Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

Det är viktigt att inte blanda in barnen i konflikterna, enligt experten.

– Jag tycker att man måste inse att skilsmässa är en kris. I dag finns det krisberedskap för en massa saker, men inte för skilsmässor – en av de absolut vanligaste kriserna, konstaterar Anna Lidgard.

”Var beredd på att det kan ta flera år”

En skilsmässa är en process och den som skiljer sig går igenom olika faser av chock, bearbetning och acceptans. Men de behöver inte dyka upp i den ordningen.

– Det är en linjär grej utan snarare som en spiral. Det kan bli bättre och bättre, men plötsligt halkar man ner i spiralen och mår dåligt igen. Sedan blir det lugnare och lugnare efter hand. Men man måste vara beredd på att det tar flera år.

Hon ordinerar prat för att ta sig igenom krisen. Massor av prat.

– Ta hjälp av kompisar eller någon utomstående, en psykolog eller terapeut. Man kanske inte vill vara hur intim som helst med sina vänner. Huvudsaken är att det är någon som förstår vad du känner, säger Anna Lidgard.

Fastna inte i bitterhet

Det är viktigt att få ut alla känslor och inte fastna i bitterhet. Du får vara arg! Men då handlar det inte om att klippa av alla hans kostymbyxor och mosa hans cd-samling – har ni barn ihop måste ni ju ha en vettig relation även i framtiden. Att inte blanda in barnen i era konflikter är oerhört viktigt.

– Ni behöver inte vara sams, men de ständiga konflikterna ska ni hålla undan barnen och inte stå och bråka över huvudet på dem. Bråk är det som skadar barnen mest, inte själva skilsmässan.

Anna Lidgard rekommenderar i stället en boxboll eller att skriva brev till ”skitstöveln” som man aldrig postar.

– Och utnyttja vänner som vill dra med dig ut. Häng med även om du inte har lust för att få umgås med folk och bryta ältandet.

Glöm inte bort dig själv

För det gäller också att försöka få lite njutning mitt i all olycka.

–Ta hand om dig själv så mycket det går. De flesta lägger så mycket tid på barnen och det praktiska att de glömmer bort sig själva. Kompensera att ingen tar på dig längre till exempel genom att gå på massage. Och krama barnen, en massa!

–Motionera är också bra, det både frigör endorfiner och gör att du kommer i form. Och då mår du ju bättre, säger Anna Lidgard.

Så småningom blir du redo att ta itu med ditt liv, även om det inte känns så i värsta kaoset.

En chans till nystart

–Den första tiden ska du bara försöka stå ut med dina känslor, vila i dem. Men när du börjar få tillbaka kraften och lusten, då gäller det att hitta något som ger dig glädje och inspiration. Du måste fråga dig ”vad vill jag med livet?”.

Skilsmässan är ju också chansen till en nystart.

–Grejen är att allt löser sig! Du måste ha tillit till din egen kapacitet. De flesta människor är väldigt kapabla att ta hand om sig själva, säger Anna Lidgard.

Läs också: Studie: Skilsmässa kan öka risken att dö i förtid

Utvald läsning