RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Studie: Därför tror män att du är intresserad av dem – fast du inte är det

02 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Någon gång avvisat en man som försökt ragga på dig, bara för att upptäcka att han inte verkar förstå dina signaler? Forskare kan ha hittat orsaken (och en möjlig lösning!) till beteendet.
Annons

En man raggar på en kvinna som inte är intresserad och hon visar det, men trots det hänger mannen kvar, som om han inte förstått kvinnans signaler. Kvinnor som har befunnit sig i liknande situationer har då kanske ställt sig frågan: ”Vad krävs det egentligen för att han ska förstå att jag inte är intresserad av honom?”.

En studie har nu tittat på var problemet kan ligga och har kommit fram till att män i större utsträckning än kvinnor misstolkar tecken på sexuellt intresse från kvinnor. Det beror på att de istället för att fokusera på emotionella signaler fokuserar på hur attraktiva de själva anser att kvinnan är. Dessutom överskattade männen kvinnans intresse ju attraktivare de ansåg henne, skriver Medical Daily. Det kan dock finnas en lösning enligt forskarna.

Läs också: 7 tecken på att du har en känslomässig affär

220 män och 276 kvinnor som studerade på college i USA deltog i studien. De fick se 130 helkroppsbilder på kvinnor och blev tillfrågade att betygsätta hur sexuellt intresserad kvinnan verkade. Hälften ombads fokusera på kvinnans emotionella signaler, så som hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk, medan den andra hälften inte fick några instruktioner. Studenterna fick även svara på frågor som bedömde deras attityd till våldtäkt i ett separat skede av studien.

Annons

Resultatet visade att kvinnliga studenter i något större utsträckning förlitade sig på emotionella signaler medan män var mer benägna att fokusera på hur attraktiv kvinnan var, på hennes utseende och kläder. Dessutom kunde forskarna se att de som hade en mildare syn på våldtäkt, det vill säga personer som tenderar att minimera och rättfärdiga brottet, var mer benägna att förlita sig på klädstil och attraktion överlag.

Läs också: Ny statistik: Det gör vi helst på första dejten

Även om studien inte är direkt applicerar på det verkliga livet så kan den ge en liten fingervisning om hur attityder kan förändras, menar forskarna. De studenter som fick instruktioner om att fokusera på emotionella signaler var mindre benägna att döma på utseende och klädstil. Forskarna menar att det kan finnas hopp om att misstolkningarna på så vis kan läras bort, även om det krävs mer forskning på området.

Källor: Medical Daily, Ozy.com
Foto: IBL

 

6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

Dejtar du en psykopat?

Läs också: 6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons