RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Två saker ni måste prata om – för att rädda kärleken

06 sep, 2018 
Pratar ni om de två viktigaste sakerna?
Kan det bli lite tyst mellan dig och din partner? Det är ingen fara, så länge som ni båda trivs med det. Men det finns två saker som ni måste prata om.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vill du och din partner satsa på förhållandet? Då finns det två frågor ni måste prata om och det redan tidigt i relationen. Det handlar om:

  • Vad ska vi kompromissa om och på vilket sätt?
  • Hur ska vi förhålla oss till pengar?

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Så här säger leg psykolog Liria Ortiz:

– Man kan utgå från att man inte kommer att få 100 procent av det man behöver från sin partner. Så frågan är hur gör man? Det gäller att komma fram till kompromisser som båda kan leva med, att ge utrymme till varandras motsatta intressen.

Prata om det svåra

Hur ska ni till exempel hantera ert umgänge om du inte är så social, men han älskar att vara med andra? Kanske genom att du med och träffar hans kompisar ibland, men inte alltid. Är ni överens om det minskar risken för att det blir en stötesten som orsakar gnissel och gräl senare. Som Liria Ortiz säger:

– Man måste prata om svåra saker för att få det bra.

Läs också: Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

Svårast av allt är många gånger pengar. De är ofta orsak till konflikter i relationer.

Annons

– Jag tror det är sunt att redan från början komma överens hur man ska förhålla sig till pengar. Ofta finns en ekonomisk obalans där den ena tjänar mer. Så gör upp vem som ska betala vad och på vilket sätt, säger Liria Ortiz.

Det här är extra viktigt för kvinnor.

Drabbar främst kvinnor

– De allra flesta gånger förlorar kvinnor vid en separation. Män spenderar pengar på saker som man kan sälja, kvinnor spenderar pengar på sina barn. Så kvinnor blir fattigare, säger Liria Ortiz.

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation 

Det kan uppfattas som krasst och oromantiskt att prata om kompromisser och pengar när man är kär. Men det är precis tvärtom, säger Liria Ortiz:

– Jag tycker det är ett tecken på kärlek. Om ni planerar att skaffa barn och du ser att den andra kommer att få sämre ekonomiska förutsättningar och vill göra något åt det år det en kärlekshandling.

Foto: Unsplash

 

Annons