RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: Därför får kvinnor skulden – när män är otrogna

06 dec, 2017 
Både kvinnor och män tycker att skulden är kvinnans vid en otrohetsaffär – oavsett vem det är som har varit otrogen. Det visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Precis som det finns lönegap och orgasmskillnader mellan könen finns också ett otrohetglapp. Män har historiskt sätt varit mer otrogna än kvinnor, vilket kan spåras tillbaka till tiden då kvinnan skulle vara den som fick hålla ihop familjen och var ekonomiskt beroende av mannen.

Men i takt med utveckling som bland annat förändringar i skilsmässolagen och en jämnare fördelning av föräldraledigheten har glappet minskat.

Läs också: Här går svenska kvinnors gräns för otrohet

– Kvinnor är mer otrogna i dag än någonsin tidigare, säger Esther Perel, parterapeut och författare av boken The State of Affairs, till Refinery29.

I hennes bok refererar hon bland annat till en studie som visar att sannolikheten för att en heterosexuell kvinna ska vara otrogen har ökat med 40 procent sedan 1990-talet. Men sannolikheten för att en man ska vara otrogen är fortfarande 30 procent högre, visar samma studie.

Annons

Ska ta hand om mannen

Något som däremot inte har förändrats är vem som får skulden för otroheten. Det anses nämligen fortfarande vara kvinnans fel när mannen är otrogen i ett heterosexuellt förhållande.

Läs också: 5 sätt en otrohet kan påverka er relation

Andrea Bonior är psykolog och författare och förklarar vad det kan bero på. Hon menar bland annat att det finns en djupt rotad norm i vilken kvinnan är den som håller samman familjen och där hennes främsta uppgift har varit att ta hand om mannen och se till så att han är lycklig.

På Cardiff Metropolitan University har man utfört en (förvisso ganska liten) studie där 21 män och 23 kvinnor fick gå igenom Facebook-meddelanden som skickats under olika otrohetsaffärer. Både männen och kvinnorna svarade att otroheten var någon av kvinnornas fel – oavsett vem som hade varit otrogen i det heterosexuella förhållandet.

Annons

Läs också: Var går gränsen för otrohet? 9 exempel 

Aldrig mannens fel?

Majoriteten av kvinnorna lade skulden på den ”andra kvinnan” istället för på mannen som varit otrogen. Männen svarade också att det var någon av kvinnornas fel – antingen för att älskarinnan ska ha frestat mannen eller för att hustrun ska ha drivit mannen ifrån sig. Varken kvinnorna eller männen tyckte att det var ”den andre mannens” fel om det var kvinnan som varit otrogen.

Förhoppningsvis kommer även skuldglappet att minska så småningom, för att den som väljer att vara otrogen borde rimligtvis vara den som bär skulden – oavsett kön.

Källa: Refinery29   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons