Anders Hansen om familjetankarna: "Inget medvetet val"

Anders Hansen om familjelivet.

Han har synts i SVT-rutan i egna programmet Din Hjärna, skrivit böckerna Hjärnstark, Skärmhjärnan, Fördel ADHD och Hälsa på recept, vinterpratat OCH sommarpratat i P1. Många har dessutom sett honom i TV4:s Vardagspuls, Malou efter 10 och i SVT:s Nobelstudion, Agenda och Vetenskapens värld, bland annat.

Och så glömmer vi inte podden han har ihop med psykiatrikollegan Simon Kyaga, Psykiatrikerna. Eller hans dubbla examina i psykiatri och civilekonomi, och att han har skrivit för tidningarna Dagens industri och Läkartidningen.

Ja, överläkaren Anders Hansen har blivit en av Sveriges tyngsta röster när vi pratar om aktuella ämnen som vikten av fysisk aktivitet, faran med vårt skärmberoende och riskerna med ensamhet idag. Och det är inte konstigt: ”Väl underbyggda och begripliga rekommendationer om att vi bör göra små förändringar (om sömn, stress, fysisk aktivitet och social samvaro) i vår vardag”, skrev Expressen i sin recension av Hansens vinterprat i P1 i år.

Ander Hansen är helt enkelt fenomenal på att beskriva komplexa saker på ett sätt vi enkelt kan ta till oss, och med en tydlig passion när han gör det.

Anders Hansen ”borde gått in i väggen”

Men den passion han visar för sitt arbete har också gått ut över andra aspekter av livet.

– Jag jobbade sjukt mycket under de här åren, säkert 100 timmar i veckan. Det var helt vansinnigt. Och det var bara drivet av passion. Jag borde ha gått in i väggen, men det gjorde jag inte. Det var fyra-fem år där jag bara öste på, säger Hansen i en stor intervju med Dagens Nyheter.

Något som prioriterats bort för karriärens skull har varit att skaffa familj, även om han gärna vill göra det framöver.

– Det kanske låter konstigt, men jag har jobbat så mycket så jag har inte prioriterat relationer. Det har inte varit ett medvetet val, utan allt har bara rullat på och varit roligt. Det ena har gett det andra och så märker man att det plötsligt har gått fem år. Jag har inte haft någon överlagd livsstrategi, säger han i intervjun.

Källa: Dagens nyheter  Foto: TT/Magnus Liam Karlsson/SVT

Läs mer:

Anders Hansen: Därför är ensamheten så farlig för oss

Mosley, Hansen och Wold – här är hälsoprofilerna vi litar mest på

Anders Hansen: 5 sätt din hjärna boostas av träning 

 

Redaktionens tips