RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Parterapeuten: Så bygger ni en trygg relation i otrygga tider

14 okt, 2022 
AvJenny Lundberg
Stora relationsguiden om kriser
Hur behåller man relationen trygg i en otrygg tid? I podden Stora Relationsguiden pratar parterapeuten Anneli Östling och sidekicken Bella Lagerquist om hur man bäst håller ihop och finns där för varandra under svåra tider och kriser.
Annons

Hur löser man konflikter om pengar, politik och resor? Relationen kan sättas på prov när priserna på el, mat och räntor höjs samtidigt som valet just avslutats, det är krig i Ukraina och en klimatkris pågår.

Se också: Så mycket påverkas barn av föräldrarnas bråk

Så mycket påverkas barn av föräldrarnas bråkBrand logo
Så mycket påverkas barn av föräldrarnas bråk

Trygga relationer i en otrygg tid

I en relation kan man känna sig som vi mot världen, men vad händer när världen går emot oss? Vissa väljer att stänga av, medan andra går runt med katastroftankar. Hur kan man som par finnas där för varandra, förstå varandra och agera tillsammans när krisen kommer? Anneli Östling och Bella Lagerquist går igenom ekonomiska kriser, politiska klyftor, kriget i Ukraina, pandemin och klimatångest i avsnittet Trygga relationer i en otrygg tid av podden Stora Relationsguiden.

Stora Relationsguiden
Anneli Östling är relationsexpert och arbetar med parterapi och har tillsammans med sin sidekick Bella Lagerquist podden Stora Relationsguiden.

Ekonomiska svårigheter i relationen

Den här hösten och vintern blir tuffare ekonomiskt för många med ökad inflation, höjda räntor och elpriser. Vi behöver anpassa oss till billigare inköp av mat och när tvättmaskinen ska köras. Hur gör man om den ena är sparsam och den andra hellre vill leva i nuet i en relation?

Annons

– Det är viktigt att båda är beredda på att ta ansvar och enas kring vilka åtgärder som behöver göras för att lösa den nya situationen som kan bli avgörande för en familj. Det är vanligt att en i relationen sköter all ekonomi, men den personen kan känna sig ensam i det ansvaret under dessa oroliga tider. Därför är det viktigt att ha ett delat engagemang i ekonomin, säger Anneli Östling i podden.

Anneli berättar att man även kan försöka se det positivt att vi behöver tänka extra mycket på vår ekonomi.

– Det är sunt att behöva tänka sig för vid inköp och bli mer sparsam, det är även ett bra sätt för barnen att lära sig att inte ta allt förgivet. Det skapar en medvetenhet, att allt har ett pris i det här konsumtionssamhället.

Att prata med barn om kris och oro

Barn kan lätt dras med i oron – det kan vara allt från hur familjen ska ha råd med mat, om vi kommer kunna leva på den här jorden till kriget i Ukraina. Hur möter man barnens känslor och hur ärliga ska vi vara?

Annons

– Var ärlig och säg att vi inte heller vet hur det blir, men trygga upp det med det som faktiskt är en trygghet, berätta att det finns saker vi kan göra och att det finns de som har det värre. Det som händer imorgon eller om en vecka kan ingen veta, fokusera istället på här och nu. Försök skydda barnen från de värsta bilderna som visas på tv och ta inte orossamtalen inför barnen, säger Anneli.

Anneli Östling, stora relationsguiden

Politiska klyftor i familjen

Det kan vara utmanande om man har helt skilda politiska åsikter i en relation. Att ha samma eller i alla fall förstå varandras grundvärderingar är viktigt, menar parterapeuten Anneli, då det är väldigt avgörande i en relation. Försök förstå varför din partner röstar som hen gör och vad grunden till det är – och vilka erfarenheter som ligger bakom det, därefter kan du ta ställning.

Annons

Klimatångest – är det okej att resa?

Resefrågan kan lätt skapa ett skav och konflikter i relationer. För vissa är det självklart att man väljer tåg framför flyg, medan andra aldrig skulle kunna tänka sig att välja bort flyg.

– Här behöver man ta egna beslut och kunna motivera sina val för sig själv, för det kan vara tillräckligt svårt i de här frågorna. Om man frågar omgivningen skulle man få massa olika svar på vad som är rätt och fel. Vi måste respektera varandra och försöka tänka hur man gör det här på bästa sätt, ta sitt eget ansvar och kunna stå för sitt val i slutändan.

Anneli Östling och Bella lagerquist

Anneli Östlings bästa relationstips i otrygga tider

I slutet av poddavsnittet delar Anneli Östling med sig av sina bästa tips och råd hur man ska tänka och agera när kriser skapar olika konflikter i relationen.

  • Viktigast är kommunikationen, att kunna skilja på debatt och samtal. Försök att inte övertyga din partner, det blir oftast inte bra i längden.
  • I ett samtal behöver du och din partner vara nyfikna på varandra – varför tycker ni på olika sätt och hur det kommer sig att ni har dessa åsikter? Försök att inte bli arg eller upprörd, utan istället nyfiken. Det kan vara utvecklande och ni behöver inte tycka lika om allt.
  • Förminska inte det du känner för att rädda en relation med att bara hålla med din partner när det kommer till viktiga frågor för dig. Förvänta dig att din partner vill bry sig om det som får dig att känna dig orolig.
  • Fundera på hur du kan påverka din oro inför ekonomin. Se till att läsa på, ring din bank eller ta reda på om du verkligen behöver vara orolig.
  • Lyssna inte på vänner som bara spekulerar.
  • Ta ansvar för hur och vad du och din partner ska prata om i er relation. Har ni svårt att prata om vissa ämnen kan du vända dig till en vän istället.
  • Försök att agera med respekt och acceptans istället för föraktfullhet, dömande eller komma med anklagelser.

Bella Lagerqvist har intervjuat folk på stan om hur de behåller tryggheten i relationen i en otrygg tid, och tillsammans tar de även upp diskussioner som pågick under pandemin med vaccinfrågan och hur det skapade en del klyftor mellan vänner och familj. Lyssna på avsnittet här!

Annons