RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: "Machomän" löper större risk att bli ensamma

13 mar, 2020 
Äldre man med grått skägg och armarna i kors står framför en garageport och en motorcykel.
Det starka, tysta, självständiga mansidealet kan leda till ensamhet. Det visar en ny amerikansk studie av så kallad toxic masculinity.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Män som lever efter gamla principer hur en man ”ska vara” löper större risk att bli ensamma som äldre.

Det visar en amerikansk studie som publicerats i tidningen Sex Roles.

Det handlar om personer som har en snäv syn på mansrollen och tycker att män ska vara tysta, starka machotyper och klara sig på egen hand. Med andra ord precis som i klassiska ordspråken: Bra karl reder sig själv. Tala är silver, tiga är guld.

Det här är ”toxic masculinity”

I USA kallas detta ”toxic masculinity”, alltså giftig manlighet, eftersom det ofta går hand i hand med  homofobi, misogyni och uppfattningen att män är det överlägsna könet – och alltså inte bara påverkar männen själva negativt, utan även deras omgivning.

– Ofta används ”toxic masculinity” för att beskriva hur manlighet påverkar andra människor, speciellt kvinnor, säger Stef Shuster vid Michigan State University, en av forskarna bakom studien.

– Men vår studie visar att det även finns skadliga konsekvenser för männen som skriver under på de här idealen.

Annons

Tuffa och självständiga får färre vänner

Teamet analyserade 5500 män och kvinnor från en tidigare studie i Wisconsin för att se hur de såg på manlighet. Det visade sig att män i större utsträckning saknar nära vänner eller familjemedlemmar som de kan anförtro sig åt.

Absolut tuffast var det för machomännen.

– Själva förutsättningen för den här sortens maskulinitet är isolering eftersom det handlar om att vara självständig och inte visa så mycket känslor. Det är svårt att få nära vänner om man lever på det sättet, säger Stef Shuster.

Det är därför män som lever enligt machoideal löper större risk att bli ensamma. Tyvärr kan det vara svårt att övertyga de här männen att deras sätt att tänka gör att de mår dåligt – och att de därför måste försöka hitta ideal som inte går ut på att vara självständiga och tuffa.

Alla män blir inte ensamma

– Alla äldre män riskerar inte att bli ensamma, bara de som lever efter en viss typ av ideal, säger Stef Shuster.

Annons

Att ha människor som man kan prata med, som står en nära, blir extra viktigt när man går i pension och inte längre har ett naturligt socialt sammanhang. Saknar man andra kontakter än kollegorna kan man lätt bli ensam.

– Att ha människor i sin närhet som man kan prata med om personliga saker är ett slags socialt stöd, säger Stef Shuster.

Foto: Shutterstock/TT Källa: dailymail,co.uk, wikipedia.org

Läs mer:

Anders Hansen: Därför är ensamheten så farlig för oss

Psykologen: Så enkelt får du nya vänner på jobbet

Har din man svårt att prata känslor – så hanterar du det

Annons