RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: Män ignorerar sin partner 388 gånger per år

14 jan, 2020 
Så ofta ignorerar män sin partner.
Känns det som att du pratar med en vägg ibland hemma? Du är inte ensam och på sätt och vis stämmer det, visar en ny studie. Tydligen blir vi ignorerade nästan 400 gånger per år, på grund av selektiv hörsel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du någonsin upplevt att du bett din man ta ut soporna eller frågat hur hans dag var, och sen inte fått ett svar alls – trots att han kanske sitter precis bredvid? Det vore inte konstigt, för enligt en ny brittisk studie ignorerar män sin partner i genomsnitt 388 gånger per år – genom så kallad selektiv hörsel.

Men tro inte att kvinnor är så väldigt mycket bättre – enligt studien är siffran för när kvinnor använder sig av selektiv hörsel 339 gånger per år – vi ligger alltså bara under med 49 tillfällen.

Selektiv hörsel eller hörselnedsättning?

Studien är utförd på uppdrag av det brittiska optiker- och hörselföretaget Scrivens, och visar att omkring tre fjärdedelar av den brittiska befolkningen tror att deras partners har selektiv hörsel.

Men studien visar också att det som vi i många fall tolkar som selektiv hörsel i själva verket är riktig hörselnedsättning. Enligt ett formulär som de 2000 utfrågade fick svara på visste 40 procent med sig att partnern hade problem med hörseln, samtidigt som 47 procent ansåg att partnern mumlade och 33 procent hade sett sin partner försöka läsa på läpparna (fråga oss inte hur!).

Annons

Hörseln försämras ofta över tid, vilket kan leda till isolering, depression – och det finns även en länk till demens, visar forskning.

Så om din man eller pojkvän har svårt att höra dig – se till att han går och undersöker sin hörsel. Men om du är rätt säker på att det handlar om verklig selektiv hörsel – läs punkterna nedan. Kanske behöver du ställa dig framför tv:n för att han ska lyssna…

Vad är selektiv hörsel?

Selektiv hörsel behöver inte innebära att en person medvetet väljer bort det du säger, utan att hjärnan gör ett val när det blir för mycket information på en gång. Men det handlar även om förmågan att kunna höra en utvald röst i en folkmassa – vilket ju är en bra sak många gånger!

Enligt Healthline finns det tre viktiga delar av selektiv hörsel: Mål, syn och hjärnaktivitet.

  • Med mål menas att man aktivt väljer vad man vill höra och vad kan kan ignorera. Detta observerades i en studie 2008 när man i ett hörseltest bad deltagare att reagera på ljud de fick höra på ett öra, men ignorera de som hördes på det andra. Sedan skulle deltagarna reagera på om ljudsignalen var högre eller lägre på det utvalda örat, och då kunde man med elektriska sensorer se att deltagarna lyckats ignorera ljuden på det andra örat.
  • Med syn menar vi att det vi ser också påverkar vad vi hör. Detta testades i en studie 2013, där deltagare fick höra inspelningar av en man och en kvinna som pratade samtidigt. De fick i uppgift att höra vad en av dem sa, och man kunde då se att deltagarna hade lättare att urskilja en av rösterna om de också fick se personen prata.
  • Hjärnaktiviteten hänger ihop lite med målet, men handlar också om vad hjärnan väljer, eftersom vi sällan kan processa exakt ALLA ljud vi hör i en miljö. En studie från 2012 visar att man genom att analysera en persons hjärnaktivitet kan förutspå vilka ljud och ord personen kommer att höra.

Källa: VT.co  Foto: TT

Läs mer:

QUIZ: Har din man blivit gubbe?

Har din man blivit en surgubbe? Det kan vara riktig sjukdom

Har din man svårt att prata känslor? Så hanterar du det

Annons