Studie visar: Kärlek vid första ögonkastet är en myt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi har sett det i filmer och läst om det i romaner. Många av oss har till och med upplevt det – vi pratar om kärlek vid första ögonkastet. Men tittar man mer noggrant så verkar det som att kärleksfenomenet inte existerar. I alla fall inte om vi ska tro psykologer från University of Groningen som bestämde sig för att en gång för alla titta på om kärlek vid första ögonkastet verkligen existerar – och resultatet var nedslående.

– Våra studier visar att kärlek vid första ögonkastet oftast inte hänger ihop med traditionell kärlek. Vad vi tror är kärlek vid första ögonkastet är istället en stark attraktion, säger en av forskarna bakom studien.

Läs också: 7 gyllene regler som får er kärlek att hålla

I studien deltog 396 personer. Ungefär 60 procent av dem var kvinnor, och de flesta var heterosexuella. Personerna fick titta på bilder av främlingar och sätta betyg på sina känslor – från kärlek till passion.

32 personer uppgav att de kände kärlek vid första ögonkastet och att de kände starka känslor av fysisk attraktion – merparten av dem var män. Ytterligare två experiment utfördes där deltagarna fick speed-dejta och återigen fylla i ett känsloformulär, och då upplevde ingen av dem kärlek vid första ögonkastet.

Läs också: Därför är kärlek bästa medicinen

Men romantiken behöver inte vara död för det. För vad är det som säger att den starka, fysiska attraktionen inte ganska snart kan utvecklas till djupare känslor?

Källa: Independent  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Redaktionens tips
Dela på: