Experten: 11 tecken på att du är bra i sängen

man och kvinna i sängen

I norska Dagbladet listar sexologen och parterapeuten Susanne Eidem de mest framträdande egenskaperna hos de som anses vara extra uppskattade i sängkammaren har. Hon ger också goda råd för den som vill vässa sitt sexliv.

Framför allt menar hon att personer som är bra i sängen – och sticker ut från andra man varit med – ofta har gemensamma drag som inte har ett dugg med utseende att göra. Istället är man framför allt duktig på att ge sin partner njutning, och inte bara fokusera på sig själv.

VIDEO: Se 5 tecken på att du är bra i sängen
0:47

Efter reklamen: VIDEO: Se 5 tecken på att du är bra i sängen

(0:47)

Slå på ljud

Dessutom är dessa personer tålmodiga och noggranna och bra på att fokusera på ställen där det känns extra skönt. En förutsättning för detta är god kommunikation – både med och utan ord – vilket kräver att man är lyhörd och kan fånga upp subtila signaler från partnern, såsom andning, blickar och kroppsspråk. Det är också viktigt att våga ställa frågor om vad ens partner vill, gillar eller har för behov, och våga besvara samma frågor på ett ärligt och tydligt sätt.

Blockera destruktiva och störande tankar

Våra orgasmer styrs i hög grad av hjärnan. För att kunna njuta och hänge sig maximalt behöver man vara närvarande i stunden och kunna blockera onödiga och destruktiva tankar om exempelvis sin kropp eller sin egen förmåga – men också andra störande tankar om hushållsarbete, barn och jobb.

Det sexuella intresset och nyfikenheten växer ofta av att man inte vet vad som kommer att hända, så lekfullhet och att våga prova nya saker eller roller ger en extra krydda. Dessutom är bra fysisk rörlighet en fördel. Om du är stel kan det påverka ditt sexliv och vissa ställningar kan bli tröttsamma eller smärtsamma.

Skratta och bjud på dig själv

Men – även om bättre rörlighet gör det möjligt att prova fler spännande ställningar behöver bra sex absolut inte vara cirkuskonster. Det som sker på insidan är ofta viktigare än det som sker på utsidan.

Jobba på ditt självförtroende

En sexpartner som vågar skratta och inte tar sig själv på för stort allvar är väldigt attraktivt. Men för det krävs ett gott självförtroende och självkänsla, vilket du tjänar på att jobba på i alla delar av livet.

Förutom att det kan göra att man vågar prova nya saker i sängen gör det också att man vågar också säga ifrån om något inte fungerar eller känns bra, vilket är a och o (och lika viktigt som att respektera sin partners känslor och behov).

Lär känna dig själv och vad du njuter av

Det kanske viktigaste rådet av alla är att lära känna dig själv och bli trygg i vad du går igång på och njuter av. Det kommer med erfarenhet – både ensam och tillsammans med en eller flera andra.

Alltså – fokusera på lust och nöje snarare än orgasmer – och skapa ett tryggt utrymme för öppenhet, tillit och kommunikation. Så länge du har sex när du vill med någon du tänder på och gillar och som också tycker om dig, så kan det inte gå så fel.

11 tecken på att du är bra i sängen

 • Goda intentioner
 • Tålamod och noggrannhet
 • Bra kommunikation
 • Social och emotionell kompetens
 • Närvaro
 • Sexuellt intresse, kunskap och nyfikenhet
 • Mental och fysisk flexibilitet
 • Självförtroende och självkänsla
 • Praktisk erfarenhet av onani och sex med andra
 • Öppenhet och kemi
 • Fokus på lust och njutning framför orgasm

Källa: Susanne Eidem, sexolog och parterapeut/ Dagbladet

Foto: TT

SE OCKSÅ: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här
0:59

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

(0:59)

Slå på ljud

Utvald läsning