Alicia Vikander om #MeToo: "Kände mig äcklad"

09 feb, 2018 
AvNanna von Knorring
Hon är en av Hollywoods mest eftertraktade stjärnor, men är noga med att värna om sitt privatliv. I en intervju med amerikanska Vogue berättar Alicia Vikander nu om det hemliga bröllopet, livet som gift och om reaktionen på #Metoo-rörelsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I somras gifte sig Alicia Vikander med sin Michael Fassbender på Ibiza under stort hemlighetsmakeri. Nu berättar hon för tidningen Vogue att det var viktigt för henne att bröllopet skulle vara diskret och hållas inom parets krets av vänner och familj.

– Det handlar inte om att vara hemlighetsfull, det handlar om att välja de få saker som du håller privat, säger hon till Vogue.

Alicia Vikander och maken Michael Fassbender träffades i samband med inspelningen av filmen The Light Between Oceans i Australien. Hon hyllar honom som ”en av de absolut bästa skådespelarna jag jobbat med”.

Läs också: De 11 bästa svaren kvinnliga kändisar gett på sexistiska frågor

Paret har nu valt att bosätta sig i Lissabon, istället för Los Angeles eller New York som många andra Hollywood-stjärnor väljer. När paret reser till New York föredrar de att hyra via Airbnb istället för att bo på glamourösa hotell.

Annons

– Jag känner mig mer lycklig och nöjd än jag någonsin varit, säger Alicia Vikander om livet som gift till Vogue.

#MeToo och skandalerna kring Weinstein

Ett ämne som är svårt att lämna utanför en intervju med en av Hollywoods största stjärnor är såklart #MeToo som fick sitt startskott i avslöjandena kring Harvey Weinstein. Harvey Weinstein var en av producenterna bakom filmen Tulip Fever som Alicia Vikander hade huvudrollen i. Filmen hade premiär i september, kort innan anklagelserna mot Harvey Weinstein blev offentliga.

– Jag var i chock och blev äcklad när jag läste berättelserna. Personligen har jag aldrig varit i liknande situationer som kvinnorna som talade ut. Jag hade hört att han var en stor mobbare och att han gör vad som helst för att få som han vill, men jag trodde aldrig att det innebar att sexuellt trakassera kvinnor.

Läs också: Mia Skäringer om #MeToo: ”Ibland måste det börja brinna”

Annons

Alicia Vikander berättar dock att hon en gång blev utsatt för ett elakt skämt från en man i maktposition och att kollegan Julianne Moore då klev in för att försvara henne. Det hela utspelade sig under inspelningarna av filmen Seventh Son år 2014.

– Jag skämdes jättemycket och skulle ha skrattat bort det, men Julianne vände sig mot honom och sa: ”Om du någonsin gör det där igen så kommer jag gå härifrån och jag kommer inte tillbaka, säger hon till Vogue och fortsätter:

– Hon var bara helt: ”Du säger fan inte så där igen.” Det visade mig att hon hade makten. Och det betydde så mycket för mig.

Läs också: Här är hjältinnan som ska bekämpa sexuella trakasserier

Alicia var en av skådespelarna som bar helsvart under årets Golden Globes för att belysa initiativet Time’s Up som arbetar för jämställdhet. Det hela började under julhelgen när kvinnliga skådespelare tog kontakt med varandra för att sprida ordet.

Annons

– Det var en sådan gemenskap. Jag pratade med Natalie i telefon (Portman, reds. anm.), som jag aldrig träffat och Reese (Witherspoon, reds. anm.). Plötsligt kändes det som om jag hade fått massor med nya vänner. En tanke som slog mig i det första mejlet var det facto att eftersom kvinnor inte är lika välrepresenterade i alla branscher så måste vi ofta kämpa för våra jobb. Tävlingen är så hård att istället för att lära känna varandra och jobba ihop, så lär vi oss redan i ung ålder att vi måste tävla om den enda platsen, säger hon till Vogue.

Alicia Vikander och maken Michael Fassbender.

Om berömdhetens baksidor

I intervjun öppnar Alicia Vikander även upp om en tid då hon kämpade med sin självbild i samband med att hon slog igenom internationellt. Hon berättar att hon kände sig orolig och ledsen för första gången år 2015 när filmen The Danish Girl kom ut och antalet intervjuer och röda mattan-besök blev fler. Efter det blev hon betydligt mer medveten om kameror, såväl paparazzi som mobilkameror, i sin omgivning.

Annons

Läs också: Se kvinnornas viktiga manifestation på Guldbaggegalan

– När jag läste saker om mig tänkte jag att det är så långt ifrån den jag trodde jag är. Det rörde till det i mitt huvud, säger hon.

Även om Alicia Vikander aldrig varit lyckligare privat säger hon att det finns mycket hon vill göra professionellt än. Hon har nyligen startat det egna företaget Vikarious Film och bolagets första film, Euphoria hade Sverigepremiär 2 februari. Nu är hon på jakt efter nästa projekt och hon avslöjar för Vogue att hon både är sugen på att skriva och att göra komedi till näst.

Foto: IBL   Källa: Vogue

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons