RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Fler kvinnor väljer att leva utan män: "Tvivlade aldrig på beslutet"

27 apr, 2022 
Psykologen Tanja Suhinina, ensam kvinna på brygga

Tvåsamhet är inte nödvändigtvis för alla. Psykologen Tanja Suhinina ser ett mönster hos många kvinnor hon möter. — Antingen är det en partner som beter sig illa eller så är det ångest kring män de dejtar.

Annons
6 kändisar som är goda vänner med sina exBrand logo
6 kändisar som är goda vänner med sina ex

Är man singel kretsar tankarna kring dejtande, efterhängsna killar eller obesvarad kärlek. Är man i en relation går istället ens energi åt att analysera sin relation, irritera sig på sin partner, känna sig besviken på sin partner, städa upp efter sin partner ... Men måste det verkligen vara så?

Psykologen och sexologen Tanja Suhinina vurmar för kvinnors rätt att vara singlar och har även släpp en bok på ämnet: Släpp snubbar (Vulkan bokförlag). Hon menar att vi lägger alldeles för mycket kraft på att leva efter normen tvåsamhet, utan att ifrågasätta om det är ett liv som passar oss.

Psykologen: Många tror att man måste ha män i sitt liv

– Släpper du snubbar kommer du att få mer tid och energi till sådant du faktiskt tycker är viktigt. Jag tänker att många kanske tror att man måste ha män i sitt liv för att få gemenskap, sex, barn, bekräftelse eller lycka. Om man ser män som ett måste för att kunna åstadkomma allt det där kan det till slut bli så att man kämpar mer för att ha snubbar i sitt liv än för att faktiskt uppnå alla de där bra sakerna, säger Tanja i en artikel i amelia.

Annons

I sitt dagliga arbete som psykolog såg Tanja Suhinina ett tydligt mönster hos kvinnor.

– Jag upptäckte att det ofta var samma saker som gjorde att kvinnor mådde dåligt. Antingen var det en partner som betedde sig illa eller så var det ångest kring män de dejtade. Det är väldigt många kvinnor som tar hand om män, säger hon.

Därmed inte sagt att man måste exkludera män och relationer i sitt liv. Det Tanja vill uppmuntra till är ett mer självständigt liv, format utifrån dina önskemål och drömmar och ge upp jakten på den perfekta mannen.

Michela, 48, fokuserar på annat än en fast partner

En som insåg detta efter ett par år av traditionellt familjeliv var gymnasieläraren Michela Castellari, 48. Hon kallar sin livsstil för single by choice, självvald singel och har aktivt valt singellivet framför klassiska familjekonstellationer och förhållanden.

– Jag levde och älskade det klassiska familjelivet i några år, men jag kände mer och mer att jag ville vara själv – även om det beslutet var väldigt jobbigt att ta, med alla de konsekvenser som ett sådant beslut innebär, säger hon i artikeln.

Annons

— Men jag minns att jag tänkte att mitt ex hade rättigheten att bo med någon som älskade honom så som man ska älska den man lever med. Och att jag hade rättigheten att leva ett liv som kanske passade mig bättre. Det är svårt att veta innan man testat, men jag tvivlade aldrig på att beslutet var rätt.

Att frigöra sig från ett invant liv och skapa ett annat kräver både mod och beslutsamhet. Men i slutändan ger det förhoppningsvis en ny energi och känslan att leva ett sant och "helt" liv. För Michela har det också skapat utrymme för det hon prioriterar framför en relation; som dottern, studierna och jobbet.

– Livet jag har valt har definitivt inneburit att jag har kunnat fokusera på annat än en partner.

Ensamheten, kanske det som framförallt avskräcker många från att lämna en olycklig relation, är inte ett problem för Michela.

– Jag känner mig aldrig ensam. Jag tycker att jag är rätt underhållande att vara med själv, så jag trivs bra i eget sällskap.

Michela som arbetar som gymnasielärare får sitt sociala behov fyllt där. Idag lever Michela ett varannan vecka-liv med sin dotter Nicole. Och hon är glad över att hon kan visa sin dotter att det finns olika sätt att leva.

Källa: Amelia

Foto: TT/privat

Annons