RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

6 tecken på att din svärmor är kontrollerande

08 jul, 2021 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
Dyker din svärmor upp oanmäld eller ringer hon lite för ofta? Ja, det är två tecken på att hon är något (!) kontrollerande. Här är listan som visar att det är dags att sätta ner foten mot din partners mamma!
Annons
TV: 5 tecken på att din svärmor är för kontrollerandeBrand logo
TV: 5 tecken på att din svärmor är för kontrollerande

Att klicka med svärmor är ibland en... utmaning! I alla fall om hon har svårt att släppa taget om sitt "lilla" barn. Svärmor verkar nämligen ha lite problem med att inse att din partner har vuxit upp och tycks tro att hon fortfarande måste dadda och ha kontrollen om sitt (vuxna) barn. Det är både irriterande i stunden, men kan också sätta käppar i hjulen för er relation.

Här är sex tecken på att din svärmor är kontrollerande – och att det är dags att sätta ner foten! Och kom ihåg: det är din partners mamma! Det är alltså inte du som ska behöva ta fajten med svärmor.

Hon "hjälper till" i köket

Att erbjuda sig att hjälpa till när man är hemma hos någon annan tillhör vett och etikett. Brukar din svärmor däremot ta över helt och hållet när hon blir hembjuden på fika eller middag, är det ett tecken på att hon har svårt att släppa kontrollen. Att säga till dig hur köttet ska stekas, hur hon gör när hon gör potatisgratäng eller hur hennes son/dotter vill ha såsen, är inte okej! Ännu värre är det om din svärmor bara tar köksredskapen och gör, utan att fråga.

Annons

Hon ringer – lite för ofta

Att ringa och fråga hur någon mår eller hur dagen har varit är såklart omtänksamt och ett sätt att visa att man bryr sig. Men, ringer din svärmor till dig eller din partner flera gånger dagligen börjar det bli lite irriterande (och väldigt kontrollerande)... Ringer hon dessutom när hon vet att ni har saker inplanerade, är det ett ännu större problem!

Hon dyker upp oanmäld

En del gillar spontanbesök, andra inte. Men att plötsligt ha din svärmor innanför dörren en fredagskväll när du och din partner har en mysdejt hemma är ingen succé. Ännu värre om hon plötsligt skulle stå innanför dörren när du går mindre påklädd eller när du och din partner har det trevlig i sänghalmen. Bara vetskapen av att din svärmor när som helst kan stå innanför dörren är påfrestande!

Charlottes svärmor i sex and the city

Hon vet bäst

Vilka kläder din partner gillar, när det är dags för giftermål och barn och vad din partner vill ha på tallriken... Din svärmor tycks alltid veta bäst – oavsett vad! Det är inte bara sjukt irriterande, utan stämmer oftast inte ens. Hennes nu vuxna barns smaklökar har garanterat ändrats sedan hen bodde under svärmors tak och (förhoppningsvis) även hens klädsmak.

Annons

Hon ska lägga sig i

Och det tycks vara exakt allt – från litet till stort! Hur ni har det i hemmet, hur dina blommor ska tas hand om eller hur semestern ska planeras för att hon också ska få möjlighet att träffa er. Svärmor måste verkligen släppa kontrollbehovet!

Hon vet hur man tar hand om barn

Av någon anledning tycks många svärmödrar bli någon typ av grandzilla så fort dem blir farmor eller mormor. Kommentarer om att bebisen antagligen är hungrig, trött eller behöver byta blöja slår aldrig fel. Och din svärmor tycks också veta allt om hur du och din partner ska uppfostra ert barn. Återigen har svärmor svårt att släppa kontrollen! Men att hela tiden bli ifrågasatt eller knäppt på näsan av svärmor är väldigt irriterande – speciellt med tanke på att du bara vill, och vet, det bästa för ditt barn!

Foto: TT, Skrämdump Sex and the city

TV: Så hanterar du kontrollerande föräldrarBrand logo
TV: Så hanterar du kontrollerande föräldrar
Annons