RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Sissela Benn träffade kärleken Dan Hedlund i lågstadiet

25 nov, 2020 
AvJoakim Löwing
Sissela Benn och Dan Hedlund
Sissela Benn var bara sju år när hon blev kär i en pojke i klassen. Känslorna var besvarade, men det fick hon inte reda på då. Inte heller blev de något par under åren i samma gymnasieskola. Men när skådespelaren träffade Dan som 34-åring slog det gnistor…
Annons
7 saker hemma du bör rensa utBrand logo
7 saker hemma du bör rensa ut

Tredje gången gillt, det är ju en ganska sliten och gammal klyscha. Men en mer passande beskrivning på hur Sissela Benn blev tillsammans med Dan är svår att hitta.

– Vi brukar skoja om att vi har haft ett öppet förhållande ända sedan 1987, säger Sissela med ett skratt.

Träffade kärleken Dan Hedlund första gången i Malmö

Första gången de lärde känna varandra var nämligen när de gick i samma klass i ettan och tvåan i lågstadiet hemma i Malmö.

Sedan flyttade Dan – och de möttes inte igen förrän de hamnade i samma gymnasieskola.

– Det fanns något mellan oss, men båda var för blyga och för fega att göra något åt saken. Dan köpte visserligen en ros till mig på Alla hjärtans dag och vi var på konsert med Radiohead tillsammans. Men mer än så blev det inte, ler Sissela.

Sissela Benn och Jonatan Unge fick barn

Hon träffade senare komikern Jonatan Unge och fick dottern Dalia tillsammans med honom. Samtidigt bodde Dan i Göteborg och hade också hade ett långt förhållande.

Annons

Åren gick, Sissela jobbade i olika butiker, pluggade på en teaterlinje och slog igenom med den folkkära karaktären Filippa Bark.

Förhållandet med Jonatan sprack – och plötsligt stötte hon på sin gamla ungdomskärlek igen. Han kom gående en dag på Ribban, stranden i Malmö.

– Dan hade också separerat och vi kände att nu var det väl ändå dags att börja dejta. Äntligen vågade vi göra slag i saken och jag blev faktiskt gravid redan efter tre månader. Vi ville verkligen ha fler barn och att det gick så pass fort tror jag beror på att vi kände varandra lite sedan tidigare, säger Sissela.

Sissela Benns barn är vana vid kändismamma

Nu är parets gemensamma son Jonah fyra år gammal och precis som sin nioåriga storasyster vet han inget annat än att ha en mamma som är ett känt ansikte.

– Min dotter tycker om uppmärksamhet och berättar gärna att hennes mamma är en kändis. Och jag står generad och skrattar lite nervöst i bakgrunden, haha.

Annons

Även om Sissela gillar att ha mycket på gång väcks skuldkänslorna när hon är i väg på en inspelning av en film eller tv-serie och familjelivet blir lidande.

– Det är skönt när jag kan vara flexibel och ta ledigt med barnen eller hämta dem tidigt. Men i vissa perioder jobbar jag mycket, som när jag varit bortrest flera dagar i veckan för att spela in Sune-filmerna. Då får jag lätt dåligt samvete, säger Sissela.

Hon tror och hoppas vara en bra mamma som är närvarande.

– Jag gillar att leka, busa och stoja med dem, även att pyssla. Något som kommit mer och mer på senare år är att jag ökat mitt reflekterande i föräldrarollen. Jag läser både gärna och ofta på om olika saker som har med den att göra för att lära mig mer.

Känner igen sig i Sunes mamma Karin

Sissela har nyligen spelat in sin tredje film om Sune där hon på nytt agerar rollen som mamma Karin.

Och det finns vissa likheter dem emellan.

– Vi är båda medelklasskvinnor som vill vara duktiga inom alla områden: att lyckas göra karriär, vara närvarande och bra mammor, bra partners, ha en bra inkomst, förverkliga oss själva och inte misslyckas med något. Karin är väldigt mån om hur hon uppfattas utifrån och där kan jag också känna igen mig i henne. Jag brukar oroas för att få dålig kritik, men det är ändå kanske inte så farligt när jag väl fått det.

