Forskaren: ”Kvinnor behöver anstränga sig mer i relationer”

tre kvinnor i ett vackert landskap

Gift, singel, änka eller sambo? Dagens samhälle dömer inte längre kvinnor efter deras romantiska status. Tur är väl det: ny forskning visar nämligen att singelkvinnor, oavsett ålder, är lyckligare än singelmän. Kvinnor är helt enkelt mer benägna att njuta av ensamhet än män. Något som även forskningen noterat.

7 rent fysiska tecken på att du inte är kär i din partner längre
1:07

Efter reklamen: 7 rent fysiska tecken på att du inte är kär i din partner längre

(1:07)

Slå på ljud

— Ensamstående kvinnor tycker att det är en underbar tid för restaurering, kreativitet och personlig tillväxt att vara ensam. Singellivet ger också många fler möjligheter att skapa det liv du vill, som att resa, följa dina passioner och göra göra det som är viktig för dem, säger professor Bella DePaulo till Ifl Science.

61 procent glada singlar

Enligt rapporten är 61 procent av de brittiska kvinnorna glada över att vara singlar, jämfört med 49 procent av männen i samma position. Undersökningen visade också att 75 procent av ensamstående kvinnor, men bara 65 procent av ensamstående män, inte har letat efter ett förhållande under det senaste året. Skillnaden var mest märkbar hos dem i åldern 45-65 år. Kontrasten beror på att kvinnor upplever att de behöver anstränga sig mer när de är i relationer. Dr Emily Grundy, från University of Essex, Storbritannien förklarar:

— Det är bevisat att kvinnor spenderar längre tid på hushållssysslor som matlagning och städning än män och jag tror att de också gör mer känslomässigt arbete.

Hon berättar också också att män tenderar att helt förlita sig på sin partner medan kvinnor är mer benägna att ha andra nära förtrogna och ett rikt socialt liv, vilket blir den avgörande faktorn vid en separation.

— Det är ett tydligt fenomen att kvinnor som inte har en partner tenderar att göra fler sociala aktiviteter och har fler vänner, tillägger hon.

Källa: Ifl Science

Foto: TT

Utvald läsning