Anna-Karin var bara timmar från att bli blind – hade hål i ögat

16 maj, 2019 
Anna-Karin fick hål i gula fläcken
Det började med torra och rinnande ögon. Sedan blev raka linjer krokiga. Till sist kunde Anna-Karin Nylund inte se ansiktet på bekanta.– Om jag inte hade opererats akut, hade jag blivit blind, säger hon.
Annons

Allt började en dag med att Anna-Karin, 52, skulle lösa korsordet i tidningen. Då upptäckte hon till sin fasa att hon inget såg.

– Jag kunde bara se början och slutet av översta raden med höger öga. Mitt i synfältet fanns en svart lucka. Jag kunde inte läsa översta raden. Det flöt ihop och rörde sig och linjerna kroknade.

Anna-Karin arbetar som habiliteringspersonal på ett gruppboende i Boden. Förutom glasögon för närsynthet, har synen aldrig varit ett problem. Förrän för tre år sedan, när högra ögat började rinna.

– Jag var trött och torr i ögonen. Tårarna droppade när jag läste och stickade. ”Du är alltid så ledsen, varför gråter du”, sa de på jobbet.

Linjer blev krokiga

På vårdcentralen fick hon remiss till ögonkliniken på Sunderby sjukhus utanför Luleå. Hon blev grundligt undersökt och ögonläkaren konstaterade att hon behövde ögondroppar mot torra ögon och att det var normalt vid 50 års ålder. Det berodde på hormonomställning i kroppen. Hon hade också ett tidigt stadium av grå starr och behövde opereras så småningom.

Annons

Men efter bara ett halvår började Anna-Karin se grumligt.

– Har jag ludd i ögat? tänkte jag. Men nej, det var en grå dimma framför högra ögat. Jag blev så klart orolig.

En ögonbottenröntgen visade en kraftig ärrbildning bakom ena ögat. Läkarna förstod inte varför. En biopsi visade till hennes lättnad att det inte berodde på en tumör. Men det betydde inte att problemen var över. Bara någon månad senare tappade Anna-Karin synen på höger öga.

– Jag hade luckor mitt i synfältet och linjerna var krokiga. Ångesten kom krypande, vad händer med mitt öga? Jag tänkte att jag var trött. Men dagen därpå kunde jag inte se ansikten på bekanta jag mötte.

 

Det handlade om timmar för att rädda synen

Hon fick en ny akuttid på ögonkliniken. Den här gången hade hon drabbats av makulahål, hål i gula fläcken. Det gör att synen snabbt blir sämre och man behöver opereras för att få tillbaka synen. Problemet var att det inte går att byta lins, som man gör vid grå starr, om man opererats för hål i gula fläcken. Alltså var läkarna tvungna att operera Anna-Karin för grå starr först.

Annons

Midsommarveckan 2017 opererades hon för hålet i gula fläcken på Umeå universitetssjukhus.

– Innan jag åkte in stickade jag två Pippitröjor till barnbarnet Filippa i olika storlekar, ifall jag skulle mista synen.

Operationen tog en timme. Hon var vaken hela tiden och fick lokalbedövning och lugnande. Hålet i ögat lagades med laser och ögat fylldes med gas som fungerar som ett bandage på gula fläcken inne i ögat.

– Det kändes inte så lustigt. De tre första dygnen var jag tvungen att ha huvudet nedböjt. Jag sov på mage med ansiktet neråt. Det var gudomligt att få lyfta huvudet.

Bara några dagar senare såg Anna-Karin spindlar och sotflagor framför ögat. Tillbaka på sjukhuset konstaterade läkaren att hon drabbats av näthinneavlossning. Det kan inträffa efter en operation av makulahål. På torsdagen opererades hon akut.

– Nu var det riktigt illa. Det handlade om timmar för att rädda synen. Min enda tanke var att jag inte fick missa barnbarnets dop på lördagen.

Annons

Får köra bil igen

Ett halvår senare hände samma sak med vänstra ögat. I september 2018 opererades Anna-Karin först för grå starr och bytte lins. Därefter för hål i gula fläcken.

– Synen blev jättesnabbt sämre den här gången. Hur är det möjligt, tänkte jag. Ska problemen aldrig ta slut? Den enda trösten är att jag inte kan få hål i gula fläcken en gång till. Det får man bara en gång.

Prognosen ser bra ut. Hon fick vård snabbt, vilket är viktigt. Synskärpan är bättre, även om hon inte fått tillbaka den syn hon hade före insjuknandet. Men tack vare nya glasögon får hon köra bil igen och efter fyra månaders sjukskrivning har Anna-Karin börjat jobba igen.

– Visst har det tagit hårt men jag är överlycklig för att jag fått behålla synen. Jag har omvärderat mycket och lever livet som om varje dag vore den sista.

 

Det här är makulahål

Varje år får en på tusen hål i gula fläcken och kvinnor drabbas oftare än män. Makulahål beror oftast på att ögats glaskropp åldras och skrumpnar. Det är dock inte samma sjukdom som makulahålsdegeneration.

Annons

Den som drabbas av hål i gula fläcken, makulahål, får symtom som:

  • en mörk fläck i synfältet
  • ser krokigt
  • får svårt att läsa och se fina detaljer
  • svårt att känna igen ansikten ute på gatan

Risken att drabbas ökar med stigande ålder, vanligast drabbas personer över 60, men även yngre kan drabbas och då främst starkt närsynta. Kvinnor drabbas oftare än män. Omkring 15 procent får besvär med båda ögonen. En duktig optiker kan upptäcka sjukdomen. Diagnos ska ställas av ögonläkare. Det går att bromsa sjukomen i ett tidigt skede och läka spontant. Vid svårare fall måste man operera.

Riskfaktorer är rökning, arv och kost, som brist på vitaminer och antioxidanter.

Av: Margaretha Eldh  Foto: Tomas Bergman

 

Läs mer:

Så behåller du ögonen friska livet ut

Det här händer om du inte kollar ögonen regelbundet

Annons