SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

10 anledningar till att resa ensam

17 sep, 2019 
Nog för att det är roligt att resa och uppleva saker tillsammans med sina vänner eller sin familj. Men att resa ensam kan verkligen ge så många nya möjligheter och erfarenheter. Här listar vi 10 peppande anledningar ge dig ut på en resa helt själv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Känns tanken på att ge sig iväg på egen hand lockande, men lite skrämmande? Övervinn dina tvivel och våga. För att resa ensam är verkligen inte bara för den modiga, äventyrliga och sociala – det kan till och med ha större vinningar för dig som inte tror att det är något för dig. För visst låter listan nedan härlig?

1. Friheten

Att resa ensam kan vara en oerhört frigörande upplevelse. Du styr själv över såväl resplan som dagsplan. Sov bort hela dagen om du känner för det, stanna på ett museum i timmar om du vill, eller åk vidare om du blir sugen på något annat. Valet är ditt.

2. Du kan planera den ultimata resan för DIG!

Halva nöjet med att resa är att planera. Här finns det ingen som kan sätta stopp för dina drömmar och önskemål och du behöver inte anpassa dig efter någon annan. Vilka platser ligger på din bucket list? Gör upp en plan – och dröm stort, för det är nu det händer!

3. Det är lättare att träffa nya människor

Chansen att andra människor närmar sig dig är mycket större om du reser ensam. Du kommer också vara mycket mer benägen att prata med andra och skapa nya spännande bekantskaper längs vägen, med såväl lokalbefolkning som andra resenärer.

Annons

4. Inga irriterande vanor att stå ut med

Att resa ihop kan vara ganska påfrestande, hur väl man än känner varandra. Reser du ensam slipper du någon som snarkar, är sjukt seg på morgonen eller som sprider ut sig över hela rummet.

5. Du har tid att reflektera i lugn och ro

Visst är det kul att träffa nya vänner längs resan, men att resa ensam ger också en möjlighet att i lugn och ro få perspektiv på din vardag och utvärdera vad du vill ha mer eller mindre av i ditt liv – och hur du ska nå dit.

6. Ditt självförtroende växer

När du reser ensam har du bara dig själv att förlita dig på. Du kommer att behöva ta egna beslut och ställas inför utmaningar att lösa på egen hand. Ibland kommer det tvinga dig utanför din bekvämlighetszon. Det får dig att växa som människa och ökar ditt självförtroende i andra situationer i livet också.

7. Du blir mer närvarande och medveten om din omgivning

När du inte distraheras av sällskap ökar chansen att du – på riktigt – kan fokusera på dina omgivningar och lägger märke till detaljer du annars missar.

Annons

8. Du har full kontroll över kostnaderna

Reser du själv kan du bo och äta så billigt eller dyrt du vill och slipper lägga pengar på utflykter du inte riktigt känner för.

9. Du lär dig saker om dig själv

Vid resans slut kommer du garanterat ha lärt dig nya saker om dig själv. Styrkor och svagheter, vad du tycker och och vad du inte tycker om – att resa ensam ger massor av insikter.

10. Det öppnar upp för nya reseupplevelser

Om du hela tiden måste ta hänsyn till vart någon annan vill resa är det risk att du missar upplevelser du drömmer om. Och har du väl rest ensam en gång är sannolikheten stor att du gör det igen och fortsätter pricka av de destinationer just DU vill uppleva – på ditt sätt.

Bildkälla: TT

Läs mer:

9 tips för dig som ska resa ensam på semestern

Bucket list: 10 resor alla kvinnor borde göra i sitt liv

Nytt hälsohotell på Mallorca – bara för kvinnor

Annons