RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Sven Melanders sambo Alice om saknaden – sista projektet

06 apr, 2023 
Splitbild: Sven Melander och sambon Alice Åkerblom tillsammans med Sven Melander

Det har gått lite mer än ett år sedan den folkkära tv-profilen och journalisten Sven Melander lämnade oss. Nu berättar hans sambo Alice Åkerblom om den sista tiden och saknaden efter honom.
– Det har varit en fantastisk resa att leva ihop med ett levande lexikon, för det var han ju, säger hon till MåBra.
Och av Svens allra sista projekt: tv-aktuella Flykten till Östermalm utlovar Alice goda skratt.

Annons

Den folkkära skådespelaren och komikern Sven Melander gick bort ifjol efter en tids cancer, 74 år gammal. Hans humor har berört många med karaktärer som Berra Olsson i Sällskapsresan och i sketcher i program som Nöjesmassakern och Nöjesmaskinen.

För MåBra berättar Alice Åkerblom, Sven Melanders livspartner sedan många år, att Sven har lämnat ett enormt tomrum efter sig.

– Det är fantastiskt att få ha varit en del i hans liv. Det har varit en fantastisk resa att leva ihop med ett levande lexikon, för det var han ju.

Alice Åkerblom och Sven Melander 2015
Alice Åkerblom och Sven Melander levde ett kreativt liv ihop och drev flera projekt tillsammans. Här är paret 2015.
Foto: Andreas Bardell.

Tillsammans hade de olika projekt, som sommarkonserterna i trädgården hemma i Svängsta i Blekinge, som Alice nu driver vidare på egen hand och kommer att göra även denna sommar.

Hon saknar det lekfulla och kreativa de hade ihop.

Annons

– Det där bollplanket som är borta nu när man vaknar på morgonen och tänker nya idéer, då har man ingen att säga det till. Det tycker jag är en väldigt märklig situation.

– Jag saknar livet tillsammans, tryggheten och en rolig vardag.

Med värme i rösten berättar Alice att Sven var en färgstark person som gillade att ta ut svängarna.

– Han tyckte det var kul att klä sig och ha roliga glasögon. För honom var det en sport att hitta så tokiga glasögon som möjligt. När vi reste gick vi alltid in i glasögonbutiker för att se om vi kunde hitta någonting som var lite häftigt.

Sven Melander i Masked singer i TV4
Sven Melanders sista tv-framträdande var i Masked singer 2021. Alice tycker att bilden fångar Svens färgstarka personlighet och stil.
Foto: Karin Törnblom.

”Ville ha en vanlig vardag”

Sven tog sin sjukdom ”väldigt bra”, berättar Alice.

– Han var alltid så: ”Nu är det som det är, nu får man göra det bästa av det”. Man kan inte påverka situationen så mycket mer.

Annons

Den sista tiden pratade de inte om cancern speciellt mycket.

– När någon blir så här sjuk har man ändå ett hopp. Det hade jag, och det hade vi nog båda. Det var nog ända in på slutet som man kanske insåg att det inte skulle gå. Vi hade ett hopp under väldigt lång tid under hans sjukdom för det hände otroligt mycket, man hittade nya metoder för att bota cancer i olika former.

– Vi bestämde oss för att leva som vanligt. Sven ville ha en vanlig vardag, även om han visste att han hade fått en sjukdom. Det är som han själv har uttryckt sig i en intervju: ”Jag är inte min sjukdom, jag är Sven Melander”.

Sven Melanders allra sista projekt

Och Sven Melanders humor lever vidare.

Den 7 april har tv-serien Flykten till Östermalm premiär i SVT. En dramakomedi som Sven har skapat tillsammans med producenten Gunnar Wesslén, vilket skulle komma att bli komikerns allra sista projekt.

Ruben Salamander och Anders Jansson i Flykten från Östermalm
Ruben Salamander och Anders Jansson (som fick ta över rollen som Sven Melander skulle ha spelat) i Flykten till Östermalm.
Foto: SVT.

Manusförfattaren Paolo Vacirca och Sven jobbade med manuset ihop under 2021. För MåBra berättar Paolo Vacirca att han inte kände Sven när de började skriva, och att han då hade en bild av honom som ”mysig och folkkär” med en ”bred och folklig humor”.

Annons

– Så trodde jag först att jag skulle vara en motvikt till hans värme, att han skulle stå för det folkliga och härliga i serien medan jag skulle strukturera storyn och stoppa in lite mer ”vass” humor eller ”edgy” om man så vill kalla det, säger han och fortsätter:

– Men redan på vår första arbetsdag ihop insåg jag att min bild av honom var helt fel. Visst, han är varm och härlig som person, men hans humor är jättevass. Rentav mörk… Helt i min smak, säger han till MåBra.

Serien som handlar om en klassresa från förorten Rosengård till överklassens Östermalm riktar sig till den breda publiken, med humor för både ”linjär-tv-generationen och Tiktok-generationen”, säger Vacirca.

– Sven tyckte det var jätteroligt att arbeta med den och vi skrattade jättemycket ihop. Det är det viktigaste om han ska jobba med något, sade han, att ha roligt.

Annons