RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 sätt att visa dina vänner att du verkligen bryr dig om dem

16 apr, 2021 
vänner som visar omtanke om varandra
Hur visar man en vän att hen är viktig för en och att man verkligen bryr sig? Här är psykologens fem bästa tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vänner är viktiga visste vi kanske redan innan coronapandemin. Men exakt hur viktiga var det många som fick upp ögonen för när vi plötsligt isolerade oss mer och inte kunde träffa våra nära och kära som förut.

Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Ofta är det vännerna som förstår oss bäst. Som är på vår sida om det blåser på andra håll. Bra vänner peppar och stöttar. Och vi vet att de alltid finns där för oss.

Se också50 udda men roliga aktiviteter som passar kompisgänget!

Det finns till och med studier som säger att vi är som allra lyckligast i stunder när vi är med vänner. Att det kan göra oss lyckligare än att vara med en partner eller med familj.

Så visar du dina vänner att du verkligen bryr dig

Psykologen Bella DePaulo har hos Psychology Today listat sätt som vi kan visa våra vänner att vi bryr oss. (Det är de ju faktiskt verkligen värda.) Här är några av hennes tips.

Annons

1 Var alltid där för din vän

Var där när livet inte går riktigt som din vän vill och var där när livet går riktigt bra för att stötta din vän, och fira tillsammans. Var där när livet bara är också. Var där helt enkelt.

2 Håll kontakten och ta dig alltid tid

Håll regelbunden kontakt och hitta på roliga saker tillsammans. Säg aldrig att du är för upptagen. Känner du att du inte har tid – ta dig tid. Planera tid tillsammans, som semestrar till exempel om det går. Eller en fika i parken.

vänskap

3 Fira allt som firas kan

Kom ihåg din väns födelsedagar och uppmärksamma milstolpar i livet. Fira ofta och fira det som du vet är viktigt för din vän.

4 Visa att dina vänner är viktiga

Hylla dina vänner och visa dem att de är viktiga för dig på olika sätt. Det kan vara genom små gester, som omtänksamma sms, eller genom större – att ordna en fest eller liknande för att fira er vänskap (när det är möjligt att ses fritt igen).

5 Ta hjälp om ni har det svårt

Precis som i en relation med en partner kan man stöta på kommunikationsproblem med en vän. Ge inte upp på vänskapen om den betyder mycket för dig. Kanske kan ni gå och prata med någon eller ta hjälp på annat sätt. Visa att du vill kämpa för er relation.

Källa: Psychology Today Foto: TT

MåBra:s self care-kalender sätter ditt välmående i fokus. Läs mer om den här!

Annons