Studie: Därför tror män att du är intresserad av dem – fast du inte är det

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En man raggar på en kvinna som inte är intresserad och hon visar det, men trots det hänger mannen kvar, som om han inte förstått kvinnans signaler. Kvinnor som har befunnit sig i liknande situationer har då kanske ställt sig frågan: ”Vad krävs det egentligen för att han ska förstå att jag inte är intresserad av honom?”.

En studie har nu tittat på var problemet kan ligga och har kommit fram till att män i större utsträckning än kvinnor misstolkar tecken på sexuellt intresse från kvinnor. Det beror på att de istället för att fokusera på emotionella signaler fokuserar på hur attraktiva de själva anser att kvinnan är. Dessutom överskattade männen kvinnans intresse ju attraktivare de ansåg henne, skriver Medical Daily. Det kan dock finnas en lösning enligt forskarna.

Läs också: 7 tecken på att du har en känslomässig affär

220 män och 276 kvinnor som studerade på college i USA deltog i studien. De fick se 130 helkroppsbilder på kvinnor och blev tillfrågade att betygsätta hur sexuellt intresserad kvinnan verkade. Hälften ombads fokusera på kvinnans emotionella signaler, så som hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk, medan den andra hälften inte fick några instruktioner. Studenterna fick även svara på frågor som bedömde deras attityd till våldtäkt i ett separat skede av studien.

Resultatet visade att kvinnliga studenter i något större utsträckning förlitade sig på emotionella signaler medan män var mer benägna att fokusera på hur attraktiv kvinnan var, på hennes utseende och kläder. Dessutom kunde forskarna se att de som hade en mildare syn på våldtäkt, det vill säga personer som tenderar att minimera och rättfärdiga brottet, var mer benägna att förlita sig på klädstil och attraktion överlag.

Läs också: Ny statistik: Det gör vi helst på första dejten

Även om studien inte är direkt applicerar på det verkliga livet så kan den ge en liten fingervisning om hur attityder kan förändras, menar forskarna. De studenter som fick instruktioner om att fokusera på emotionella signaler var mindre benägna att döma på utseende och klädstil. Forskarna menar att det kan finnas hopp om att misstolkningarna på så vis kan läras bort, även om det krävs mer forskning på området.

Källor: Medical Daily, Ozy.com
Foto: IBL

 

6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

Dejtar du en psykopat?

Läs också: 6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

 

 

Redaktionens tips
Dela på: