177.se

Annons