RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sugen på sex efter ett hårt träningspass?

20 jun, 2022 
Det är inte ovanligt att känna sig mer pilsk än vanligt efter träningspasset. Och det finns faktiskt en biologisk förklaring till det enligt läkaren och sexologen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tipsBrand logo
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tips

Blodet pulserar, svetten rinner och din andhämtning är snabb. Du har just avslutat ett högintensivt träningspass och mår riktigt bra. Och vid dessa tillfällen är det inte ovanligt att även sexlusten kickar igång, vilket inte alls är konstigt när man tänker efter.

— Intensiv träning frigör lyckohormonet endorfiner, säger läkaren och sexologen Jennie Skyler.

— Och när vi känner oss glada tar stress och oro semester och i stället skapas utrymme för upphetsning och lust.

Det är framförallt högintensiv intervallträning (HIIT) som ökar lustkänslorna och vad är då som räknas till det? Jo, all typ av träning där du presterar på din maximala ansträngningsnivå.

— Det innebär att få upp din puls tillräckligt hög och tillräckligt länge för att frigöra endorfinerna - du vet att du är där när du bara mår bra, enligt Jennie.

Annons

Träning påverkar hormonerna

Förutom att frigöra endorfiner hjälper även träning till att öka kroppens testosteronnivåer, vilket kan leda till ökad upphetsning, särskilt för män då.

När man lyfter tunga vikter och tränar styrketräning ökar man muskelmassan och kroppen kommer då att producera mer testosteron. Mer muskler = mindre fett och en hälsosam vikt som är är allmänt känt recept för att hålla testosteronnivåerna på en bra nivå. Sammanfattningsvis kan träning kan vara helt avgörande för män som med åldern upplever minskad lust. Och även om testosteronhalterna inte är lika markanta hos kvinnor finns det forskning som visar på förhöjda dopamin- och serotoninnivåer, samt minskat kortisol (aka ditt stresshormon) hos kvinnor som tränar regelbundet.

Och orgasmen blir bättre...

Även kvaliteten på sexlivet påverkas av om du tränar ofta och intensivt. Till exempel kan styrkan i mage, höfter och lår riktas mot bäckenbotten – och mer styrka i bäckenet kan förbättra kvaliteten och intensiteten av orgasmen. Sedan gör det ju inget att en vältränad kropp även är mer flexibel, uthållig och alert i den här typen av sammanhang. En kropp som du är nöjd med gör det också enklare att njuta och vara närvarande i stunden.

Källa: Well+Good

Foto: TT

Annons