Annons

Hon fortsätter:

– Sedan har vi det här med att man är på ett visst sätt och gör på ett annat sätt. Barnen tar ju inte efter det man säger, utan det man gör. Där finns en stor igenkänningsfaktor från min filmkaraktär. Liksom tålamodet – som jag kan ha jättemycket av, ända tills det tar slut, då jag blir fräsig och sur.

Sissela har en stark relation till de första Sunefilmerna – där Carina Lidbom spelade mamma Karin och Peter Haber pappa Rudolf.

– Jag tyckte att de var väldigt roliga och att Carina gjorde mamman jättebra. Men jag har försökt att inte tänka så mycket på det som varit tidigare, utan försökt göra en egen version av Karin. Även Anja Lundqvist har ju spelat samma roll, men de filmerna valde jag att inte se innan jag spelade in dessa tre för att slippa färgas för mycket.

Nyårstradition: Smälta tenn

Den nya Sune-filmen heter Uppdrag midsommar och skulle haft premiär på juldagen, men på grund av pandemin blir den uppskjuten till juni 2021.

Annons

Sissela tycker mycket om julen, som mestadels firats i Malmö eller i England, då hennes pappa Kevin är britt. Mamma Siv är skånska.

Nyårsafton spenderas oftast med vänner som också har barn. Då brukar det vara full fart med lekar, olika upptåg och trerättersmiddag.

– Vi brukar ha knytkalas, där jag helst gör efterrätten om jag får bestämma. Gärna en chokladtårta, men det är samtidigt kul att variera. Sedan kör vi olika lekar, som till exempel charader. Och vid tolvslaget går vi alltid ut för att titta på raketer. Jag är också noga med att ge både sambon och barnen gottnyttår-pussar.

En annan tradition den 31 december är att värma och smälta tenn – som därefter släpps ned i vatten för att bilda olika sorters figurer.

– Vi gjorde så när jag växte upp och jag tänkte införa det i min egen familj nu också. Olika typer av former betyder olika saker – och man kan spå i det. Men jag kan absolut inte garantera att det stämmer...

Annons

”Pappa ingår i riskgrupp av flera anledningar”

I mitten av maj fyllde Sissela 40 år. Någon ålderskris är inte i antågande, vad hon vet i alla fall…

– Nej, det är nog snarare så att jag blivit mer rädd om min tid och verkligen försöker ta vara på den. Livet är ju liksom inte oändligt, även om jag när jag var yngre trodde att jag var mer eller mindre odödlig. Jag har blivit mer noggrann med att göra det jag verkligen vill både privat och i mitt yrke, där jag inte tackar ja till vad som helst.

– Det här året med pandemin har fått mig att tänka till ytterligare, fortsätter Sissela. Pappa är 77 år och ingår i riskgruppen av flera anledningar. Det gäller att ta vara på varandra och den tiden vi har tillsammans.

Att Sissela blev just skådespelare är kanske inte så konstigt med tanke på att hennes far arbetat som just det, och hennes mor som dramapedagog.

– Jag lekte mycket som barn och hade en livlig fantasi. Uppträdde gärna inför publik. Sedan gick jag det estetiska programmet på gymnasiet och kände tidigt vad jag ville satsa på.

Annons

Det var under teaterlinjen på Fridhems folkhögskola som hennes genombrottskaraktär Filippa Bark föddes som hon gjorde korta inslag om i bland annat Robins och Melodifestivalen på SVT, samt humorserien Hjälp på TV 4 och radions P3.

Varvat med teaterpjäser på Malmö Stadsteater har det blivit flera tv-serier där Kontoret, I Annelie och julkalendern Barna Hedenhös sticker ut lite extra.

Sissela Benn aktuell som skådespelare och regissör

På senare år har hon även börjat att regissera – först två säsonger av komediserien Sagan om Dilan och Moa på SVT och sedan två avsnitt av Kanal 5:s Sommaren med släkten.

