5 klassiska sketcher och citat från Sven Melander

Sven Melander som Werner, Rulle och Berra

Efter beskedet om Sven Melanders död har både hans person och bidrag till den svenska tv- och humorhistorien hyllats stort. Journalisten Sven Melander låg bakom flera av 80- och 90-talets största tv-succéer. Exempelvis sågs Nöjesmassakern 1985 av uppemot 4,7 miljoner svenskar. Här föddes några av Sven Melanders mest klassiska karaktärer, som Werner och Werner, Preben och Preben och trollet Rulle.

En del av Sven Melanders figurer och deras skämt, såsom Rulle eller Steve med Lloyden skulle inte funka i dagens humorklimat, vilket Sven Melander själv erkänner utan omsvep. Men, de har roat och älskats av generationer, och utsetts till några av de roligaste tv-figurerna genom tiderna. Vi tar oss en titt!

Quiz: Vad minns du av 80- och 90-talets tv-serier?

Werner och Werner – Vår julskinka har rymt

”Men det går precis lika bra med selleri”. Sedan 1988 har knappast någon jul runt om i landet firats utan att någon tagit ton till Vår julskinka har rymt. Den klassiska låten av Sven Melander och Åke Cato som de tyska kockarna Werner och Werner blev året mest sålda singel 1988, trots att den utkom sent under året.

Trollet Rulle – ”Hej alla barn”

I rollen som trollet Rulle levererade Sven Melander oneliners som definitivt INTE passade alla barn. Men alla skrattade ändå. Trollet Rulle gav också upphov till parelleller för evig framtid för hur man ser ut när man har en dålig hårdag.

Ballongdansen

Fenomenet Ballongdansen uppkom i ett brittiskt humorprogram 1982, och Sven Melander, Lasse Åberg och Bosse Larsson var inte sena på att göra en svensk version i programmet Nöjesmaskinen. Sedan dess har det ballongdansats på många fester.

Berra i Sällskapsresan – ”Man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig”

I rollen som den spritglade Berra levererade Sven Melander klassiska citat som ”Man var ju nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig” och ”Rattarattaraa” iförd t-shirten ”Ikväll får 107 svenskar gonorré”.

Lilla Annas önskning – Fred på jorden

I Nöjesmassakern intervjuade Sven Melander barnskådespelerskan Emelie Hall Grejs, barnet som INTE önskade sig fred på jorden. ”Pengar och pengar, vafan, det är det enda du tänker på. Dockor och cyklar och pengar och mat och sånt skit, alltså vafan.”

Bonusklipp: I huvudet på Sven Melander – Zara Larsson

Men – journalisten Sven Melander var inte bara humor. 2016 började han uppmärksammas för sin Youtubekanal I huvudet på Sven Melander. Där gjorde han klipp på saker han var upprörd över saker i samhället. Ibland med en ironisk twist och ibland tog han parti för större och viktigare frågor, exempelvis när han backade Zara Larsson och uppmanade alla män att känna kollektiv skuld över våldet mot kvinnor.

Foto: TT/SVT

Utvald läsning