RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 vanor som får vänskap att hålla hela livet

24 sep, 2020 
kvinnor som varit vänner hela livet
Hur gör man egentligen för att få vänskap att hålla hela livet? Här är sex vanor personer i livslånga vänskaper har.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vänner kan komma och gå, beroende på vilket stadie i livet man befinner sig i – vi flyttar, skaffar familj vid olika tidpunkter, byter jobb, glider ifrån varandra …

Men så finns det de där lite mer sällsynta livslånga vänskaperna som varar för evigt. Hur gör de egentligen för att behålla vänskapen hela livet?

1 De finns där när det verkligen räknas

Man kanske inte delar allt som händer i det vardagliga livet – men när det verkligen behövs så finns de här vännerna bara ett telefonsamtal bort. De ställer upp för varandra och har varit med vid alla avgörande händelser i livet.

De vet att de alltid kan lita på varandra när de behöver tröst, någon som lyssnar eller någon att dela glädje med. Det här stärker bandet och visar på kärlek.

2 De pratar om framtiden

För att kunna fortsätta vara en del av varandras liv planerar de för olika scenarion framåt och hur de ska hantera det. Som hur de ska göra om någon byter jobb, flyttar eller skaffar barn. Om den ena flyttar så kan de planera in resor till varandra till exempel.

Annons

Det betyder inte att förändringarna inte blir tuffa, det kan de bli, men de är villiga att anpassa sig och jobba på att behålla varandra i sina liv. Det här visar att de prioriterar varandra och är viktiga för varandra.

3 De kan diskutera sin relation

När något gnager eller inte känns bra så kan de ta upp det med varandra och prata igenom vad som händer. De sopar inte saker under mattan och går vidare med risk för att glida isär.

De litar så mycket på varandra att de vågar möta även jobbiga känslor utan att vara rädd för att det förstör deras relation. Öppen kommunikation stärker relationen.

4 De vågar vara sårbara med varandra

De vet att de inte behöver hålla uppe någon fasad för varandra, de kan vara sig själva – oavsett hur de mår för stunden. De kan prata med varandra om rädslor, misstag och osäkerhet. Ju mer de vågar berätta för varandra desto närmre kommer de.

5 De tar sig tid för varandra

Varje relation kräver engagemang, och det gäller även vänner. Att tillbringa kvalitetstid ihop är viktigt, även om det bara blir en gång om året man ses på riktigt. Däremellan kanske det handlar om att stämma av med varandra någon gång i veckan, månaden eller vad som passar båda.

Annons

Men de investerar tid i varandra, både korta stunder och längre. För att man verkligen ska hinna prata om saker och komma närmre behövs även de längre stunderna tillsammans.

6 De är okej med att vara ifrån varandra

Vänner som man har för livet förstår att ibland kommer perioder då det är svårt att finnas där hela tiden. Och det är okej att det blir så. Men när man väl ses igen så tar man vid där man avslutade sist, utan att det blir några konstigheter.

– En del av att vara i en livslång vänskap är att se att er relation har ett värde, oavsett hur mycket och ofta ni har kontakt, säger terapeuten Kurt Smith, till Huffpost och fortsätter:

– Att vara medveten om att din vän har andra saker på gång i livet, inklusive andra vänskaper, och inte ta illa upp när ni inte har kontakt varje dag är en riktig gåva som kan få vänskap att vara en livstid.

Källa: Huffpost Foto: TT

LÄS MER:

5 anledningar till att vänner är så bra för hälsan

Läsarberättelse: Vår vänskap tog slut efter 30 år ihop

Stresscoachen: Vänskap är läkande – så hittar du nya vänner

Annons