RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Tänk om inte semestern blir så bra som jag hoppats?

29 maj, 2022 
Anna Bennich samt Sunes sommar

Efter två år av restriktioner, inställda planer och annorlunda förutsättningar – hur hanterar man alla förväntningar som byggts upp inför årets sommar? Anna Bennich svarar på läsarnas frågor.

Annons

Hej Anna!

Jag är en gift kvinna på 53 år. De senaste åren har varit jobbiga för oss, med isolering, rädsla och förluster i familjen. Vi har inte gjort så mycket roligt och mest hållit oss hemma, även på semestern. I år har vi äntligen gjort upp planer och har jag så himla höga förväntningar på att det ska bli en härlig sommar. Jag skulle verkligen behöva känna riktig avkoppling och glädje.

Men, känslan grusas redan av min rädsla att det inte ska bli som jag hoppas. Förutom världsläget och risken för ytterligare en corona-våg oroar jag mig över allt ifrån vädret till dålig stämning och inställda planer. Har du några tips på hur jag ska hantera det här för att inte riskera att förvärra situationen eller bli för besviken och bråka med min man när allt inte blir perfekt (det blir det ju sällan)?

/Ullis

8 trick för att koppla bort jobbet på semesternBrand logo
8 trick för att koppla bort jobbet på semestern

Anna Bennich svarar:

Ja, vi har en jobbig tid bakom oss (och av världsläget att döma också framför oss). Vi är ju mer eller mindre drabbade av förluster, inställda evenemang, isolering och inte minst all gnagande oro och ovisshet som pandemin förde med sig. Därför är inte konstigt alls att du har alla de förväntningar du beskriver, särskilt inte som vi nästan törstat ihjäl efter lite normalitet och enkel samvaro de senaste två åren. Men ur den starka önskan föds också den där påföljande oron att det inte blir som du önskar.

Annons

För det blir det sannolikt inte. Som du också påpekar så är inget perfekt och det kommer regna, vara tråkig stämning, det kommer finnas folk som inte lever upp till det vi hoppas på. Det som är riktigt bra med ditt brev är att du redan är så insiktsfull. Du skriver själv att dina förhoppningar antagligen är alldeles för höga. Eftersom du redan har fått syn på och kan problematisera det, så finns alla möjligheter att också hantera de grusade förväntningar som sannolikt dyker upp då och då.

Prata om förväntningarna på semestern i förväg

En sak du kan göra är att prata högt om dina förväntningar med din partner (och eventuellt andra du ska spendera semestern med). Sätt er med en kopp te, innan ni är mitt i hällregnet och frustrationen, och problemlös lite. Om det regnar hela juli, hur gör vi då? Om något blir inställt, vad gör vi istället? Om vi vill olika saker med tiden, hur kan vi förhålla oss till det? Vi är mycket smartare problemlösare om vi får resonera fram lösningar när vi inte redan är arga, ledsna (och blöta om fötterna).

Annons

En annan sak, du har själv redan formulerat vad du allra mest behöver av den kommande sommaren – du behöver få känna lite glädje och avkoppling. Så vad – oavsett regn eller en partner som kanske borde skärpa sig lite – väcker din glädje och avkoppling? Sätt dig och skriv ner några sådana. Är det att gå en promenad i skogen efter regn, då det doftar magiskt? Läsa böcker? Sträck-kolla någon serie? Ringa en vän som brukar få dig på gott humör? Plantera blommor? Påminn dig om det när allt känns trist – och gör några av dem även om du skulle önska att solen sken lite mer. Det kommer kännas bättre efteråt.

Lägg märke till de små sakerna

Ytterligare en annan sak, kom ihåg att också lägga märke till de små himla fina sakerna den här sommaren. När något barn eller någon vän skrattar högt så det smittar. När din partner gör en gullig min som du så väl känner igen ifrån alla åren och tycker om. När någon lunch utomhus smakar gott. Att ingen just nu har post-covid och bara hostar. En ljummen kväll. Det kan låta lite hurtfriskt kanske, men faktum är att dessa små medvetna tacksamhetsövningar faktiskt ökar vårt välbefinnande.

Annons

Alla andra är också besvikna, irriterade och frusna mellan varven

Slutligen kan det vara bra att komma ihåg, gällande förväntningar och hur dessa också tenderar att växa i denna jämförelsernas era, att mellan alla härliga grillkvällar, barnadopp ifrån klippor, kyssar på en brygga i solnedgång så är vi alla också besvikna, irriterade och frusna mellan varven. Det bara syns inte på Instagram.

Önskar dig en (tillräckligt) fin sommar!

/Anna Bennich Karlstedt är psykolog, psykoterapeut, föreläsare och författare.

Har du frågor om psykologi och relationer? Mejla till [email protected]

Foto: TT

Annons