Studie: Män som dricker mycket anses mer attraktiva(!)

Alkohol och attraktion kan hänga ihop.

När du beskriver din drömman kanske du säger att du önskar att han var smart, snäll, rolig, lång, kort, musikalisk eller sportig. Något de flesta av oss INTE skulle prioritera är nog att han kan dricka mycket alkohol.

Men enligt en ny studie kan drickandet påverka hur du ser på en man. Studien i evolutionsteori, som publicerats i Evolutionary psychology, pekar åt att framför allt unga mäns supande kan ses som en parningslek – där den som kan dricka mest utan att duka under ”vinner”.

Supandet ska enligt forskarna visa på styrka och rikedom, i och med att stora mängder alkohol oftast är kostsamt för både hälsan och plånboken. De här signalerna ska alltså göra möjliga sexpartners mer benägna att välja den som kan dricka mest.

Ett tecken på styrka

Man jämför fenomenet med påfågelhanens imponerande stjärtfjädrar – som är både tunga och osmidiga att gå runt med, men samtidigt ett tecken på att han trots detta kan överleva både rovdjur och konkurrenter och därför borde vara en bra partner att få avkomma ihop med. Vi snackar om väldigt djupt liggande, djuriska instinkter här.

På samma sätt visar alltså männen när de super att de är ”starka” genom att tåla stora mängder alkohol. En man som däremot inte vet sina gränser och blir dyngrak anses svag och oattraktiv.

Studien visade också att ju färre kvinnor det fanns i lokalen, desto mer drack männen – då konkurrensen och behovet att bevisa sig blev större. Kvinnor däremot drack mindre när det fanns färre av samma kön i lokalen. Beteendet gällde framför allt män mellan 20-29 års ålder samt män över 50.

Studien bygger på analyser av data insamlad 2009-2012 om amerikaners alkoholvanor och statistik över ”operational sex ration” (OSR), det vill säga hur många av varje kön som är singlar och öppna för nya relationer.

Attraheras av det överdrivna

Teorin kan kopplas till det vetenskapen kallar handikapprincipen – där honor från många olika arter hellre väljer hanar som uppvisar överdrivna drag som är kostsamma att upprätthålla och utveckla, och som därför anses vara ”ärliga” drag.

Vi vill dock tillägga att ett stort intag av alkohol, oavsett om det är regelbundet eller mer av ett helgsupande, är väldigt ohälsosamt och kan sätta spår i både kropp och psyke. Att medvetet leta efter en partner som tål att dricka mycket och ofta gör det är inget vi vill uppmuntra till, liksom att dricka mycket i hopp om att hitta kärleken.

Källa: Metro UK, Evolutionary Psychology   Foto: TT

Läs mer:

Det händer i kroppen när du slutar dricka alkohol

Dämpar alkohol stress och oro? Svaret är oväntat

5 kändisar som talat öppet om sin osunda relation till alkohol

Utvald läsning