RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

7 tecken på att du är mer lik din mamma än du tror

30 okt, 2020 
Trodde du att du aldrig skulle bli som din mamma – men inser att du står och tjatar på dina barn precis så som hon tjatade på dig? Vare sig vi vill eller inte tar vi ofta över beteenden från våra föräldrar. Testa själv – och se hur många punkter du prickar av i den här listan!
Annons
5 saker att tacka mamma för på Mors dagBrand logo
5 saker att tacka mamma för på Mors dag

Ofta vill vi kanske inte erkänna att vi är lik vår mamma. Vi kan henne utan och innan – och hon kan inte sällan reta oss galna. Och visst är det helt rimligt att vilja göra saker på andra sätt än sin förälder. Men ofta påminner vi nog lite mer om henne än vi vill tro, inte bara till utseendet. Eller vad tror du?

Om det här är bra eller dåligt beror såklart på vad du tycker om din mamma och hur du själv hoppas vara och leva ditt liv.

Men lite självinsikt är kanske inte alltid så fel.

7 exempel – så är du mer lik din mamma än du tror

Helt ärligt – hur många saker kan du bocka av från den här listan även om du vill tro att du är helt separerad från din mamma, unik och egen?

Mamma och barn i ett kök.
Lagar du mat, sorterar din garderob eller packa en resväska på samma sätt som din mamma?

1. Ni har samma vardagsrutiner

Likheterna startar i vardagslivet! Sådant som sipprar in i ditt liv utan att du märker det. Enligt psykologdoktorn Eileen Kennedy–Moore ifrågasätter vi inte hur vi gör vanliga saker, förrän vi får syn på att det faktiskt är på exakt samma sätt som vår mamma.

Annons

– Sättet du viker dina handdukar, tvättmedlet du använder eller om du kan läsa samtidigt som du äter, exemplifierar hon till Bustle.

2. Ni pratar med andra på samma sätt

Har du tänkt på vilken typ av relation din mamma hade till sina vänner när du var liten? Sågs de ofta på middag, hördes de på telefon varje dag eller åkte de och tränade tillsammans? Det är inte helt otroligt att du har ungefär samma mönster med dina vänner nu (minus telefonsamtalen, plus en chattgrupp som går varm!).

3. Du får syn på henne (dig!) i spegeln

mamma och vuxen dotter som är lika.
Ju äldre vi blir desto mer lika blir vi ofta våra föräldrar till utseendet.

Händer det att du får syn på dig själv på en bild, eller i reflektionen av ett skyltfönster på stan, och hoppar till? Är det verkligen du som går där eller är det mamma?

Det är inget konstigt med att vi i takt med att vi blir äldre också får ett utseende vi förknippar mer med vår mamma. I kroppen kommer man ju mer nära varandras ålder när båda är vuxna. Även om du själv inte gillar det där skrattet eller ansiktsuttrycket är det faktiskt lite fint att du fått det just från henne.

4. Ni har samma humor

Mamma och dotter som skrattar.
Kan du gapskratta tillsammans med din mamma? Grattis!

Ses ni i köket på släktmiddagen och skrattar högt åt hur knäpp den där farbrorn är egentligen? I takt med att du blir äldre och får erfarenheter av livet som din mamma kanske redan gått igenom, är det inte alls omöjligt att ni också börjar dela humor ännu mer. Gapflabba och njut av det.

Annons

5. Ni löser problem på samma sätt

Tar din mamma livet med en klackspark eller har hon alltid en plan? Och hur är du själv egentligen? Vi ärver mycket av våra föräldrars småbeteenden och hur man hanterar motgångar eller problem som behöver lösas kan mycket väl vara en punkt där ni är mer lika än du tänkt på.

6. Ni uttrycker kärlek på samma sätt

Ett annat sätt där man ofta är mer lik sin mamma än man tror, är på hur man visar kärlek till andra människor. Är du en person som visar uppskattning genom att hjälpa andra med praktiska saker i vardagen? Är du bra på att ge komplimanger? Eller bekräftar du personer du älskar genom att dela med dig av dina egna erfarenheter?

Mamma med julklapp.
Visar du och din mamma uppskattning på samma sätt?

Barn ser sina föräldrars kärleksspråk – och tar efter.

7. Ni delar synen på världen

Det är vanligt att man ärver hur ens föräldrar ser på sig själva i världen. Är din mamma bra på att lita på människor eller är hon mer misstänksam? Och hur är du? Syrlig cyniker eller en person som ser det goda i andra?

Ofta har din mamma en stor del i din uppfostran och inte sällan delar ni bilden av hur världen och människorna i den är.

Foto: TT

Källor och inspiration: Bustle, Romper, Psychology Today

...

Läs mer:

Camilla Läckberg om mammadrivet: ”Lyssna inte på alla jävla råd”

Ellen Bergström om mammalivet: "Känner ett lugn i kroppen"

21 frågor att ställa för att förstå din förälder bättre

Annons