Psykologens 3 bästa tips för att rädda relationen

par som räddar sin relation
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa
Slå på ljud

När man varit i en relation länge är det inte bara lätt att ta varandra för givet och tro att man vet precis vad den andra tänker. Det är också lätt att irritera sig på saker som man kanske diskuterat många gånger men ser olika på.

För en del kan skilsmässa vara den enda vägen ut ur en dålig relation, men om man väljer den vägen så menar psykolog Björn Hedensjö att man inte ska ta det beslutet impulsivt. Och är det tankar som kommit under coronapandemin så kan det vara extra viktigt att tänka till.

– Ha en acceptans för att det är en svår tid. Situationen vi är i nu säger ingenting om hur det kommer att vara framöver, säger han till Svt, där han också tipsar om vad man kan göra för att försöka rädda sin relation:

1 Försök förstå din partner

– Fundera mindre på hur du kan göra om din partner och mer på hur du kan ändra dina egna beteenden. För det vi har kontroll över här i världen faktiskt vad vi gör och säger själva, säger han.

Björn Hedensjö tipsar också om att det kan vara en bra tankeregel att ha för sig själv att man ska tänka att man har vunnit när man förstår sin partner, inte när man har fått säga det man själv vill ha sagt.

2 Muttra inte över småsaker

Det är väldigt mänskligt att störa sig på saker när man har varit i ett förhållande länge, men psykologen menar att man ska försöka öva på att stå emot sina sura impulser som kommer, de där man gärna vill säga något surt.

– Säg till exempel att du känner en impuls att nästan automatiskt muttra över disk på diskbänken. Testa att byta rum eller räkna till tjugo. Låt temperaturen sjunka lite och se om det fortfarande är något du vill ta upp sen.

3 Var generös med kärlekshandlingar

Kommer du ihåg tiden i början av er relation då ni troligtvis gjorde massa gulliga kärlekshandlingar för varandra hela tiden? Hur bra är ni på det nu för tiden?

– Testa att aktivt ägna dig åt sånt. Som att ladda kaffebryggaren, ge din partner sovmorgon, ge lite fotmassage även när du inte känner för det. Det kan vara början på en positiv spiral.

Foto: TT

LÄS MER:

Bättre relation: 7 råd för att bryta dåliga kärleksmönster

7 enkla småsaker som kan stärka er kärleksrelation

Test: Hur visar du kärlek? Se vilket kärleksspråk du pratar

Utvald läsning