5 saker du (kanske) inte visste om orgasm

1. Orgasm gör dig korkad

Ja, du blir faktiskt lite korkad när du får orgasm, du tappar åtminstone kontrollen över en del av hjärnan. Orbitala cortex – den del av hjärnan som styr självvärdering och förnuft – stängs nämligen ner i ”stundens hetta”.

Kvinna i säng kramar lakan medan hon får orgasm.

En kvinnlig orgasm varar i genomsnitt i 11 sekunder (mannens snittar på 9 sekunder).

Foto: Shutterstock/TT

2. Män blir oftare tillfredsställda

Orgasmglappet mellan män och kvinnor är så stort som 30 procent (!) Studier har visat att ungefär 95 procent av heterosexuella män får orgasm när de har sex i en parrelation, medan bara 65 procent av kvinnorna får det.

Men värt att notera: detta gäller inte singelkvinnor – de får orgasm mycket oftare än kvinnor i parförhållande (detta enligt en finsk studie).

Vi får oftast orgasm:

Heterosexuella män (95 procent)

Homosexuella män (89 procent)

Bisexuella män (88 procent)

Lesbiska kvinnor (86 procent)

Bisexuella kvinnor (66 procent)

Heterosexuella kvinnor (65 procent)

Källa: Archives of sexual behavior.

3. Varför får vi orgasm?

Ja, visst känns det självklart att kvinnor liksom män ska få orgasm och känna njutning – men rent evolutionärt och praktiskt finns ju inte samma nödvändighet för kvinnor… Forskare är inte säkra, men tror att det tidigt i evolutionen var så att orgasm framkallade ägglossning (som den gör hos många djur). Intressant, men tur att utvecklingen gått framåt – så att vi kan njuta även när vi inte planerar en graviditet…

4. Mer närhet – mer lust

Studier har visat att bara 11 procent av alla kvinnor får orgasm med en ny partner första gången de har sex. (Jämför det med att 65 procent av kvinnor i fasta förhållanden får orgasm varje gång). En förklaring är att sexuell tillfredsställelse ökar när det finns närhet och tillit i relationen.

10 sätt att öka sexlusten
2:00

Efter reklamen: 10 sätt att öka sexlusten

(2:00)

Slå på ljud

5. Bröstorgasm då?

Jo, du läste rätt - bröstorgasm handlar om att det finns en ”direktkontakt” mellan kvinnans bröst och hennes könsorgan (hormonellt och via nerverna). Biologiskt finns funktionen för att livmodern ska få hjälp att dra ihop sig efter förlossning, när barnet ammar. Men somliga kvinnor kan alltså få orgasm enbart genom stimulans av brösten.

Källa: Illustrerad vetenskap, Må Bra, PBS/Nova, m fl.

Utvald läsning