RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: Detta är bästa sättet att få människor att gilla dig

18 aug, 2017 
Hint: Att skryta om dig själv hela kvällen är inte rätt väg att gå.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla vill vi vi göra ett gott första intryck och bli omtyckta av andra människor – oavsett om det handlar om en dejt, en jobbsituation eller en ny vänskapsrelation. Däremot vet få av oss vad som faktiskt får andra att gilla oss, visar en ny amerikansk studie från Harvard University.

Forskarna kom också fram till vilket som var det mest effektiva sättet att få någon att tycka om dig – och de goda nyheterna är att det är helt gratis och hur enkelt som helst! Det bästa sättet att bli omtyckt är helt enkelt att ställa fler frågor.

Läs även: Studie: Dina vänner gör dig friskare!

Det må låta självklart, men många människor gör enligt forskarna misstaget att prata för mycket om sig själva i sociala sammanhang. Ibland handlar det om att de inte vill verka för påträngande och göra den andra parten obekväm. Andra gånger handlar det om att de vill imponera på andra genom att framhäva sina egna positiva attribut. Vem har inte varit på dejt med en kille som inte kunnat sluta tjata om sitt viktiga jobb, sin dyra bil och sin lyxiga lägenhet?

Annons

Ett totalt kontraproduktivt beteende, då en komponent av studien innehöll en speeddejtingsituation där vissa av deltagarna blev instruerade att ställa mycket frågor till sina dejter – medan andra blev uppmanade att främst prata om sig själva. Resultatet visade att de som fokuserade mest på den de pratade med hade högst chans att få en andra dejt.

Läs också: Experten: Frågorna som ger en starkare relation

Anledningen till att vi gillar när folk ställer frågor till oss är att vi då känner att de bryr sig om våra behov, värdesätter våra åsikter och anstränger sig för att förstå oss.

Värt att testa nästa gång du befinner dig i en social situation där du vill göra ett gott intryck!

Källa: Psychology Today   Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Läs mer om vänner:

Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

Så ofta ska du umgås med vänner för att bli lycklig

9 anledningar – därför är dina tjejkompisar viktiga 

7 bra anledningar att träna tillsammans med en kompis

9 tecken på att din partner är din bästa vän

Forskning: Att skvallra med vänner är bra för dig

 

Annons