Experternas bästa tips för starkare orgasmer

par som ligger tillsammans sängen
4 vanliga sexproblem i en relation och hur ni löser dem
1:00

Efter reklamen: 4 vanliga sexproblem i en relation och hur ni löser dem

(1:00)

Slå på ljud

Orgasmer är inte bara skönt, det har även hälsofördelar som att det kan lätta på spänningar och göra oss lyckligare. Detta eftersom orgasmer frigör hormonet oxytocin som i sin tur frigör endorfiner. Att komma känns olika för alla och kan variera från gång till gång. Här är, enligt experter, de bästa knepen för att få starkare orgasmer.

Edging – Dra ut på orgasmen

Att edgea innebär att stimulera sig själv till dess att man nästan kommer – precis innan du får orgasm ska du sluta stimulera dig själv. Du kan antingen edgea själv eller tillsammans med en partner. Om du gör det tillsammans med en partner är det viktigt att du kommunicerar när du håller på att komma, antingen genom ord eller genom kroppsspråk och ljud.

7 dagliga vanor som kan påverka din orgasm

– Att träna orgasmkontroll, alltså att styra när du släpper fram orgasmen, hänger ihop med bäckenområdet och dess muskler. Rent fysiologiskt får du ett ökat blodflöde i bäckenbotten, om du stoppar upp orgasmen en stund strax innan du kommer, för att sedan fortsätta stimulansen, säger sexologen Suzann Larsdotter till Expressen.

Knip!

Att knipa är ett av tipsen från Amanda Colldén och Anna Dahlbäck som har podden Alla våra ligg och som också har skrivit boken Kom du? Alla våra tankar om kvinnliga njutning och (fejkade) orgasmer. Genom att göra knipövningar stärker man bäckenbottenmuskulaturen, det ökar blodflödet och känsligheten vilket kan göra att du får starkare orgasmer. Du kan antingen göra knipövningar utan några redskap eller så kan du använda dig av till exempel knipkulor, yoniägg eller en dildo i storleken mindre.

Fantisera

Att fantisera är härligt, både själv och tillsammans med en partner. Om du är med en partner: berätta för din partner vad du fantiserar om och be hen berätta om sina fantasier. – Sexuella fantasier har faktiskt samma förmåga att tända oss som riktiga fysiska möten. Och ju mer upphetsad du blir desto starkare kan orgasmerna bli, säger Suzann Larsdotter.

Använd glidmedel

Det finns flera fördelar med glidmedel. En fördel är att det minskar skav vid sex för både kvinnan och mannen. Oavsett hur kåt man är som kvinna kan man nämligen inte alltid bli våt. Det finns även många olika typer av glidmedel: värmande, kylande och med mentol som ger en pirrande känsla. – Produkter med till exempel mentol kan öka blodgenomströmningen och ger både klitoris och ollon en pirrande känsla, vilket kan ge starkare orgasm, säger sexologen Sylvia Lidén Nordlund till tidningen Hälsoliv.

Tryck på magen

Att trycka på nedre delen av magen är ett till tips från Alla våra ligg-tjejerna, detta för att få en starkare orgasm. Tryck på magen, precis vid bikinilinjen, detta kan ge intensivare orgasmer för personer med vagina. Det här tipset går att applicera både på onanisessioner och på sex med en partner.

Stimulera flera ställen samtidigt

Att stimulera flera ställen samtidigt kan vara effektivt för att få starkare orgasmer, enligt Suzann Larsdotter. Vid onani kan man använda till exempel en dildo/g-punktsstav och vibrator samtidigt. Under sex är ett tips att stimulera klitoris samtidigt som penetration. Förutom klitoris och g-punkten kan man stimulera andra erogena zoner som till exempel brösten. Något annat som kan vara skönt är att stimulera anus med antingen fingrar eller leksaker.

Spänn kroppen

Kroppen spänner sig automatiskt när man blir upphetsad. Genom att medvetet spänna kroppen, till exempel benen och rumpan kan man framkalla en starkare orgasm, det är ett tips från Alla våra ligg-tjejerna.

Våga vara egoistisk

Sex handlar självklart om att ge och ta men glöm inte att prioritera dig själv och dina egna orgasmer. Berätta och visa för din partner vad du vill ha, oavsett om du handlar om ställningar eller vilka punkter du tycker om att få stimulerade.

– Se till att du får det du behöver. Många är så fokuserade på sin partners behov att de glömmer bort sig själva, vilket inte ger bra förutsättningar för att uppleva orgasm, säger Suzann Larsdotter.

Utvald läsning