– Det är fantastiskt roligt och något jag vill göra mer av i framtiden. I det uppdraget har man ju plötsligt väldigt mycket att säga till om och känner sig lite som Gud, skojar Sissela.

Utöver nya Sune-filmen och en roll i LasseMajas detektivbyrå (som nu även blivit tv-serie) är Sissela aktuell med filmatiseringen av pjäsen Lektion för livet på Dramaten – som ska visas för högstadie- och gymnasieskolor. Temat är prestationsångest och hur man hanterar det.

Annons

– Filmen handlar om att jag ska sätta upp en pjäs på Dramaten som jag skrivit, ska regissera och spela i. Men jag får prestationsångest och lyckas inte skriva något manus. När jag skulle skriva manuset till filmen låste det sig för mig och jag fick, gissa en gång, prestationsångest. Så regissören Fijona Jonuzi tog över manusarbetet. Men jag gestaltar i alla fall huvudrollen och spelar mot bland annat Lena Endre och Jonas Malmsjö.

Sissela Benn jobbar med exet Jonatan Unge

– En del kanske undrar om det inte är jobbigt eller känns märkligt att arbeta ihop med sitt ex. Men för mig är det tvärtom, det fungerar jättebra och är roligt. Vi har en bra relation, där vi pusslar för att få ihop det så bra som möjligt för vår dotter. I bland hittar vi på saker bara vi tre, berättar Sissela.

Namn: Sissela Benn.

Född: 14 maj 1980 i Malmö.

Familj: Sambon Dan, dottern Dalia, 9, från sitt tidigare förhållande med komikern Jonatan Unge, sonen Jonah, 4. Mamma Siv, pappa Kevin, storasyster Ellika.

Annons

Bor: I en tegelvilla från 1920-talet i Malmö.

Intressen: Trädgård och odling, läsa, spela fotboll, umgås med familj och vänner.

Aktuell med: Rollen som mamma Karin i ”Sune – Uppdrag midsommar”, som skulle haft premiär den 25 december, men på grund av pandemin skjuts den till juni 2021. Med i filmen är även bland annat Fredrik Hallgren, Elis Gerdt, Baxter Renman, Tea Stjärne, Göran Ragnerstam och Sanna Sundqvist. Sissela också med i tv-serien LasseMajas detektivbyrå på C More och TV 4, med Anders Jansson, Elis Nyström och Ellen Sarri Littori.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… laga nyårsmiddag?

– Bara en trea tyvärr. Jag är hyfsad på att laga mat, men när det är så mycket som ska göras i ordning har jag svårt att hinna i tid och blir ofta hysterisk.

… vara en bra värd för en nyårsfest?

– Jag är väldigt serviceinriktad och vill att alla ska trivas och ha kul. Jag är inte den som snålar på något. Det ska finnas en massa att äta och dricka och köper gärna jättebuketter med blommor. Men själv har jag sällan tid att njuta. En åtta.

Annons

… hålla dina nyårslöften?

– Det är jag ärligt talat helt värdelös på, en etta. Jag har lovat att börja träna mer, fast det brukar bara hålla i ett par månader. Eller att sluta bry mig om vad andra tycker och inte skämmas över mig själv, men det är svårt att sluta med.

… kunna koppla av helt från jobbet under lediga helger?

– En nia. Jag älskar mitt jobb mycket, men har inga problem att slappna av och tänka på annat när jag är ledig och är med familjen.

… vara romantisk?

– Nja, det är jag inget vidare på. Och är inte så mycket för att försöka vara romantisk när man ”ska” det, som exempelvis Alla hjärtans dag och liknande. En trea.

… dansa?

– Vi brukar faktiskt dansa på nyårsafton och jag tycker att det är jättekul. Fast jag är bara en medelmåtta på det, så jag säger en femma. Men om Let´s dance hör av sig och vill att jag ska vara med – då tackar jag ja direkt!

LÄS MER

Lars Lerin talar ut om sitt missbruk under tidigare julfiranden: ”Inte särskilt trevlig”

Meghan Markles fina hyllning till andra kvinnor efter missfallet

Quiz: Vilken Aladdinpralin är du?

Annons