RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Post-bröllops-deppig? Så undviker du antiklimax efter lyckliga dagen

27 jul, 2022 
Par som gifter sig och sen efter blir ledsna
Det är inte helt ovanligt att känslor av antiklimax uppstår när du planerat och sett fram emot en specifik dag så länge. Så här kan du tänka för att undvika att hamna i en så kallad "post wedding depression".
Annons

Det finns ingen klockren svensk översättning till engelskans "Post-wedding depression", som ju handlar om känslan av tomhet och sorg som kan uppstå i anslutning till sitt eget bröllop.

Fenomenet har forskats mycket på i USA, där man på flera sätt jämfört vad som utmärker "blue brides" mot "happy brides". Det vill säga – vad skiljer de som känner sig lyckliga efter det att bröllopsdagen inträffat mot de nygifta brudar som blir låga eller till och med går in i en depression? Här är några exempel.

Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder som vi minns över åren

Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minnsBrand logo
Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minns

Känsla av tomhet efter bröllopsdagen – vanliga orsaker

Enligt amerikanska bröllopsmagasinet Brides och parterapeuten Cate MacKenzie beror efter bröllop-deppigheten ofta på någon eller flera av följande grundläggande saker:

Annons

1. Verkligheten kommer ikapp

Om relationen haft problem som dolts tillfälligt i skimret av bröllopsplanering, är det lätt hänt att dessa nu utmärker sig igen.

2. Strålkastarljuset är borta

Om du trivts mycket med uppmärksamheten som kommer med att gifta sig, kan det kännas jobbigt när denna kärleksboost försvinner igen.

3. Tror att bröllopet är lösningen

Många lever efter principen att bara jag "får det där jobbet", "blir gravid" eller "gifter mig" – så kommer jag bli lycklig. Ofta är det inte så lätt – en insikt som ofta kan kännas förödande.

Så undviker du att bli deppig efter bröllopsdagen – 4 råd

Man ska komma ihåg att en viss tomhet så klart är normalt att känna. Det är inte ovanligt att stora händelser, så som dagen efter man tagit studenten/ examen eller bara haft en superplanerad födelsedagsfest, lämnar en med känslan "vad nu då?". Så här kan du tänka för att undvika känslor av besvikelse :

Annons

1. Identifiera och diskutera eventuell oro tillsammans

Det är en stor grej att gifta sig! Så klart kommer ni båda känna er lite oroliga eller osäkra inför något steg av det hela. Se till att prata om det redan innan ni gifter er! Då blir det enklare att ta fasta på problemen om de uppstår skav eller negativa känslor efter bröllopsdagen.

2. Försök vara lika delaktiga i planerandet av ert bröllop

Det är ER dag – inte DIN. Forskning visar att "bridezillas" – brudar som alldeles för mycket försökt få dagen att handla om sig själva oftare drabbas av post-bröllops-depp. Detta eftersom dessa då tenderar att lägga enormt mycket tid på planering för att få dagen till att bli perfekt, och kanske den "lyckligaste dagen i ens liv".

De egna höga förväntningarna blir således det som orsakar det höga fallet! Försök istället se på dagen för vad den är – en härlig dag då du och din partner firar er kärlek tillsammans med familj och vänner.

Annons

3. Jämför inte ert bröllop eller äktenskap med andra pars

Se i stället till att ni planerar ett bröllop eller går in i ett äktenskap som lirar med just era specifika önskemål och värderingar. Har ni varit sanna mot er själva och inte bara gjort det ni tror förväntas, eller som alla andra gör, är chansen att ni känner er glada och nöjda betydligt högre.

4. Fokusera på relationen och äktenskapet – inte bara bröllopet

Det är en speciell dag, då man gifter sig, helt klart! Men – det hela handlar ju faktiskt egentligen om relationen och äktenskapet. Att ni vill vara med varandra för resten av era liv. Är det inte de som är drivkraften kanske det inte är så konstigt att det känns tråkigt, eller jobbigt, då själva bröllopsdagen är över?

Fokusera i stället på er framtid, vad vill ni göra tillsammans, hur vill ni leva? Så kommer ni se att äktenskapet kommer kännas minst lika spännande som bröllopet i sig.

Källa: Brides, PsychologyToday
Foto: TT

Annons