RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så kommer du snabbare över en tuff separation

05 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Komma tillbaka efter separation.
När ett förhållande har tagit slut vill man inget hellre än att det ska sluta göra ont. Du kan skynda på förloppet med några olika knep som dessutom hjälper dig att veta när du är redo att gå vidare. Lycka till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nej, det finns inget svar på hur lång tid det tar att komma över ett förhållande som gått i kras. Det finns många olika saker som spelar in – hur långt förhållandet har varit, orsaken till att det tar slut och om det är du eller din partner som gör slut. Och även om det är du som gör slut är det en tuff tid efteråt. Att göra slut är jobbigt för alla inblandade.

Du kan vara lugn, ingen förväntar sig att du ska studsa tillbaka omedelbart efter en separation. Men för din egen skull kan det vara skönt att ta de nödvändiga stegen för att inte fastna i att älta och grubbla utan så mycket som möjligt skynda på processen. Du måste också veta när du är beredd att gå vidare, så att du inte skyndar på och hamnar i ett nytt förhållande du inte var redo för.

Strunta i reglerna

Först och främst – strunta i vad alla andra säger om hur lång tid det ska ta att komma över ett förhållande. Det kan inte de bestämma och det finns inga sådana regler. Om du försöker forcera att komma över det är risken snarare att du förlänger processen. Det bästa du kan göra är istället att låta alla känslorna komma ut, precis så råa och jobbiga som de är. Då kan det gå snabbare än om du försöker hålla tillbaka känslorna.

Annons

Hitta din egen takt

Så småningom kommer du att ha sörjt tillräckligt länge för att sluta begrava dig i Ben & Jerry’s och ”er” låt på repeat. Du börjar komma ut på andra sidan och kanske till och med börjar snegla på Tinder-appen. Om du då upptäcker att du hela tiden jämför dina nya potentiella dejter med ditt ex är du fortfarande i läkstadiet. Ett bra tecken på att du har gått vidare är när du kan ge din dejt chansen baserat på vem hen är, inte bara i jämförelse med ditt ex.

Dejta för kärlek, inte rädsla

Om du är osäker på om du är redo att börja gå på dejter igen, fundera på varför du skulle vilja göra det. Är det för att du är rädd för att vara ensam, för att du inte vill vara ledsen längre eller för att du är rädd att ingen någonsin mer kommer att tycka om dig och du kommer att sluta som en galen katt-kvinna? I sådana fall kommer du att dejta utifrån rädsla.

Känslan du ska ha när du är redo att börja dejta igen är ett lyckopirr vid tanken på att få träffa någon.

Annons

Dra lärdomar från ditt förhållande

Förhållanden och uppbrott är inte endimensionella, utan har bra och dåliga perioder. Du är redo att gå vidare när du faktiskt kan analysera hur det här förhållandet passade in i resten av ditt liv. Vad säger det om dig som person? Finns det något du kan lära dig av förhållandet, vem du var i det och om det är något du kan göra annorlunda nästa gång?

Prata med någon du känner väl om det här eller skriv ett brev till dig själv där du berättar för dig själv varför förhållandet tog slut och om du kunde ha gjort något för att hindra det. Det kan vara bra att ha till hands om man känner att man är på väg åt samma håll igen.

Släpp till lite – om du vill

Men bara om du är säker på att du inte kommer att drabbas av en sexuell baksmälla efteråt. Att ligga lite, med ett one night stand eller en kompis som också funkar i sängen, är som att ge kroppen en rejäl dos av må-bra-droger i form av endorfiner och oxytocin. De kan hjälpa dig att slappna av och kan ge den självförtroende-boost som du så väl behöver. Så länge du kommer ihåg att sexet är en form av medicin som inte leder någonstans behöver du inte må dåligt för att du gick vidare ”för snabbt”.

Annons

Gör ett rent avslut

Vi har alla varit där. Vi vet exakt hur lockande det är att börja scrolla igenom exets Instagram efter ett par glas vin. Men gör inte det. Det kommer bara att få dig att fastna i gamla känslor eller riva upp känslor du trodde att du hade kommit över. Om du inte kan hålla dig, blockera hen från dina sociala medier, ta bort hens telefonnummer (tills någon har uppfunnit ett alkolås till telefonen) och hitta ett nytt kaffehak där du inte riskerar att springa på exet. Att göra ett rent snitt efter ditt gamla förhållande är det mest hälsosamma sätt att komma vidare.

Ägna dig åt egenkärlek

Låt dig själv hamna i centrum ett tag. Se till att omge dig med människor du tycker om, ät långa helgluncher och skvallra med din bästa vän och bjud din syster på middag eller filmkväll. Passa på att ta upp någon gammal hobby igen och gör saker du verkligen gillar. Gå en matlagningskurs eller börja dansa. Och var också noga med det mer vardagliga, ät bra, sov, träna och få in en massage då och då.

Då kommer du snart att vara ditt vanliga fantastiska jag igen.

Foto: TT   Källa: Alexandra Solomon, psykolog; Wendy Walsh, psykolog – Cosmopolitan

 

Läs mer:

Experten: Så hittar du kärleken igen efter en separation

Här är fällorna du ska undvika efter en separation

6 tecken på att det är dags att skiljas

Annons