RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Tecken på att din partner är en vardagspsykopat

10 okt, 2016 
Är din man eller pojkvän psykopat? Så vet du!
Vardagspsykopater saknar medkänsla och gör allt för att få makt och kontroll. Säkert har även du mött människor med psykopatiska drag – i värsta fall lever du med en.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi förälskar oss i dem för att de verkar så otroligt charmiga och uppvaktar oss intensivt. På jobbet har de ofta en ledarposition. Men kvinnojourerna är fulla av offer för psykopater. En psykopat är urtypen för en hustrumisshandlare och alkoholmissbruk förstärker beteendet.

I boken Psykopatens grepp – vägen ut ur farliga relationer berättar författarna Aud Dalsegg och Inger Wesche hur man känner igen en psykopat och hur man lämnar en sådan partner.

– Många offer skäms och tror att det är deras eget fel. Men de är hjärntvättade och medberoende, de behöver stöd för att orka gå sin väg, säger Inger Wesche, jurist i Oslo med stor erfarenhet av att hjälpa personer att ta sig ur destruktiva relationer.

Du är ett offer om du utsätts för psykiskt eller fysiskt övervåld, förlorar handlingsförmågan och inte kan avsluta ett destruktivt förhållande.

Alla kan hamna i den fällan under svaga perioder i livet

Människor med psykopatiska drag är nämligen manipulativa, hänsynslösa – och svåra att genomskåda. De visar upp ett trevligt, positivt och charmigt ansikte utåt. Först i relationen visar de sitt andra ansikte som är hämndgirigt, hatiskt och despotiskt.

Annons

Vardagspsykopater saknar normal inlevelseförmåga, samvete och insikt om sin egen begränsning. I deras närhet uppstår alltid konflikter. Psykopaten är beroende av ständig uppmärksamhet och kan sätta i gång gräl för att få det.

I sunda förhållanden turas vi om att vara starka och svaga. Vi känns vid hela känsloregistret. Men en psykopat skyller hela tiden ifrån sig. Han eller hon erkänner inga misstag.

Både arv och miljö medverkar till att en del människor utvecklar psykopatiska drag. Men en psykopat är inte mentalsjuk i medicinsk bemärkelse.

Hur medvetna är de om att de skadar andra?

– De vet vad de gör. Dessa människor har onda avsikter, utför onda handlingar och är experter på att lura sin omgivning. En psykopat spelar martyr, ger andra skuldkänslor och vill ha ensamrätt på lidandet, säger Inger Wesche.

Ungefär en av tio människor har psykopatiska drag. Troligen lika många kvinnor som män. En del kvinnor misshandlar och förnedrar sina män. Och barn upplever mer våld från sina mödrar än från sina fäder. Problemet med kvinnliga psykopater är underskattat, säger Inger Wesche:

Annons

– De skaffar sig oftast kontroll och makt genom skvaller, manipulation och intriger. De kan använda psykisk terror mot små barn och utnyttja känslomässigt utsatta personer som medhjälpare i mobbningskampanjer.

Checklista: Så känner du igen en psykopat

psykopat_430

Om tre eller fler av följande påståenden passar in på din partner är det risk att du är tillsammans med en psykopat. Checklista: Så känner du igen en psykopat

AV: Yvonne Nenander BILD: Thinkstock

Läs mer:

Här är yrkena som lockar flest psykopater

Psykologen: Så känner du igen en kvinnlig psykopat 

Är din kollega psykopat? Här är 5 tydliga tecken 

Annons